Το όργανο δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μαλώσει σκληρά και αμείλικτα τα παλιόπαιδα δημοσιογράφους πού αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους, πού βρίζονται και πού ηχογραφούν ο ένας τον άλλον.. Άσε δε το χειρότερο πού μερικοί πτύουν κιόλας επί του οδοστρώματος και σκαλίζουν τη μύτη τους διασύροντας τοιουτοτρόπως το σώμα των 4.500 δημοσιογράφων και πλήττουν καίρια το κύρος και την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος..

Αυτά βρήκε να πει το όργανον της δεοντολογίας.. Σε αυτά εντόπισε την βαθειά κρίση της ενημέρωσης και τη σαπίλα της σύγχρονης δημοσιογραφίας το όργανον.. Αλλά και τι άλλο μπορεί να πει το όργανον όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κος Πάνος Σόμπολος νομιμοποιεί με την παρουσία του και τις υπηρεσίες του το ΜΕΓΚΑ σκάνδαλο των ΜΜΕ και δεν παραιτείται απ το κανάλι; Εν τέλει το ψάρι βρωμάει από ..τα όργανα!

Εν ολίγοις δηλαδή λέει το όργανον διά μέσου αυτών πού δεν λέει: Με αυτά πού κάνετε παλιόπαιδα χάνετε την αξιοπιστία σας! Και χωρίς αξιοπιστία πώς θα συνεχίσετε το «λειτούργημα» σας; Να συνεχίσετε δηλαδή κοσμίως και με σοβαρότητα όχι να ενημερώνετε, αλλά να χρησιμοποιείτε την ενημέρωση.. Για να ελέγχετε δήθεν την εξουσία και εσείς να αποτελείτε την μόνη παντελώς ανεξέλεγκτη εξουσία.. Να την χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για την κοινωνική σας αναρρίχηση και «επιτυχία», να εξυπηρετείτε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, να εξαπατάτε την κοινή γνώμη, να μετατρέπετε τις ειδήσεις σε σώου και καθημερινά μονοθεματικά σενάρια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, να υποκαθιστάτε τους θεσμούς και να γίνεστε πολιτικοί, δάσκαλοι, εισαγγελείς και δικαστές, να ασκείτε παντός είδους εκβιασμούς, να ανεβοκατεβάζετε μικρές και μεγάλες εξουσίες, να πουλάτε τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία, να καταδικάζετε ότι δεν πουλάει στο περιθώριο και την ανυπαρξία, να εξοβελίζετε την δημιουργικότητα, την τέχνη και την πνευματικότητα και να γεμίζετε τα σπίτια του κόσμου με ποταμούς ασημαντότητας και σάχλας πού ξερνάτε απ τα τηλεπαράθυρα..

Αλλά αυτά δεν τα ξέρει το όργανον και δεν τα άκουσε ποτέ! Νά πάρει μέτρα η ΕΣΗΕΑ για την βαθειά κρίση της δημοσιογραφίας; Αστεία πράγματα.. Και ας μην σπεύσει κανείς να διαμαρτυρηθεί ότι δεν είναι έτσι όλοι οι δημοσιογράφοι.. Στον ένα ή τον άλλο βαθμό, δεν έχει σημασία, έτσι είναι οι περισσότεροι! Οι κανόνες έχουν πια ανατραπεί. Οι εξαιρέσεις ορισμένων σπουδαίων δημοσιογράφων, ειδικότερα στον έντυπο λόγο, τονίζουν τον κανόνα της γενικής αθλιότητας της σύγχρονης δημοσιογραφίας στη χώρα..

Για του λόγου το αληθές παραθέτω την ανακοίνωση του οργάνου επισημαίνοντας το τι καταδικάζει..

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ανακοίνωση (24 Ιανουαρίου 2008)

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, διαπιστώνει με δικαιολογημένη αγανάκτηση, το συνεχιζόμενο απαράδεκτο φαινόμενο των αλληλοκατηγοριών, αντεγκλήσεων και ύβρεων, ορισμένων, ευτυχώς ελαχίστων συναδέλφων μας, στο περιθώριο της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Φαινόμενο, το οποίο πλήττει καίρια το κύρος και την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και μετατοπίζει την ουσία της υπόθεσης από την πολιτική σκηνή στη δημοσιογραφία.
Το ΕΟΔ απορρίπτει και αντικρούει τις ενέργειες που ισοπεδώνουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις παράβασης των Αρχών Δεοντολογίας. Δεν μπορεί αυτή η μειοψηφία να διασύρει το Σώμα των περίπου 4.500 δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται με συνέπεια και σεβασμό στους κανόνες της δεοντολογίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Στα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα, προστίθεται το πρόσφατο κρούσμα ηχογράφησης συνομιλίας δημοσιογράφου από δημοσιογράφο. Η ηχογράφηση, οποιουδήποτε συνομιλητή εν αγνοία του, παραβιάζει κατάφωρα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και δημιουργεί κλίμα καχυποψίας, σε βάρος του δημοσιογραφικού κόσμου.
Οι υπεύθυνοι για όλα αυτά θα κληθούν να λογοδοτήσουν στα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