Λες και φυσάει μόνιμος νοτιάς, όλο το σκουπιδαριό των παραδοσιακών μμε, δηλαδή της τηλεόρασης και του σκανδαλοθηρικού τύπου, όχι μόνο έχει ξεβραστεί στην «μπλογκόσφαιρα», αλλά έχει καταλάβει και τις πρώτες θέσεις!
Το γεγονός ότι ανάμεσα στους 50 πρώτους βρίσκονται και κάποιοι που τιμούν πραγματικά το blogging δεν αναιρεί την προηγούμενη διαπίστωση. Κι όταν λέω «σκουπιδαριό» εννοώ όλους αυτούς τους λεγόμενους «αποκαλυπτικούς δημοσιογράφους», που στα παραδοσιακά μμε κατέχουν τις τελευταίες θέσεις, τόσο στις μετρήσεις όσο και στην αξιοπιστία, αυτούς που θυμίζουνε τον Μιτσικώστα όταν τους μιμείται, γελοίοι «πανελίστες», πωλητές ντι-βι-ντί, σκανδαλοθήρες και κεφαλοκυνηγοί της ζούγκλας κλπ, κλπ, αυτοί δηλαδή που, επειδή δεν μπόρεσαν να κάνουν καριέρα στα παραδοσιακά μίντια, ανοίξανε sites, τα βαφτίσανε blogs και από εκεί που ήταν τελευταίοι στην πόλη, γίνανε πρώτοι στο μπλογκοχωριό! Σε «επισκεψιμότητα» εννοώ..
Το ύφος, το ήθος και το στυλ τους στο διαδίκτυο, είναι χίλιες φορές χειρότερο γιατί εκτός των άλλων, νομίζουν ότι τους καλύπτει και η ανωνυμία τους και έτσι αφήνουν τον πραγματικό εαυτόν τους περισσότερο ελεύθερο. Τα sites τους είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Βρίζουν και βρίζονται και σκοτώνονται μεταξύ τους και όλο και κάτι αποκαλύπτουν ο ένας για τον άλλον και όλο και μας απειλούν ότι «σε λίγο» κάτι θα αποκαλύψουν για όλους μας και όλοι μαζί τροφοδοτούν την μεσημβρινή τηλεοπτική ανακύκλωση «σκουπιδιών» και η ζωή συνεχίζεται αναδεικνύοντας όλο και περισσότερο το ασήμαντο και το τίποτα σε σημαντικό..
Δεν αμφισβητώ τις μετρήσεις τις Αlexas πού τους βγάζουν στις πρώτες θέσεις. Απλώς ανησυχώ γιατί, σε γενικές γραμμές τις πιστεύω.. Ούτε και αμφισβητώ την, καθώς φαίνεται, έντιμη προσπάθεια μιας νέας καταμέτρησης της «επισκεψιμότητας», εδώ. Αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο, αλλά προς το παρόν, απ ότι βλέπω, ο τρόπος αυτός δεν έχει βρεθεί ακόμα.. Δεν είμαι ειδικός, είμαι όμως βέβαιος ότι μια σοβαρή μέτρηση οφείλει πρώτα απ όλα να αποφύγει την ομογενοποίηση και την ισοπέδωση. Δεν είναι το ίδιο όλοι όσοι γράφουν στο ιντερνετ και προπαντός δεν είναι όλοι bloggers..
Δεν πιστεύω ότι ο υπεύθυνος γι αυτήν την ρύπανση είναι η ανωνυμία, όπως υποστηρίζουν μερικοί επώνυμοι όπως είναι φυσικό.. Η ποιότητα και η υπευθυνότητα, για όποιον τα διαθέτει, δεν χάνονται με την ανωνυμία αλλά ενισχύονται. Κι όπως έχω ξαναπεί, το ήθος και το μεγαλείο της μπλογκόσφαιρας βρίσκονται στην ανωνυμία της! Δεν πιστεύω επίσης ότι ακούμε το «επιθανάτιο ρόγχο των blog», όπως λέει και ένας blogger εδώ, με τον οποίο συνήθως διαφωνώ. Αυτή την φορά όμως δικαίως κρούει τον κώδωνα και συμφωνώ με τις διαπιστώσεις του. Και δεν είναι μόνο αυτά..
