Τελικά οι μόνοι που δεν έχουν δικαίωμα να φέρουν την σημαία στις παρελάσεις είναι οι περισσότεροι μαθητές ανεξαρτήτως αν είναι Έλληνες ή αλλοδαποί.. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα. Την σημαία έχουν το δικαίωμα να την κρατούν όλοι όσοι την αναγνωρίζουν και την τιμούν, ανεξαρτήτως αν είναι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί.. Κι όταν λέμε όλοι εννοούμε ΚΑΙ τους Έλληνες μαθητές που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ανταγωνιστικές επιδόσεις στη βαθμολογία τους.. Μικρότερος βαθμός δεν σημαίνει και λιγότερο πατριωτισμό ή μικρότερο εθνικό φρόνημα.. Εκτός κι αν μας πουν ότι αυτοί που έχουν μικρότερο βαθμό, όταν χρειαστεί, δεν θα πολεμήσουν! Τότε δεκτή η διάκριση.. Όμως είναι απαράδεκτος αυτός ο ανελέητος ανταγωνισμός και καθημερινός ρατσισμός του βαθμού..
Φυσικά η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στο υπουργείο παιδείας που επισήμως με τις «πάνσοφες» εγκυκλίους του καλλιεργεί και προωθεί αυτόν τον ρατσισμό και εμπλέκει τα εθνικά σύμβολα σε έναν άθλιο ανταγωνισμό.. Που μετατρέπει τη σημαία σε δώρο για να επιβραβεύει τούς «πρώτους».. Ποια ευγενής άμιλλα μη ξεράσω.. Αν θέλει να επιβραβεύσει τον ανταγωνισμό και την υψηλή βαθμολογία μπορεί να καθιερώσει άλλα δώρα.. Εκδρομές, βιβλία, κομπιούτερ, κάποια κατσαρολικά, ένα πάπλωμα και τέλος πάντων λίγα προφυλακτικά που χρειάζονται περισσότερο..
Η σημαία ως δώρο στο όνομα του ανταγωνισμού είναι ξεφτιλισμός της σημαίας.. Γιατί η σημαία είναι δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και φυσικά βαθμολογίας.. Κι αν σώνει και καλά κάποιος πρέπει να είναι ο σημαιοφόρος στις παρελάσεις ας γίνεται κλήρωση.. Άλλωστε τι σημασία έχει; Το μόνο πού δεν προσέχουμε σε μία παρέλαση είναι η σημαία. Τα μπούτια ανεβάζουν το φρόνημα πολύ ψηλότερα..
ΥΓ. Φυσικά το καλύτερο απ όλα είναι να καταργηθούν οι παρελάσεις, αλλά αυτό το βλέπω λίγο δύσκολο..
Νεότερα ΕΔΩ
Φίλε σοφιστή
Thanx για την πατριωτική φωτογραφία, σε διαβεβαιώνω οτι το φρόνημά μου ανέβηκε στα ύψη!!
Χάνεις το δίκιο σου, που αναμφίβολα υπάρχει μέσα στο ποστ σου, όταν γίνεσαι ισοπεδωτικός. Δεν φταίνε τα σύμβολα αλλά ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε. Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Σε εκείνο που διαφωνώ είναι οτι οι παρελάσεις ή οι συμβολισμοί μας αφήνουν μια εσωτερική κατάθεση, όσο κια αν γελοιοποιούνται, όσο κι αν τις χειριζόμαστε με λάθος τρόπο. Βασικά το σχόλιο δεν αφορά άμεσα το σχολιασμό της διαφωνίας μου αλλά το αντίθετο.
Καλημέρα
Αγαπητέ σοφιστή
Αν δεχτούμε ότι η ανήλικη μαθήτρια της φωτογραφίας που παραθέτεις και της οποίας το πρόσωπο κακώς, κατά τη γνώμη μου, εκτίθεται είναι ενδεδυμένη με την επίσημη στολή του σχολείου της, τότε η εμφάνισή της τεκμαίρεται (με υπηρεσιακή και γονεϊκή άδεια) ως νόμιμη και ως εκ τούτου, όπως μάθαμε εσχάτως, και ηθική.
