Πλάι στον «άντρα της χρονιάς» και στη «γυναίκα της χρονιάς» έρχεται τώρα να προστεθεί στον κατάλογο των «πετυχημένων» και ο «μεγάλος έλληνας» όλων των εποχών(!)

Μέχρι τώρα δηλαδή βλέπαμε στις γκλαμουράτες τηλεοπτικές βραδιές όλο αυτό το σκυλολόι των «πετυχημένων» να αναδεικνύει τα σύγχρονα πρότυπα με τα οποία πρέπει να πορευτεί η κοινωνία μας και όσοι δεν ξερνούσαμε από αηδία τουλάχιστον κάναμε την πλάκα μας, τώρα όμως η υπόθεση ξεπερνάει τα όρια του γελοίου και σοβαρεύει επικίνδυνα..

Γιατί αυτή τη φορά δεν θα αναδειχτεί ως «άντρας της χρονιάς» ο Κωστόπουλος ή ο Κωστέτσος για να γελάσει κάθε πικραμένος, αλλά θα εκτεθούν στη πασαρέλα της αγοράς και του τηλεοπτικού θεάματος οι πιο μεγάλες αξίες αυτού του τόπου που έδωσαν σκέψη και νόημα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο Σκάι είναι σαφής. Καλεί το τηλεοπτικό κοινό να ψηφίσει πέντε «μεγάλους έλληνες» ανεξαρτήτως χώρου, τομέα και εποχής και ήδη οι πρώτες δηλώσεις των ψηφισάντων προκαλούν ανατριχίλα: Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης θα συναγωνιστούν για την πρώτη θέση με την ..Μερκούρη(!), τον Αντρέα, τον Καραμανλή, τον Ε. Βενιζέλο.. Ο Μ. Αλέξανδρος με ..Κολοκοτρώνη και Ελύτη και δεν θα εκπλαγώ αν δω τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη να παλεύουν στήθος με στήθος με Νταλάρα και Καλομοίρα..

Δεν πρόκειται απλώς για φαιδρότητα χωρίς όρια. Ούτε για απλή «α-νοησία» όπως θα χαρακτήριζε ο «λογικός θετικισμός» κάθε απόπειρα σύγκρισης ανόμοιων πραγμάτων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την κύρια συνιστώσα του καθημερινού φασισμού, δηλαδή την ισοπέδωση. Μάζα, ομοιομορφία, ομογενοποίηση, ευθύγραμμη σκέψη. Τι σημαίνει ο σημαντικότερος όλων των εποχών; Με ποια κριτήρια και σε ποιόν τομέα; Τι σημαίνει ο σημαντικότερος Έλληνας; Τουλάχιστον στις βραβεύσεις των «πετυχημένων» διατηρούνται κάποια προσχήματα. Από δω το ροκ, από εκεί το λαϊκό, από εδώ οι επιχειρηματίες, από εκεί οι καλλιτέχνες, από δω οι άντρες, από εκεί οι γυναίκες ασχέτως αν δεν υπάρχει βραβευμένος που να είναι φανατικός στο είδος του..

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα αδίστακτο και επιθετικό μάρκετινγκ που, σύμφωνα με το συγκεκριμένο «κόνσεπτ» για την καμπάνια της τηλεοπτικής συμπαραγωγής του Σκάι με το BBC, ισοπεδώνει τα πάντα. Για να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι δηλαδή.. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκθέσουμε ανεπανόρθωτα και να μειώσουμε ότι ιερό και όσιο μας έχει απομείνει.. Που να φανταζόταν ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης με τι θα τους έβαζαν να αναμετρηθούν..

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ορισμός για το τι είναι σημαντικό και τι είναι σημαντικότερο του άλλου. Όμως υπάρχουν τα ιερά και τα όσια, οι μεγάλες μορφές της ελληνικής αρχαιότητας στις οποίες υποκλίνονται οι πάντες στον πλανήτη ανεξαρτήτως κόμματος, πολιτισμού, φυλής και εποχής. Αυτά τα ιερά ο Σκάι τα βγάζει στο σφυρί της ψηφοφορίας(!) Αλήθεα γιατί δεν αφήνουμε τον Αριστοτέλη στους Σκοπιανούς που τον έχουνε και ανάγκη; Θα τον σεβαστούν περισσότερο..

Σχετικά με την ψηφοφορία βλέπε ΕΔΩ

ΥΓ. Είμαι βέβαιος ότι ο Ν. Ξυδάκης, ο Π. Μπουκάλας, η Μ Τζιανζή, η Τ. Καραϊσκάκη, Ο Α. Καρκαγιάννης, αν και ανήκουν στο συγκρότημα του Αλαφούζου, θα τολμήσουν και θα τιμήσουν την πένα τους.. Κάτι θα γράψουν.. Το οφείλουν στους αναγνώστες τους..

buzz it!