Από την άλλη πλευρά, έχουμε και το σοβαρό και υπερ-προβεβλημένο από τα παραδοσιακά μμε, blogging, που όχι μόνο προσπαθεί να παρέμβει κομματικά στη μπλογκόσφαιρα αλλά και ενίοτε να «καπελώσει» με μοντέρνο τρόπο.. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο κι από την ρύπανση των άλλων.. Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένοι, που κατέχουν επίσημες «διαδικτυακές» κομματικές αρμοδιότητες, βλέπουν τα blogs ως ένα μοντέρνο τρόπο κομματικής παρέμβασης στην κοινωνία όπως έγινε και στις προεκλογικές καμπάνιες του Μακέιν και του Ομπάμα! Ιδού ένα σχετικό ρεπορτάζ, εδώ.. Υπάρχουν και έρευνες που ονειρεύονται τα blogs να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μέσα, να παρεμβαίνουν στην κοινωνία και να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις! Τέτοια κατάντια δηλαδή.. (Άντε παιδιά με το καλό να γίνουμε οι νέοι Λαμπράκηδες και Μπόμπολες..) Η έρευνα εδώ..
Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε μορφή συντονισμού και οργάνωσης της μπλογκόσφαιρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναπτυχθεί και κάποιος διάλογος για τα προβλήματα της. Άλλωστε η γενικότερη εξέλιξη του blogging, με αποκορύφωμα την πραγματικότητα των πρόσφατων μετρήσεων, θέλουμε δεν θέλουμε, θέτει κάποια ερωτήματα.
–Κινδυνεύει η μπλογκόσφαιρα να εξελιχθεί στην χειρότερη έκδοση των παραδοσιακών μέσων;
–Ποιο είναι αυτό το κοινό που ενώ γυρίζει την πλάτη στα «σκουπίδια» της τηλεόρασης τα αναδεικνύει στις πρώτες θέσεις στο ίντερνετ; Αυτήν την «επισκεψιμότητα» κυνηγάνε οι bloggers;
–Αυτή είναι η περιβόητη νέα δημοσιογραφία και η δημοσιογραφία των πολιτών; Αυτός είναι ο νέος τρόπος έκφρασης, η νέα μορφή πολιτικής συμμετοχής και ο νέος χώρος δημοσιοποίησης ιδεών και «προσωπικών» απόψεων;
–Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι που κατοικούμε στον ίδιο τόπο; Πως οριοθετείται το blogging; Πρέπει να γίνει κάποιος διαχωρισμός με τις πάσης φύσεως δραστηριότητες στο ίντερνετ και πως μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός;
Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα, ζητούν διάλογο τουλάχιστον από όλους τους απανταχού εναπομείναντες ρομαντικούς που επιμένουν να θεωρούν το blogging κυρίως ως προσωπική υπόθεση, ως κατάθεση ψυχής ή τέλος πάντων ως κατάθεση μιας άλλης άποψης και μιας άλλης αλήθειας που, α μη τι άλλο, δεν είναι κυρίαρχη, δεν μαντρώνεται και δεν κηδεμονεύεται..
😦
Το κείμενό σας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι η ανωνυμία που προσφέρει το μπλογκινγκ είναι κάτι που αρκετοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Ζώντας σε μια κοινωνία βαθειά υποκριτική όπου ο κοινωνικός ιστός δεν ευνοεί πάντα την ανοιχτή, ευθεία και ειλικρινή έκφραση, πολλοί καταφεύγουν σ’ έναν ύπουλο τρόπο υπονόμευσης όχι μόνο των άμεσων στόχων τους αλλά και όσων θα ήθελαν το διαδίκτυο να λειτουργεί ως ένας χώρος ανοιχτού διαλόγου και ουσιαστικής επικοινωνίας. Το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εξουσία μέσω των ΜΜΕ δεν με εκπλήσει αφού γνωρίζουν ότι κατεβάζοντας το επίπεδο της πληροφόρησης συντηρούν την κατάσταση που τους εξυπηρετεί, καθοδηγώντας την κοινή γνώμη μακριά από ό,τι έχει πραγματική σημασία.
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σοβαρών δημοσιογράφων που μαζί με άλλους μπλόγκερς δίνουν με τα κείμενά τους αξία στο χρόνο που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο.
