«…Επιχείρηση-αρετή στα κρούσματα ανώνυμης και συκοφαντικής «δημοσιογραφίας» που ασκείται μέσω blogs ξεκίνησε η Εισαγγελία Αθηνών συνεπικουρούμενη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται αποφασισμένο να δημιουργήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τροποποιεί το καθεστώς λειτουργίας τουλάχιστον των «ενημερωτικών» blogs. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ προωθούνται τέσσερις σημαντικές αλλαγές.
Πρώτον, οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog.
Δεύτερον, το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.
Τρίτον, διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.
Τέταρτον, το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται απασχολούν Δικαιοσύνη και Αστυνομία εδώ και πολύ καιρό. Την τελική ώθηση στην υλοποίησή τους φαίνεται όμως να δίνουν οι εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου γύρω από το press-gr.blogspot.com…»
Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» 25-02-2008 (οι υπογραμμίσεις δικές μου)
Εχω ξαναγράψει ότι διαφωνώ κατηγορηματικά με τό είδος της «ενημέρωσης» πού ασκούσε το press-gr.. Οτι όλες τις αρώστιες πού εμφανίζει η μπλογκόσφαιρα τίς έχει έχει κολλήσει από τα παραδοσιακά μέσα και τούς παραδοσιακούς τρόπους ενημέρωσης: Μανιώδες κυνηγητό των views (βλέπε τηλεθέαση), ανελέητος ανταγωνισμός, κακοήθεια, παντός είδους λαμογιές, ακόμα και εκβιασμοί.. Ολες αυτές τις αρρώστιες της μπλογκόσφαιρας λοιπόν προσπαθούν τώρα να τις επισημοποιήσουν και δια νόμου, να καταντήσουν δηλαδή και τα blogs όπως έχει καταντήσει και η καθεστηκυία «ενημέρωση» η οποία, ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό, αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν βρίσκει πάτο να σταθεί γιατί πάντα υπάρχει και ένας πάτος πάρα κάτω..
Φυσικά είναι τέτοια η φύση της μπλογκόσφαιρας πού δεν μπορούν να την χειραγωγήσουν όπως θάθελαν.. Μπορούν όμως να υποχρεώσουν την αναγραφή τού ονόματος του υπευθύνου κατά τον νόμο και αυτό είναι αρκετό για να πλήξουν την ψυχή αλλά και το μεγαλείο της μπλογκόσφαιρας πού είναι η ανωνυμία της. Επ αυτού έχω γράψει αναλυτικά στο μόλις προηγούμενο κείμενο μου και δεν θα επαναλάβω.. Απορώ όμως πραγματικά με ορισμένους bloggers πού, επειδή οι ίδιοι για τον άλφα ή βήτα λόγο ιστολογούν επωνύμως, με τις δηλώσεις τους στρώνουν το χαλί στη χειραγώγηση βάλλοντας κατά της ανωνυμίας, δηλαδή βάλλοντας κατά του 99% των bloggers!!
Advertisements