Εγινε τελικά ο πιο πολυσυζητημένος και πιο αναμενόμενος σεισμός. 6,5 ρίχτερ στην δυτική Πελοπόννησο κοντά στην Πάτρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για έναν σεισμό που γνώριζαν και περίμεναν οι πάντες εκτός από τούς υπευθύνους της πολιτείας και τούς υπευθύνους σεισμολόγους της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας οι οποίοι προφανώς δεν ..ενημερώθηκαν γιατί ήταν απασχολημένοι με το ξεκοκάλισμα των προγραμμάτων με τα οποία επιδοτούνται ακριβώς για να μεριμνούν για την έρευνα και την αντισεισμική προστασία της χώρας!

Κανείς όμως δεν μπορεί πια να παραβλέψει το γεγονός ότι η εκτίμηση για έναν σεισμό που τοποθετείται χρονικά μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών, γεωγραφικά όχι αορίστως κάπου στην Ελλάδα από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, αλλά συγκεκριμένα στην δυτική Πελοπόννησο και με απόκλιση στην ένταση σύν πλήν δύο, ότι πρόκειται για μια καραμπινάτη πρόγνωση και ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα! Ομως παρά ταύτα, θα δούμε και πάλι στα παράθυρα αυτόν τον ανεκδιήγητο υπεύθυνο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να απαντά ..επιστημονικά με το γνωστό κομπλεξικό του ύφος ότι δεν ενημερώθηκε επισήμως και ότι η πρόγνωση των σεισμών αποκλείεται! Φυσικά τα 6,5 Ρίχτερ δεν κρύβονται.  Αποδεικνύουν με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο ότι η πρόγνωση στη χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, πού άλλοι, τουλάχιστον στο εξωτερικό, διδάσκονται από αυτά.. Δηλαδή πόσα ρίχτερ χρειάζονται για να ταρακουνηθούν μερικοί υπεύθυνοι και να καταλάβουν πόσο πολύ έχουν ξεφτιλιστεί;

ΥΓ. Προφανώς δεν εννοούμε ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα μετακίνησης πληθυσμών κλπ.. Θα αργήσουμε πάρα πολύ για να φτάσει η πρόγνωση σε τέτοια εξέλιξη.. Μπορούν όμως να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ελέγχου στις επικίνδυνες περιοχές, μέτρα άμεσης αντιμετώπισης, όπως και το κυριότερο, να αναγνωριστούν επιτέλους επισήμως οι προσπάθειες των ερευνητικών ομάδων (ΒΑΝ, κλπ) και να ενισχυθούν καταλλήλως με ότι ακριβώς χρειάζονται για να προωθήσουν κάθε πιθανή εξέλιξη των μεθόδων τους, εφόσον, καθώς φαίνεται εδώ και χρόνια, βρίσκονται σε καλό δρόμο.. Κατ αρχάς δηλαδή, τα χρηματοδοτικά προγράμματα να δίνονται, όχι με τούς συνήθεις γνωστούς τρόπους, αλλά με επιστημονικά κριτήρια και εκεί που υπάρχει πιθανότητα εξέλιξης.. (λέμε τώρα)..