Τουλάχιστον γλυτώσαμε την γαστρορραγία! Κοντέψαμε να γδάρουμε το στομάχι μας απ τον πολύ εμετό που μας προκαλεί η θέα των κάφρων με τις περικεφαλαίες, τα τσολιαδίστικα, τις σημαίες και τα μουγκρητά που αποκαλύπτουν τον βαθύτερο ψυχισμό τους υπό μορφή άσματος, όπως Εεο! Εεο! Εεο!. Αφήνω το άλλο το βαθυστόχαστο σή-κω-σε το.. σή-κω-σε το, γιατί μ αυτήν την ζέστη δεν έχω όρεξη για προβληματισμό.. Τελικά τέτοια καφρίλα και καρακιτσαριό πώς να μην έχει ανάγκη από μπάλες-θρησκείες και θεούς-ποδοσφαιριστές; Που αλλού μπορεί να βρει νόημα εκτός απ το ποδόσφαιρο;

Η καφρίλα φυσικά αποτελεί μόνο την αιχμή του θεάματος. Την βάση την αποτελεί η αγορά που σε κάθε ..εθνική ευκαιρία σπεύδει να οικειοποιηθεί και να αρπάξει διαφημίζοντας τα παντός είδους προϊόντα της υπό τους ήχους του Εθνικού ύμνου! Αν το καλοσκεφτούμε δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που να ξεφτιλίζεται τόσο πολύ ο Εθνικός Ύμνος και οι πάντες, πρωθυπουργοί και πολίτες, να χειροκροτούν τον ξεφτιλισμό του.. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και το τελευταίο άσμα του τύπου «βας-βας» προστατεύεται, α μη τι άλλο, με κάποια ..πνευματικά δικαιώματα! Άσε τον ξεφτιλισμό της σημαίας.. Τα έχει γράψει καλύτερα ο φίλος ο «Elikas» από τον οποίο αντιγράφω ένα απόσπασμα:

«..έχουν ορμήξει σμήνη αρπακτικών να οικειοποιηθούν τη ελληνική σημαία, υιοθετώντας την ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται με τα χρώματά της. Νοικιάζουν λίγη από τη δόξα της κατάκτησης του Euro ’04 για να πουλήσουν δάνεια, κινητά, συνδρομές, τηλεοράσεις, σάντουϊτς και μπύρες. Το Βήμα της Κυριακής κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο μία καταχώρηση της τράπεζας Πειραιώς, που προφανώς πλήρωσε αρκετά ώστε να δικαιούται να μάθουν όλοι οι Έλληνες ότι εύχεται καλή επιτυχία στην ομάδα μας. Λες κι αν δεν προσδοκούσε να βγάλει κέρδος, η τράπεζα Πειραιώς θα ευχόταν καλή επιτυχία σε κάποια άλλη ομάδα… Μπορεί να μη στοιχειοθετείται από πουθενά το έγκλημα της προσβολής εθνικού συμβόλου, αλλά στην ουσία περί αυτού πρόκειται. Μόνο που είναι χειρότερο να ξεπουλάει κανείς την ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη σημαία από το να της βάζει φωτιά. Στη μία περίπτωση ντροπιάζεται ένας ολόκληρος λαός, ενώ στην άλλη καταστρέφεται ένα κομμάτι ύφασμα. Ίσως λοιπόν οι ανεγκέφαλοι που κατά καιρούς καίνε τη σημαία, να προσπαθούν με τον τρόπο τους να εκφράσουν ακριβώς αυτή την προσβολή…»

Αλλά την πιο αποκαλυπτική τοποθέτηση όλων των εποχών την άκουσα προχθές σε ένα από τα διαβόητα δελτία των 8 από έναν δυστυχή σεισμόπληκτο της Ηλείας. «Η πολιτεία θα πρέπει να μας συμπαρασταθεί εμάς τους σεισμόπληκτους όπως και εμείς συμπαραστεκόμαστε στην εθνική μας ομάδα»(!) Ιδού λοιπόν η αλήθεια με όλη της την πίκρα. Έτσι έμαθαν τον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται ότι κάνει το χρέος του ως πολίτης. Έτσι τον έμαθαν να εξαντλεί την ευθύνη του απέναντι στους συνανθρώπους του, την κοινωνία και την χώρα του. Αρκεί να υποστηρίζει την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα, άντε και ψηφίζει και κάθε τέσσερα χρόνια και καθάρισε! Η Εθνική έχει αναχθεί σε κάτι το τόσο σημαντικό ώστε εξισώνεται με το χρέος της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της. Το δε μέλος της πολιτείας, επειδή είναι καλός φίλαθλος ή οπαδός, είναι και καλός πολίτης! Αν μάλιστα είναι και καλός τηλεθεατής, που σίγουρα θα είναι, τότε προσεγγίζει την αριστοτελική έννοια του πολίτη σε όλη της την πληρότητα! Μιλάμε πλέον για ..«ευδαιμονία»! Αν τώρα συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι μέσα απ την ομάδα δεν καταξιώνεται μόνο ως πολίτης αλλά και ως ατομική ύπαρξη, τότε έχουμε κάθε λόγο για να είμαστε απολύτως, μα απολύτως απαισιόδοξοι..

ΥΓ. Και να μην ξανακούσω αυτές τις αηδίες (Βασιλάκη Κουφόπουλε) ότι το ποδόσφαιρο είναι το «μπαλέτο της εργατικής τάξης» γιατί δεν θα γλιτώσω τελικά την γαστρορραγία..