Γειά σου ιεροεξεταστή της blogosferas. Σαπούνι όσοι δεν έχουν τα καθαρά χαρακτηριστικά του άριου blogger. Σαπούνι ρεεε !
Δε νομίζω πως πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ.
Για σκέψου: Το ότι αυτά τα μπλογκς είναι στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας, σημαίνει πως αυτοι που τα επισκέπτονται τα διαβάζουν κιόλας; Εγω άμα πάρω χαμπάρι το στυλ του…»δημοσιογράφου» δεν κάθομαι να χάσω το χρόνο μου.
Για βάλε πέντε φίλους σου να μπαίνουν απο 15-20 φορές τη μέρα στο μπλογκ σου να δεις πως θα αυξηθεί κατακόρηφα η επισκεψιμότητά σου. Θα μπεις στο τοπ τεν κι αυτό θα φέρει κι άλλους επισκέπτες.
Όσο δεν βγάζουμε λεφτά απο τα μπλογκς, εγω δεν ανησυχώ.
Φίλε σοφιστή, πολύ σωστά αναλύεις τον ευτελισμό κάποιων blogs που αμαυρώνουν την ανόθευτη (;) σύγχρονη «εκκλησία του δήμου». Μην σου κάνει όμως εντύπωση: τα πάντα ευτελίζονται στη σύγχρονη Ελλάδα μας (Εξεταστική, εκλογή βουλευτών με σταυρό, δημόδια διοίκηση κλπ.).
Είναι αναπόφευκτο όμως να βγάζουν ορισμένοι τα απωθημένα τους και να δείχνουν τον χειρότερο εαυτό τους κυνηγώντας μετρήσεις που ίσως τους φέρουν έσοδα, νέα καρριέρα κλπ.
Όλοι εμείς οι υπόλοιποι που γράφουμε, βγάζουμε «ψυχή», καλή ή κακή αδιάφορο, λυτρωνόμαστε, καταθέτουμε την άποψή μας και κάποιοι την σχολιάζουν, επικοινωνούμε.
Άσε τους «καρριερίστες» να το παίζουν σπουδαίοι…
Καλό βράδυ!
Δηλαδή δεν είμαι εγώ πρώτη σε επισκεψιμότητα?
Πλάκα κάνω! Ούτε μετρητή δεν έχω. Ούτε ξέρω αυτα τα μπλόγκ. Τι με νοιάζει? Όπως μιλάνε μόνοι τους στην τηλεόραση για την τηλεόραση, έτσι θα κάνουν την παρέα τους και μόνοι τους θα μιλάνε, μόνοι τους θα τα ακούνε.
Όλα αλλάζουν, δεν πειράζει.
καληνύχτα
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί υπογραμμίζεται το μέσο – έτσι και παλιά υπήρχε το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο και έγινε εμπορικό, έτσι υπήρχε το usenet και ήρθε το in.gr, έτσι υπήρχε ο blog και ο κούκος και τώρα έχουμε τα «ενημερωτικά ιστολόγια».
Στο παρελθόν υπήρχαν 100 blogger με την σημασία που τους δίνεις εσύ αλλά οι αναγνώστες ήταν 1000. Σήμερα τα ιστολόγια είναι 1000 αλλά οι αναγνώστες είναι 10.000 και ενώ στο παρελθόν είχες 10 αναγνώστες, τώρα έχεις 100 ενώ τα «ενημερωτικά» έχουν 500.
Σήμερα η «δημοσιογραφία των πολιτών» είναι πολύ περισσότερο δυνατή σε σχέση 3 χρόνια πριν – απλώς οι πολίτες που την εξασκούν δεν είναι των υψηλών στάνταρ που εσύ θέτεις.
Οσο για την κηδεμόνευση: tor
να’χαμε να λέγαμε!
Οπως λεει και ο αλ.ανδρουλακης δεν τους διαβαζουν οι περισσοτεροι ‘επισκεπτες’. Κι οταν μαλιστα προκειται για κατι κατεβατα που ειναι ιδεολογικες θολουρες, ποιος καθεται να τα διαβασει. Κανει ζαππινγκ.
Νομιζω οτι δεν προκειται για ιδιαιτερα σοβαρο προβλημα.Ειναι θεμα επιλογης να αποφευγει καποιος τα σκουπιδια απο οπουδηποτε προερχομενα.
