Δεν είναι ότι οι «παίχτες» αποκαλύπτουν «μια στιγμή της αλήθειας» και αυτοεξευτελίζονται. Είναι ότι αναγκάζονται να  «ομολογήσουν» ότι δήθεν έκαναν ακόμα και αυτά που δεν έκαναν, προκειμένου οι ίδιοι να επιτύχουν μια εμφάνιση στην τηλεόραση και μια χοντρή αμοιβή, η δε τηλεόραση να πουλήσει το θέαμα του αυτοεξευτελισμού τους..

Ο τηλεοπτικός εξευτελισμός της αλήθειας είναι στο κάτω-κάτω μια δημόσια παραδοχή ενός κενού και ματαιόδοξου ατόμου που ο εαυτός του, προκειμένου να υπάρξει στην τηλεόραση, δεν διαθέτει τίποτα άλλο να «πουλήσει» εκτός από τα ίδια, τα αυστηρώς προσωπικά του δεδομένα. Χωρίς την δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων δεν θα υπήρχε τηλεοπτικά. Υπάρχει όσο διαθέτει κάτι από τον εαυτό του που πουλιέται στην τηλεόραση.. Κορυφαίο παράδειγμα η Ρούλα Βροχοπούλου που πουλάει το «κλάμα» της  για τον «έρωτα» της και ένα τσούρμο άλλων δυστυχισμένων που αναπαράγει συστηματικά ο Λαζόπουλος.. Συνηθισμένα πράγματα..

Η αυτοεξευτελιζόμενη που νομίζει ότι ξεφτιλίζει μόνο τούς άλλους..

Η αυτοεξευτελιζόμενη που νομίζει ότι ξεφτιλίζει μόνο τούς άλλους..

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο. Τα προσωπικά δεδομένα ανασκευάζονται, μυθοποιούνται και σεναριοποιούνται, αναλόγως τις απαιτήσεις της τηλεοπτικής παραγωγής, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να πουλήσει το θέαμα του δημόσιου εξευτελισμού των «παιχτών» ανεξαρτήτως αν αυτός ο εξευτελισμός προέρχεται από κάτι αληθινό ή ψευδές.. Αν συμβεί να προκύψει και από την αλήθεια ακόμα καλύτερα γιατί έτσι γίνεται και περισσότερο πιστευτός.. Η αλήθεια δεν είναι το ζητούμενο. Είναι το σκηνικό. Όλα είναι σκηνοθετημένα για να φαίνονται αληθινά και  τα άτομα που συμμετέχουν, αν και υποκριτικά είναι ερασιτέχνες, εντούτοις παίζουν περίφημα το ρόλο τους. Όταν πρέπει και στην κατάλληλη στιγμή της «αλήθειας» σκοτεινιάζει το πρόσωπο τους και ένας κόμπος φαίνεται να πνίγει το λαιμό τους.. Άλλοι με κάποιον δισταγμό και άλλοι με κάποιο θάρρος είναι ικανοί να «ομολογήσουν» ακόμα και το πλέον απίστευτο ψέμα.. Ότι ονειρεύτηκαν σεξ με τα παιδιά τους και τελικά πήδηξαν τον πατέρα τους.. Και θα αμειφθούν γι αυτό.. Για πολλούς από δαύτους δεν υπάρχει ούτε καν το άλλοθι της αλήθειας για τον δημόσιο εξευτελισμό τους και την αυτόβουλη καταπάτηση της αξιοπρέπειας τους. Πιο θλιβερό ακόμα και από τούς «παίχτες» είναι όλο αυτό το σκυλολόι των συγγενών που διαγκωνίζονται ποιος θα ξεφτιλιστεί περισσότερο.. Κανείς δεν τούς παραπλανά. Όλοι γνωρίζουν και συμμετέχουν κανονικά στο παιχνίδι της τηλεοπτικής παραγωγής και όλοι διεκπεραιώνουν απίστευτα πειστικά τον ρόλο τους. Είναι το ίδιο ακριβώς παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουμε ως τηλεθεατές και πολλοί από εμάς.. Δεν χρειάζεται να πιστεύουμε τις «αλήθειες» που βλέπουμε. Άλλωστε είπαμε, το ζητούμενο δεν είναι η αλήθεια. Απλώς παρακολουθούμε σενάρια εξευτελισμού των συνανθρώπων μας όπως βλέπουμε μια ταινία και μάλιστα δωρεάν από τον καναπέ μας..

Κι όμως. Υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο.. Πρόκειται για την παρουσιάστρια Ευγενία Μανωλίδου. Μια μουσικός-μαέστρος που διηύθυνε την ορχήστρα της Όπερας της Κίνας στους Ολυμπιακούς(!) Και όμως.. Αποδείχτηκε ότι ακόμα και μια τέτοια μεγάλη καταξίωση και αυτοεπιβεβαίωση, που θάταν το όνειρο πολλών σοβαρών ανθρώπων, δεν ήταν αρκετή για να καλύψει την τεράστια κενότητα, ματαιοδοξία και απύθμενη φαιδρότητα της εν λόγω κυρίας..  Εντάξει οι παίχτες του ριάλιτι. Αλλά και αυτή κοτζάμ αναγνωρισμένη μαέστρος; Αποδείχτηκε δηλαδή για πολλοστή φορά αυτό που πλέον έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να επαναλαμβάνω. Ότι εκείνο που καθορίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα και συμπεριφορά δεν είναι η μόρφωση και τα εκατοντάδες πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Είναι ο τρόπος καταξίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης του ατόμου. Και φυσικά στην σύγχρονη κοινωνία του θεάματος που ζούμε η υπέρτατη προσφερόμενη καταξίωση είναι η τηλεοπτική! Αυτήν την επιβεβαίωση προτίμησε και η συγκεκριμένη παρουσιάστρια αποκαλύπτοντας μαζί με τούς παίχτες της και την δική της στιγμή της αλήθειας αποτελώντας έτσι το αθλιέστερο τηλεοπτικό πρότυπο όλων των εποχών..

Βεβαίως η εν λόγω παντελώς ξεφτιλισμένη πλέον παρουσιάστρια, νομίζει ότι αυτό που κάνει είναι πολύ σημαντικό.. Για να έχει δε και τα νώτα της καλυμμένα δηλώνει με απύθμενο κυνισμό ότι η ίδια θα προτιμούσε να είναι καθαρίστρια παρά να κάνει τον παίχτη στο ριάλιτι που η ίδια παρουσιάζει.. Εντάξει.. Θα μου πείτε και οι ναζί βασάνιζαν και έκαιγαν ανθρώπους στους φούρνους με τους ήχους της κλασικής μουσικής.. Ορισμένοι ήταν και μαέστροι.. Και αυτοί φυσικά δεν θα δέχονταν να μπουν στο φούρνο, ακόμα και αν έπρεπε να γίνουν σκουπιδιάρηδες..

ΣΗΜ: Και για κάτι πολύ σημαντικό κλικ ΕΔΩ