Αναρωτιέμαι, αλήθεια, ΄να είναι, άραγε, η ενοχή μας που μας εμποδίζει να κοιτάζουμε τα παιδιά στα μάτια ή το βάθος του εκφυλισμού μας που μας κάνει όχι μόνο να τα κοιτάζουμε από τη μέση και κάτω αλλά να τα στήνουμε και στον τοίχο γι αυτό. Είμαι σίγουρος, μάλλον, πως η οπτική γωνία του φωτογράφου καθορίζεται από την έκφυλη κοινωνία του θεάματος που ορέγεται φρέσκο κρέας και αυτό της πουλάει σε κάθε ευκαιρία και χωρίς αναστολές.
Αλλά αυτό είναι θέμα της κρεαταγοράς των βραδυνών δελτίων και όχι, είμαι βέβαιος, του δικού σου post.
Θέλησα, απλώς, να πάω τον προβληματισμό σου ένα βήμα πιο πέρα και τελικά να επισημάνω την ουσία της δημοσίευσής σου που κατά τη γνώμη μου είναι η εκφυλιστική σχέση πατριωτισμού και βαθμού και η ανάγκη κατάργησης των παρελάσεων.
Να ‘σαι καλά
Δεν φταίνε οι παρελάσεις αλλά τα άλλα για που λές. Η έκθεση των ανηλήκων και χωρίς την συγκατάθεση η ενημέρωσή τους…όπως λέει και η γκρίνια…μμμμ!
καλησπέρες εορταστικές
Μα το Υουργειο, διερμηνευει τη θεληση των…ψηφοφορων, που θελουν βλεπεις τα καμαρια τους, να προεχουν, να προτρεχουν και δε συμμαζευεται.
Τοτε με τους Αλβανους, αυτοι, που προκαλεσαν το προβλημα, ηταν οι αθλιοι γονεις, Ελληνων μαθητων, που χανανε την…πρωτια, και γι αυτο ηταν ικανοι να κανουν φονο γι αυτο.
Για να προβαλουν την ασημαντη υπαρξη τους, μεσα απο την επιδειξη του παιδιου τους.
…Ξερεις, δικο μου ειναι αυτο το παιδι.Ο σημαιοφορος ντε…
Συμφωνώ απόλυτα με το «Την σημαία έχουν το δικαίωμα να την κρατούν όλοι όσοι την αναγνωρίζουν και την τιμούν» .
Το μόνο κριτήριο πρέπει να είναι η αίσθηση τιμής απέναντι στο σύμβολο . Τώρα ,… για το πως θα αξιολογούνται οι μαθητές με βάση αυτό το κριτήριο … και ΠΟΙΟΣ θα κάνει την αξιολόγηση , αυτό είναι το … μεγάλο ζόρι .
Όσο για το ποιός και με ποιόν τρόπο , είναι … Έλληνας , μάθε την γνώμη μου διαβάζοντας , (αν θέλεις φυσικά και μπορείς) , ένα παλιότερο κείμενό μου .
http://silia.wordpress.com/2008/03/24 (ΚΑΤΙ … ΜΑΓΙΚΟ)
@silia
Μα γιατί σώνει και καλά να αξιολογούνται.
Για τη σημαία, τουλάχιστον, όπως και για το απουσιολόγιο (άλλη αρρώστεια κι αυτό, να θεωρείται δηλαδή ο πρώτος σε βαθμούς μαθητής ως ο πιο αξιόπιστος για το διοικητικό έλεγχο) θα μπορούσε να ισχύει αυτό που προτείνει ο σοφιστής παραπάνω, η κλήρωση.
Η κλήρωση και η σειρά κάνουν πράξη την ισοτιμία (=ίση αξία) και είναι πραγματικά δημοκρατική αρχή.
Η αξιολόγηση ( άξιος+λέγω=επιλέγω) αναπαράγει τις ανισότητες που πηγάζουν έξω από το σχολείο και, όπως λέει κι ο Περικλής στον περίφημο Επιτάφιο λόγο του, είναι άρση της δημοκρατίας.
Θυμαμαι το μακαριτη τον Αυλωνιτη, να λεει στο Ριζο, κοντοστουπη οντα.
Κοντος εσυ; Που στο Στρατο ησουν σημαιοφορος;
Μα δεν ημουμ ελεγε ο Ριζος.Τελευταιος ημουνα.
Ναι, του απαντα ο Αυλωνιτης, ΑΛΛΑ αμα κανατε μεταβολη, τσουπ, πρωτος.
Ετσι για να γελασουμε και λιγο.
ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΩ!!! στο μεγαλύτερο μέρος… Το υπόλοιπο είναι μικρολεπτομέριες…
Να οργανώσει ο Αντένα καλλιστεία για σημαιοφορίνες!
