Βραδιάζει.. Μια περίεργη αχλή μυστηρίου καλύπτει τα δελτία των οκτώ.. Ένα συγκλονιστικό ερώτημα πλανάται στη χώρα ζητώντας επιμόνως απάντηση: Η δουλειά του υπευθύνου του γραφείου τύπου του Μαξίμου είναι δημοσιογραφική; Ρωτούν οι δημοσιογράφοι στα τηλεπαράθυρα και δεν παίρνουν απάντηση. Ρωτούν τον εαυτόν τους, ρωτούν δικηγόρους, πολιτικούς, περαστικούς, τη Ρούλα Βροχοπούλου, τίποτα..

Ο νεαρός δημοσιογράφος έκλεισε τα μάτια του. Πέρασε βιαστικά τη γλώσσα του πάνω από τα ξεραμένα χείλη του και αναρωτήθηκε. Μα πού επιτέλους γίνεται δημοσιογραφική δουλειά για να ασκήσω και εγώ το λειτούργημα; Ξαφνικά τα βλέφαρα του άρχισαν να τρεμοπαίζουν. Πίσω τους είχε εμφανιστεί η σεπτή μορφή του Πάνου Σόμπολου του προέδρου της ΕΣΗΕΑ..

–Πού να πάω πρόεδρε; Ρώτησε με αγωνία.

–Μα το γράφει το καταστατικό της Ένωσης μας νεαρέ μου! Εξήγησε ο πρόεδρος. Στις εφημερίδες, στα κρατικά μέσα, στα γραφεία τύπου υπουργείων, δημοσίων φορέων και οργανισμών..

Τινάχτηκε σαν να τον τσίμπησε μάμπα. Άρα και στου Μαξίμου, σκέφτηκε.. Από παιδί ήθελε να γίνει δημοσιογράφος στου Μαξίμου.. Η σκληρή μητριά του δεν τον άφηνε να πίνει καφέ και πάντα ζήλευε τους δημοσιογράφους πού έπιναν τον πρωινό καφέ μαζί με τον Σημίτη και τον Καραμανλή..

–Και τι είναι αντικειμενική δημοσιογραφία πρόεδρε;

–Αυτό πού κάνουμε όλοι νεαρέ μου.. Εάν δουλεύεις σε γραφείο τύπου υπουργείου ή δημόσιου οργανισμού θα μεριμνάς για την διατήρηση της εκάστοτε εξουσίας και αποκλειστικά του αφεντικού σου.. Εάν δουλεύεις σε γραφείο τύπου κόμματος θα προωθείς με φανατισμό τα συμφέροντα του κόμματος και προπαντός του αρχηγού.. Εάν δουλεύεις στα κρατικά θα προωθείς το κυβερνητικό έργο.. Εάν δουλεύεις σε γραφείο τύπου ιδιωτικής επιχείρησης θα προωθείς τα προϊόντα της εταιρείας.. Αν ανοίξεις μια δική σου εταιρεία επικοινωνίας θα προωθείς πολιτικούς, καλλιτέχνες και διάφορα ψώνια.. Εάν είσαι πανελίστας στα μεσημβρινά τηλεπαράθυρα θα κουτσομπολεύεις ενώ στα βραδινά θα γράφεις μονοθεματικά σενάρια.. Αν δουλέψεις στις εφημερίδες θα είσαι υποχρεωτικά είτε συμπολιτευόμενος είτε αντιπολιτευόμενος, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.. κι αν, λέω αν, είσαι τυχερός και δουλέψεις στην ομάδα του Μάκη τότε ήδη έχεις γίνει βοηθός θεού οπότε όλους εμάς μας συγχωρείς ή μας καταδικάζεις αναλόγως τις βουλές του κυρίου σου..

–Ετσι γίνονταν πάντοτε πρόεδρε;

–Πάντοτε.. Είπε ο πρόεδρος κι ένιωσε ένα κόμπο να ανεβαίνει στο λαιμό..

–Θα πρέπει να είσαι υπερήφανος πρόεδρε με τόση αντικειμενικότητα..

Ένα αινιγματικό χαμόγελο στράβωσε τα χείλη του προέδρου.. Το λακκάκι βάθυνε στο θεληματικό πηγούνι του και οι τετράγωνοι ώμοι του σφίχτηκαν.. Σηκώθηκε και με μια αποφασιστική κίνηση άνοιξε το παράθυρο.. Ένα σάλτο μορτάλε διαγράφτηκε στο γκρίζο φόντο της πολυκατοικίας μέχρι να ακουστεί ο γδούπος στον ακάλυπτο..

Advertisements