Απαραίτητη προϋπόθεση της γαϊδουρινής συμπεριφοράς είναι η γαϊδουρινή σκέψη.. Αυτή η σκέψη σε ένα δίποδο έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά. Είναι αφόρητα επίμονη, αν δηλαδή κολλήσει κάπου δεν ξεκολλάει, όπως το συμπαθές τετράποδο που στυλώνει τα ποδάρια και δεν κουνάει με τίποτα.. Είναι επίσης τσιγκούνικη, όχι γιατί δεν έχει να δώσει αλλά γιατί έχει μίζερη καρδιά.. Και φυσικά διακατέχεται από πλήρη αναισθησία και αδιαφορία για τον άλλον.. Εν ολίγοις το άτομο πάσχει από συναισθηματική ανεπάρκεια βαριάς μορφής…

Βγήκε πάλι εχθές και μας είπε τα ίδια βαθυστόχαστα: Ότι πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι γιατί παίρνουν πολλά.. Κάθε λίγο και λιγάκι, από τότε πού τον διόρισε ο Σημίτης διοικητή της τράπεζας Ελλάδος, στυλώνει τα ποδάρια στο ίδιο σημείο και γκαρίζει επίμονα.. Δεν χρειάζεται πια να διαβάζουμε τις εκθέσεις του.. Το συμπέρασμα είναι πάντα το ίδιο. Να πληρώσουν οι εργαζόμενοι! Αυτή τη φορά ξεστόμισε, με τον ίδιο ξεδιάντροπο τρόπο όπως πάντα και κάτι καινούργιο: Είναι μύθος, λέει, τα υπερκέρδη των τραπεζών(!) Οι τράπεζες λοιπόν καταληστεύουν στην κυριολεξία τον κόσμο, αρπάζουν σπίτια βγάζοντας τα στον πλειστηριασμό ακόμα και για χρέος 700 Ευρώ και ο υπεύθυνος για την τήρηση του νόμου στις τράπεζες συντάσσει εκθέσεις εναντίον των εργαζομένων για να σώσει την ..οικονομία! Το άκρον άωτον του γκαρκανισμού, κοινώς της γαϊδουριάς δηλαδή..

Όχι δεν πρόκειται για την θέση του επιστήμονα! Ούτε του διοικητή! Δεν είναι ο μόνος άλλωστε επιστήμονας και διοικητής. Είναι η αλαζονεία, ο κυνισμός και προπαντός η βαθιά αδιαφορία για τον άνθρωπο που κρύβονται πίσω από τη μάσκα του επιστήμονα και του διοικητή. Το συγκεκριμένο άτομο, με το πρόσχημα της προστασίας της οικονομίας, έχει μετατραπεί σε αμείλικτο διώκτη των εργαζομένων και το απολαμβάνει.. Βλέπει τον εαυτόν του στον καθρέφτη ως Ιαβέρη των φτωχών και αυτοθαυμάζεται! Φαίνεται ότι έχει απωλέσει κάθε δυνατότητα κοινωνικότητας, έχει απωλέσει παντελώς το ένστικτο της ενσυναίσθησης, τη δυνατότητα δηλαδή να μπαίνει στην θέση τού άλλου, να συμμερίζεται την αγωνία του άλλου, να συμπονάει.. Σε αυτό το ένστικτο στηρίζει την «θεωρία των ηθικών συναισθημάτων» του, όχι κάποιος κομμουνιστής, αλλά ο Ανταμ Σμίθ ο οποίος φυσικά δεν έχει μιλήσει μόνο για το «αόρατο χέρι» της αγοράς. (Αυτό είναι στο άλλο έργο του κε διοικητά) Λέει και για την ενσυναίσθηση η οποία αποτελεί την προϋπόθεση της ηθικής συνείδησης πού δεν φαίνεται να διαθέτει ο κος διοικητής.. Δεν είναι όλα νούμερα στην ζωή. Η οικονομία οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι να τον διώκει. Τα συμπαθή γαϊδουράκια αισθάνονται περισσότερο..

ΣΗΜ: Έχω ξαναγράψει για το άτομο και κάθε φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις θα ξαναγράφω..

buzz it!

Advertisements