Σοφιστή έχασες. Η δική ΜΟΥ Visit μαθήτρια, είναι καλύτερη.
Γεια σας. Λυπάμαι αλλά πρέπει να πω οτι ευτυχώς και δεν έχουν βρεί τρόπο να μετρούν τον πατριωτισμό! Αλλίμονο αν ψάχνουν τα σχολεία να βρουν τον πατριώτη που θα σηκώσει την σημαια μας.
Όσο για την επιλογή σημαιοφόρου βάση βαθμολογίας, γιατί οχι? Δεν κατάλαβα μιλάμε για σχολεία σωστά? Πώς να γίνει η επιλογή με βαση κατι άλλο. Τώρα το αν η βαθμολόγηση γίνετε μέσα από το στείρο εκπαιδευτικό μας σύστημα αυτό είναι μια άλλη τεράστια και σαφέστατα πιο ουσιαστική κουβέντα!
Για το αν αλλόφυλοι, αλλόθρησκοι και οτι άλλο βάζει ο νους έχει δικαίωμα να σηκώνει την σημαία ΜΟΥ, μέσα σ’αυτήν την διαδικασία των ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ παρελάσεων, για μένα είναι ξεκάθαρο. Αν το θέλει βεβαίως είναι ΤΙΜΗ ΤΟΥ και τιμή ΜΟΥ. Γιατί αυτός ο νέος αναγνωρίζει το σύμβολο της χώρας μου και με το να το κρατά και να το περιφέρει όρθιο το καταξιώνει!!! Και καταξιώνει και τη χώρα που τον ανέθρεψε, ίσως μόνο για αυτό (οτι τον ανέθρεψε δλδ) ίσως ομως και για κάτι περισσότερο. Μετέχει στην ελληνική παιδεία, διακρίνεται, αγαπά, υποστηρίζει και τέλος υπερασπίζεται.
Εγώ προσωπικά και λογικά ο καθένας μας δεν θα δεχόταν να σηκώσει στα χέρια του σημαία, λάβαρο ή σύμβολο το οποίο μισει ή δεν συμφωνεί μ’αυτό που πρεσβεύει σωστά.
Γεια σας συντρόφισες και σύντροφοι. Θα ήθελα να δημοσιεύσω ένα εκλεκτό κείμενο για τις παρελάσεις που συντάχθηκε από μέλη του ΦΙΠΠΑΚ και μοιράστηκε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών στις 26-10-2007. Στις 25-3-2008 μοιράστηκε σε πολίτες στην Κομοτηνή. Παραθέτω το κείμενο.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από μέλη του ΦΙ.Π.ΠΑ.Κ. (Φιλειρηνικό Προοδευτικό Παλλαϊκό Κίνημα) και περιέχει ορισμένες παρατηρήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τις παρελάσεις.
Όλοι θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία ότι συμμετείχαμε στις προετοιμασίες του σχολείου μας για τις μαθητικές παρελάσεις. Κάποιοι από μας μάλιστα, έχουμε πάρει μέρος σε μία ή και περισσότερες παρελάσεις. Στα παιδικά μας μάτια, η συμμετοχή στις παρελάσεις έμοιαζε αυτονόητη. Σχεδόν κανένας από μας όμως δεν είχε προβληματιστεί πάνω στο ποιος είναι ο χαρακτήρας των παρελάσεων, ποιο σκοπό εξυπηρετούν και αν ωφελούν τους μαθητές. Έχουμε όμως την ευκαιρία να προβληματιστούμε έστω και τώρα.
Οι παρελάσεις είναι μια από τις εντυπωσιακές φιέστες που διοργανώνει το ελληνικό κράτος. Ο χαρακτήρας τους είναι έντονα στρατοκρατικός (μιλιταριστικός). Οι μαθητές που παρελαύνουν έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση και πανομοιότυπο ύφος. Περπατούν συντεταγμένα και με στρατιωτικό βηματισμό. Οι κινήσεις του σώματός τους είναι τόσο συντονισμένες που μοιάζουν με κουρδιστά στρατιωτάκια. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των μαθητών στις παρελάσεις είναι υποχρεωτική. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία αυτού του θεσμού ;
Η πρώτη επίσημη μαθητική παρέλαση έγινε το Μάρτιο του 1936. Το θεσμό αυτό, τον εμπνεύστηκε και τον επέβαλε η δικτατορία του Μεταξά. Ο Μεταξάς είχε εντυπωσιαστεί από την ομοιομορφία της χιτλερικής νεολαίας και αποφάσισε να την επιβάλει στην ελληνική νεολαία θέλοντας να μετατρέψει τα σχολεία σε στρατόπεδα και τους μαθητές σε στρατιωτάκια. Θυμίζουμε ότι το 1936 ο Μεταξάς ίδρυσε την ΕΟΝ (νεολαιίστικη φασιστική οργάνωση), στην οποία ήταν όλοι οι μαθητές υποχρεωμένοι να εγγραφούν. Οι παρελαύνοντες μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να υμνούν τον κυβερνητικό επίτροπο της ΕΟΝ και να χαιρετούν φασιστικά το δικτάτορα. Όλες οι επόμενες κυβερνήσεις διατήρησαν αυτό το μιλιταριστικό θεσμό μέχρι σήμερα.
Οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε στην παρέλαση, παρακολουθούμε το θέαμα εκστασιασμένοι και χειροκροτάμε. Ο κόσμος που κατεβαίνει στις παρελάσεις έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει σε ένα πανηγύρι, αλλά ξεχνάει ότι το πανηγύρι αυτό γίνεται μπροστά σε όπλα που φτιάχτηκαν για να σκοτώνουν ανθρώπους. Όλα όσα παρακολουθούμε εκείνη την ώρα, μας φαίνονται τόσο φυσιολογικά που δεν μπαίνουμε στον κόπο να προβληματιστούμε και να τους ασκήσουμε κριτική. Οι μαθητές περπατάνε σαν κουρδιστά και άβουλα στρατιωτάκια, το ένα πίσω απ’ το άλλο. Η προσπάθεια να επιβληθεί η ψυχολογία της μαζικής πειθαρχίας είναι αρκετά εμφανής. Εμφανής είναι και η ομοιομορφία στην ενδυμασία και στις κινήσεις των μαθητών. Η «αρετή» της υποταγής (του συνόλου) προωθείται με τον καλύτερο τρόπο. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας απουσιάζει από την παρέλαση. Τη θέση του έχει πάρει η εθνικιστική μονοπολιτισμικότητα. Οι διαφορετικοί απορρίπτονται ή γίνεται προσπάθεια αφομοίωσής τους με άκομψο και άγαρμπο τρόπο.
Οι στρατιωτικές παρελάσεις εκτός των άλλων, έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος στο ελληνικό Δημόσιο. Στο σημείο αυτό, θα ήταν καλό να προβληματιστούμε σχετικά με το ποιοι παίρνουν μέρος στις παρελάσεις. Μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι μαθητές ή μήπως αποκλείονται κάποιοι; Για να βρούμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από την απόφαση Γ4/150/24.2.2000 που είχε υπογράψει ο Υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος και αφορά «τη σύνθεση των τμημάτων παρέλασης και τον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων και παραστατών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Σύμφωνα με αυτή, «Οι μαθητές ή σπουδαστές που θα μετέχουν στα τμήματα της παρέλασης θα επιλέγονται από τους οικείους καθηγητές Φυσικής Αγωγής από εκείνους τους μαθητές που έχουν άρτια εμφάνιση, παράστημα (…)». Οι υπόλοιποι, όπως καταλαβαίνετε, απορρίπτονται. Το Υπουργείο Παιδείας δηλαδή, θεωρεί ότι όσοι δεν έχουν αξιόλογη εμφάνιση, υψηλούς βαθμούς και ικανοποιητικό παράστημα πρέπει να απορρίπτονται.
Για τα σχολεία, οι παρελάσεις είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Γι’ αυτό και δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο αν οι μαθητές τους θα παρελάσουν με ικανοποιητικό τρόπο και αν θα αφήσουν καλές εντυπώσεις στους θεατές. Για να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν, ξοδεύουν πολλές ώρες διδασκαλίας κάνοντας προετοιμασία για την παρέλαση υπό την καθοδήγηση του γυμναστή και υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων. Μέσα από τις παρελάσεις, το σχολείο περνάει στους μαθητές την απόλυτη πειθαρχία και την υποταγή. Τους επιβάλλει την υπακοή σε εντολές και διαταγές. Η υπακοή στις εντολές του εντολοδότη θεωρείται αρετή και επιβραβεύεται. Όσο περισσότερο μοιάζουν οι μαθητές με καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια, τόσο πιο ικανοποιημένο είναι το σχολείο και ευχαριστημένο με την εικόνα του προς τα έξω.
