Αντιγράφω από το καλύτερο, όπως αυτοπροβάλλεται, μπλόγκ:

«Δωρεά ή αλλιώς PayPal love 2007

Έφτασε η στιγμή για να δείξετε πόσο αγαπάτε και πόσο σας αρέσει το pestaola.gr και παράλληλα να νιώσετε περήφανοι για το geek που κρύβετε μέσα σας. Δωρεά ή donation είναι το ίδιο για την αγάπη που θα δείξετε μέσω PayPal σε μένα και στο pestaola.gr. Δεν υπάρχει άνω ούτε κάτω όριο στο ποσό για αυτό νιώστε ελεύθεροι να κάνετε αυτό που νιώθετε, έτσι απλά με ένα κλικ. Μην ξεχάσετε να γράψετε το όνομα σας ή ψευδώνυμο και link για το blog σας!

Titanas
Happy blogging!»

Εν ολίγοις ο γνωστός Μπλόγκερ Τιτάνας μας λέει: Χρήματα για την αγάπη σας! Με ένα κλίκ με πληρώνετε και νιώθετε ελεύθεροι! Πληρώστε με για να νιώσετε περήφανοι για το geek πού κρύβετε μέσα σας!

Δεν θα σταθώ στην εμετική «αμερικανιά» πού διαπνέει το πόστ και τα συνθήματα του.. Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει και εμένα από ..αρχαιοτάτων χρόνων! Όπως ξέρετε οι σοφιστές ήταν δάσκαλοι επ αμοιβή. Ασκούσαν την ρητορική και πρόσφεραν (ή και πουλούσαν) γνώση. Κατά κάποιον τρόπο ήταν οι επικοινωνιολόγοι της εποχής. Ο Πλάτωνας τους μισούσε, όχι μόνο γιατί δίδασκαν επ αμοιβή, αλλά κυρίως γιατί τους θεωρούσε υπεύθυνους για τον ηθικό και γνωστικό σχετικισμό στον οποίο είχαν περιπέσει οι αθηναίοι.. Η αλήθεια είναι ότι το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο είχε φτάσει να κρίνεται αναλόγως το συμφέρον του καθενός.. Τέλος πάντων περασμένα ξεχασμένα..

Η δική μας εποχή έχει περιπέσει σε πολύ χειρότερο ηθικό και γνωστικό σχετικισμό.. Η κυριαρχία των σκουπιδιών και του τίποτα, η έλλειψη ήθους είναι εμφανέστατη, τουλάχιστον στην τηλεόραση. Το τι είναι σωστό και λάθος, δίκαιο και άδικο δεν κρίνεται από τον Πλάτωνα ή τους σοφιστές, τους θεσμούς ή τέλος πάντων την κοινωνία, αλλά από τον Μάκη τον «Δημοσιογράφο» πού αποτελεί το σύγχρονο απόλυτο κριτήριο της αλήθειας. Η μπλογκόσφαιρα θέλει να διαφέρει. Φυσικά υπάρχουν μερικοί πού νομίζουν ότι βρήκαν στο μπλογκάκι την ευκαιρία να γίνουν από το τίποτα «πλούσιοι και διάσημοι».. Κάποιοι άλλοι πού καβάλησαν το καλάμι και συμπεριφέρονται πολύ χειρότερα από τους επαγγελματίες της τηλεόρασης που κατηγορούν.. Δυστυχώς το πνεύμα της «ελεύθερης» αγοράς διαπνέει τα πάντα..

Πάντως στον ορυμαγδό των πληροφοριών πού ζούμε δεν είναι κακό η μπλογκόσφαιρα να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία.. Αν κάποιος Μπλόγκερ νομίζει ότι έχει να προσφέρει κάτι, γνώση, υπηρεσία, τέχνη, κλπ, για το οποίο αξίζει να αμειφθεί και αν φυσικά υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αναγνωρίζουν την αξία και την προσφορά του και του καταθέτουν μια δωρεά, δικαίωμα τους! Άλλωστε πώς αλλιώς και η γνώση θα μπορέσει να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί;

Όμως δεν είναι το ίδιο με την αγάπη.. Μπορεί να μην ξέρουμε πιο είναι το σωστό και το λάθος, μπορεί να μην ξέρουμε αν ο Τιτάνας πρέπει να πληρώνεται ή αν είναι η παναγία της Τήνου που θέλει και τη δωρεά της, ή μπορεί να ξέρουμε και να κάνουμε τα στραβά μάτια για πολλά, όμως την αγάπη την θέλουμε καθαρή. Η αγάπη δεν συντηρείται με τα χρήματα.. Εάν ζητάς χρήματα σε ένδειξη αγάπης, τότε ανταλλάσεις την αξία της με τα χρήματα και αυτό είναι απαράδεκτο και παντελώς ανήθικο για κάθε εποχή και πολιτισμό. Ούτε και εγώ ο «ανήθικος» σοφιστής δεν μπορώ να δεχτώ τη νόθευση της αγάπης.. Πολύ περισσότερο η μπλογκόσφαιρα η οποία θέλει να είναι ο κατ εξοχήν χώρος κατάθεσης ψυχής και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας.. Με δυό λόγια, η αγάπη ορέ αμείβεται με αγάπη και όχι με χρήματα!!

Advertisements