Υπάρχουν λοιπόν τρεις μεγάλες κατηγορίες επιχειρηματιών στα πόδια των οποίων η χώρα μας έχει απιθώσει την ανάπτυξη και το μέλλον της..

Στην πρώτη ανήκουν τα ΜΕΓΚΑλα αφεντικά που κάνουν την δουλειά τους χωρίς να πληρώνουν μίζες.. Διαθέτουν ΜΕΓΚΑλα κανάλια και ΜΕΓΚΑλους «δημοσιογράφους» οι οποίοι κατευθύνουν την ενημέρωση αναλόγως τις δουλειές.. Οικονομικές, πολιτικές, κλπ.. Ανενδοίαστα, απροσχημάτιστα, θρασύτατα.. Βλέπουμε για παράδειγμα τις φάτσες τους στα δελτία των οκτώ που υποδηλώνουν σαφώς ότι τα σώβρακα τους είναι λερωμένα, είτε βλέπουν το ..dvd είτε δεν το βλέπουν.. Τώρα ασκούν την υψηλή «δημοσιογραφία» χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη ο οποίος βρίσκεται σε εμφανή διατεταγμένη υπηρεσία. Τη μια διαδίδουν μαζί του διάφορες φήμες σύγχυσης και αποπροσανατολισμού και την άλλη ξετσίπωτα κατηγορούν για διάδοση φημών. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ νομιμοποιεί με την παρουσία του αυτήν τη «δημοσιογραφία»..  Τα ΜΕΓΚΑλα αφεντικά λοιπόν αν δεν τους εξυπηρετεί κάποια κυβέρνηση της κάνουν «αντιπολίτευση» μέχρι να τους εξυπηρετήσει.. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι μαύρο άσπρο.. Μπορεί πχ να αντιπολιτεύονται γενικώς, αλλά σε ένα συγκεκριμένο θέμα να συμπολιτεύονται.. Και αντιστρόφως..  Μπορεί επίσης οι ΜΕΓΚΑλοι «δημοσιογράφοι» να συνδέονται απ ευθείας με διάφορα κέντρα παρακάμπτοντας τα αφεντικά τους.. Προσφέρει πολλούς συνδυασμούς και δυνατότητες η δημοκρατία..

Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που δεν διαθέτουν ούτε ένα τόσο δα καναλάκι, ούτε ένα ραδιοφωνάκι για να επηρεάσουν τις εξελίξεις, ούτε μια τόση δα τοπική δισέλιδη «εφημεριδούλα».. Αυτοί φυσικά θα πρέπει να πληρώσουν γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται  να δουν σύμβαση στα ματάκια τους.. Το ποσόν της μίζας είναι τουλάχιστον το «νόμιμο». 10% επί του συνολικού ύψους της σύμβασης.. Αυτή η κατηγορία, επειδή δεν διαθέτει μίντια, ενίοτε «εξυπηρετεί» και μίντια και δημοσιογράφους.. Βίος και πολιτεία σας λέω.. Όχι δεν εννοώ τον συγκεκριμένο «αγωνιστή» κ. Βίο.. Αυτός μόνο στον Τσουκάτο κουβάλαγε τις μίζες.. Ποτέ του ο αγνώμων και αχάριστος δεν έδωσε ούτε μισή μιζούλα για τα δεκάδες έργα που πήρε (με διαγωνισμό φυσικά) από το ΥΠΕΧΩΔΕ μεταξύ των οποίων και τρεις ολόκληρους σταθμούς μετρό..

Η Τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που ζουν με το όνειρο του μεγάλου επιχειρηματία αλλά δεν διαθέτουν ούτε μίντια ούτε και χρήματα για μίζες.. Έβλεπαν οι έρημοι τηλεόραση από μικροί και το όνειρο τους ήταν να γίνουν μια μέρα σαν και αυτούς που για να πηδήξουν πληρώνουν μοντέλα.. Μοντελοπνίχτες δηλαδή.. Πήραν το ΜΒΑ, σπούδασαν μάρκετινγκ,  κατάντησαν business managers administration, προσπαθούν οι άνθρωποι με νύχια και με δόντια να μεγαλώσει η επιχείρηση τους με όραμα την ανάπτυξη του τόπου, αλλά σύμβαση δεν βλέπει το ματάκι τους.. Πως να λειτουργήσει ο διαβόητος «υγιής» ανταγωνισμός;

Αυτοί λοιπόν οι τελευταίοι αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τις οποίες η χώρα περιμένει την ..ανάπτυξη της. Να κάνουν οι άνθρωποι έργα, να δώσουν δουλειές και λεφτά, να ανέβει το ρημάδι το «κατακεφαλήν», να αναπτυχθεί ο τόπος ούτως ώστε να μη βλέπει τη ..Μύκονο μόνο από την τηλεόραση.. Αλλά πως θα γίνει αυτό όταν μαζεύουν όλο το χρήμα οι δύο προηγούμενες κατηγορίες; Δηλαδή κάποιοι μετρημένοι στα δάκτυλα; Μα καλά, καπιταλισμός χωρίς να στηρίζει την ανάπτυξη στις επιχειρήσεις γίνεται; Μήπως ζούμε στο «σοσιαλισμό» και δεν τόχουμε καταλάβει; Μήπως ακόμα δεν έφτασε το 2004 και δεν ανάλαβε την εξουσία η επάρατος δεξιά;Μήπως η οικονομία μας αντί για φιλελεύθερη είναι κατευθυνόμενη; Γιατί ένα είναι βέβαιο. Αυτή η οικονομία είναι τα πάντα, εκτός από ελεύθερη..

Advertisements