Μάλλον είναι καιρός να αναρωτηθούμε τι σχολείο θέλουμε. Θέλουμε ένα σχολείο δημιουργίας
υποταγμένων συνειδήσεων και ανελεύθερων ανθρώπων που υπακούνε αδιαμαρτύρητα στους εντολοδότες τους ή ένα σχολείο όπου οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα πάντα με κριτική διάθεση, εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα χωρίς να τιμωρούνται και έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να κάνουν πράγματα που δεν τους εκφράζουν;
Οι μαθητές (αλλά και οι καθηγητές) που αρνήθηκαν κατά καιρούς να παρελάσουν, καταγγέλλοντας το μιλιταριστικό και αυταρχικό χαρακτήρα των παρελάσεων, τιμωρήθηκαν με διάφορες ποινές (π.χ. αποβολή). Ο Θεόδωρος και η Σωτηρία Νικολαϊδη τιμωρήθηκαν με 3μερη αποβολή από το συμβούλιο των καθηγητών του γυμνασίου Χέρσου Κιλκίς επειδή δεν συμμετείχαν στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1988. Η μαθήτρια Βικτωρία Βαλσαμή, που αρνήθηκε να παρελάσει στις 28-10-1992 για ιδεολογικούς λόγους, τιμωρήθηκε με μονοήμερη αποβολή. Το 1994 τιμωρήθηκαν μαθητές στην Καστοριά, την Κομοτηνή κ.α. Το 1995 τιμωρήθηκαν με μονοήμερη αποβολή 3 μαθητές από το Γυμνάσιο Σκάλας. Η καθηγήτρια Φραντζέσκα Ρωμανού που αρνήθηκε να παρελάσει στις 28-10-2001 για ιδεολογικούς λόγους, αντιμετώπισε πειθαρχική δίωξη. Στην απολογία της υποστήριξε ότι πέρα από την παρέλαση «υπάρχουν ένα σωρό άλλοι τρόποι για να καταλάβουν και να νοιώσουν τα παιδιά τη σημασία και την αξία της κάθε επετείου». Τελικά της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταγγέλλουν το μιλιταριστικό θεσμό των μαθητικών παρελάσεων και απέχουν από αυτές. Καταγγέλλουν την προσπάθεια του κράτους να συνδέσει το σχολείο με τα εθνικιστικά και φιλοπόλεμα κηρύγματα του παρελθόντος και να μετατρέψει τους μαθητές σε υπάκουα στρατιωτάκια. Ο αριθμός των ανθρώπων που εναντιώνονται στην ισοπεδωτική ομοιομορφία και την άβουλη υπακοή των μαθητών σε παραγγέλματα, που καλλιεργούνται μέσα από αυτό τον αναχρονιστικό θεσμό, αυξάνεται σημαντικά. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η Κ. Μαρίνη, μαθήτρια ενός γυμνασίου της Θεσσαλονίκης, που δήλωσε ότι δεν θα παρελάσει στις 28-10-2005. Το κείμενο της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών Αχαΐας ενάντια στις μαθητικές παρελάσεις υπογράφουν πολλοί εκπαιδευτικοί των 3 βαθμίδων, οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ.α. Θέση κατά των μαθητικών παρελάσεων έχει πάρει μεταξύ άλλων και ο Ενωτικός Ανοιχτός Συνδυασμός Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλλιθέας – Μοσχάτου, ο Γρηγόρης Καλομοίρης (που διετέλεσε πρόεδρος της ΟΛΜΕ), ο Νίκος Δήμου, η Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ), οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Παιδαγωγικού (Ε.Π.Π.) κ.α.
Καταγγέλλουμε το μιλιταριστικό και αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα των μαθητικών παρελάσεων. Ζητάμε να σταματήσει το κράτος να τιμωρεί με διάφορες ποινές όσους δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτές για ιδεολογικούς λόγους.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ.
ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΙΕΣΤΑΣ.
ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ.
ΦΙ.Π.ΠΑ.Κ.
agapite sofisti phgaine diabase ton nomo gia to poios exei dikaiwma na krata thn shmaia kai meta mila
apo kei kai pera an 8ewreis logiko na krata enas albanos h bulgaros h toyrkos to symbolo me to opoio kapote xrhsimopoiusame gia na kanume polemo me ton papou tu ti na su pw den pas kala profanws
http://picjb.blogspot.com/2009/09/cook-human.html
Αν κάποιος καύλωσε με τα μπούτια της κοπέλας θεωρείται παιδεραστής μιας και μάλλον είναι ανήλικη;