Δεν λέω γι αυτούς πού ήξεραν και συγκάλυψαν. Ούτε για τους υπεύθυνους και ανεύθυνους.. Λέω γιαυτούς που συστηματικά και εξ επαγγέλματος παρουσιάζουν τους μεταλλαγμένους με τα μετάλλια ως Θεούς και τώρα απορούν και εκπλήσσονται γιατί όλοι θέλουν να πάρουν και αυτοί μετάλλιο και να γίνουν Θεοί..

Βεβαίως υπάρχει ένα τεράστιο σύστημα που τρέφεται στην κυριολεξία από τους μεταλλαγμένους πρωταθλητές. Παράγοντες, προπονητές, εταιρείες, μίντια, πολιτεία. Τεράστια συμφέροντα της αγοράς πού επιδιώκουν κέρδη, μεγάλες και μικρές εξουσίες, πολιτικά συμφέροντα, κυβερνήσεις, κόμματα που σπεκουλάρουν γύρω από τον αθλητισμό και αλληλοσπρώχνονται ποιος θα προλάβει να ιδιοποιηθεί τις «επιτυχίες»..

«Ντοπαρισμένοι από τα θρανία» λένε τα ρεπορτάζ. «Η δίψα για δόξα και χρήμα δηλητηριάζει τη νεολαία.. Με το όνειρο της γρήγορης καταξίωσης στους αθλητικούς χώρους και της «άκοπης» εισόδου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της αρεσκείας τους χιλιάδες μαθητές επιλέγουν τον «εύκολο» δρόμο των αναβολικών ουσιών, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους..»

Στο ιδεολογικό ντοπάρισμα των ανθρώπων για να γίνουν ζώα πρωτοστατούν εξ επαγγέλματος οι δημοσιογράφοι και ιδίως αυτοί οι λεβεντο-ρηχοί αθλητικογράφοι. -Θεοί οι ποδοσφαιριστές! -Θεοί και τα ντοπαριμένα ζώα με τα μετάλλια! Τώρα οργίζονται και διαρρηγνύουν για άλλη μια φορά τα ιμάτια τους για το μεγάλο κακό πού βρήκε τον τόπο που γέννησε την ολυμπιακή ιδέα.. Ποτίζουν κάθε μέρα την αναρρίχηση της «ασημαντότητας» μετατρέποντας το ασήμαντο σε σημαντικό και τώρα απορούν πού υπάρχουν νέοι πού δηλώνουν ότι θέλουν να γίνουν διάσημοι και Θεοί και ας πεθάνουν απ το ντοπάρισμα..

Γιατί η πιο ραγδαία άνοδος που παρατηρείται στην κοινωνία με την κυριαρχία της αγοράς είναι εκείνη της «ασημαντότητας» που θα έλεγε και ο Καστοριάδης. Το θέαμα έχει κατισχύσει των πάντων. Τα μίντια αναδεικνύουν το ευτελές και το τίποτα και μετατρέπουν το ασήμαντο σε σημαντικό προκειμένου να πουλήσει.. Και αυτό πού πουλάει είναι το μόνο πού αξίζει. Κι όσο πιο διάσημο είναι τόσο και πουλάει περισσότερο. Οι άνθρωποι γίνονται και αυτοί προϊόντα της αγοράς. Οι γονείς σέρνουν τα κακόμοιρα τα παιδιά τους στον πρωταθλητισμό όπως τα σέρνουν και στα ριάλιτι για να επιλεγούν από τον υπέρτατο «κριτή» του «ωραίου» και του .. «μεγάλου» τον Ψινάκη..

Κι ύστερα όλοι αναρωτιούνται πως κατασκευάζεται μια κοινωνία που, αναστενάζοντας στο όραμα της γκλαμουριάς, προσφέρει ανενδοίαστα την υπέρτατη καταξίωση στα ανθρώπινα προϊόντα και ένας πολιτισμός που επισφραγίζει την «επιτυχία» του μεταλλαγμένου ρίπτοντας επί της κεφαλής του άνθη γαρδένιας στα σκυλάδικα..

buzz it!

Advertisements