Το διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο σου και ένιωσα τους -δίκαιους- προβληματισμούς σου.
Στο παιχνίδι μπήκα πριν λίγους μήνες, ξέροντας την τύφλα μου μόνο.
Αν και δημοσιογράφος, όπως κάνω πάντα στη ζωή μου, ξεκίνησα να γράψω μόνο αλήθειες, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Σέβομαι το όνομα που έχω κάνει και δεν θέλω με τίποτα να του κάνω… «ζημιά».
Υπογράφω τα κείμενά μου γιατί είμαι υπερήφανος γι αυτά.
Έμαθα για το 50άρι, αλλά πραγματικά δεν έχω καταλάβει την φιλοσοφία του. Εγώ στο ένα (vloutis.wordpress.com) γράφω τον πολύχρονο αγώνα μου να τα καταφέρω στην ζωή και να σταθώ στο πλευρό των ΑμΕΑ με συναυλίες, εκδηλώσεις, αφιλοκερδώς. Και στο άλλο (vloutis.blogspot.com) θέματα που απασχολούν την κοιν΄η γνώμη.
Οι προθέσεις μου δεν μετράνε;
Τέλος πάντων, αυτό που μετράει τελικά είναι να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.
Αυτό λέω εγώ πουείμαι έξω από το 50άρι.
Την καλημέρα μου.
Για όσους την θεωρούν άγια και αμόλυντη παρθένα, ε, είναι σκληρό να καταφθάνουν βάρβαροι νταβατζήδες (λέμε…)
Για όσους δεν πιστεύουν στα μπλογκο-τσιφλίκια, ίσως και οι βάρβαροι αυτοί να είναι κάποια λύση….
Ha ha ha… είναι σαν να μας ρωτάς «ποιοί είναι όλοι αυτοί που ενώ ακούγανε Λευτέρη Πανταζή το γυρίσανε κάποια στιγμή στη Βίσση ή στη Βανδή. ΤΙ ΡΩΤΑΣ φίλε μου?
OYOYOYOY…. κινδυνεύει να χάσει την παρθενιά της, η πόρνη, τώρα. Που στρογγυλοκάθησε σε μεταξένια μαξιλαράκια και νόμιζε ότι θα χριόταν και αυτοκράτειρα.
Εμ, η Θεοδώρα είχε δουλέψει και στριπ-σοου πριν την παντρευτεί ο χασάπης ο Τζοϋστη΅ο αυτοκράτορας, δεν ήταν μια τυχαία Αρσακειάδα από κλαμπ εκλεκτών.
Τουτέστιν, ΝΑΙ αυτή την επισκεψιμότητα θα αποκτήσουν όσοι κυνηγάνε ΜΟΝΟ την επισκεψιμότητα.
«Κενό, που μέσα του θα πέσουν – και ΚΑΛΩΣ θα πέσουν, όλοι όσοι κυνηγάνε το κενό-για-το-κενό» (Οδυσσέας Ελύτης)
ανόθευτο δεν έχουμε τίποτα.
και στη μπλογκόσφαιρα, εμείς είμαστε.
η διαφορά είναι το σκοτάδι του διαδικτύου, η προσπάθεια να γνωριστούμε με βάση αυτά που γράφουμε κι όχι μια έξωθεν μαρτυρία.
όμως όλο και πιο πολύ το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως νέο μέσο διαφήμισης, με τον πιο συγκεκριμμένο ή έμμεσο τρόπο. αυτό αλλοιώνει τα πάντα. δλδ αλλοιώνει αυτό το νεοφανές και το κάνει ‘κοινοφανές’, να μην πω ‘κυνο φαγές’.
μόνη λύση η ανεξαρτησία των μπλόγκερς και η αποχή τους από διάφορα ‘τρικ’ με σκοπό την προσωπική ανέλιξη κάπου αλλού πέραν του διαδικτύου.
την καλημέρα μου.
μπήκα εδώ διαβάζοντας την καλύβα στο βουνό.
@abttha
Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ θέμα διαφήμισης, όλα αυτά.
Δεν έπαιξε η «διαφήμιση» τον παραμικρό ρόλο.
Εκείνο που έπαιξε ρόλο είναι η νοοτροπία, οι νοοτροπίες, ο ψυχισμός της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ, που νοσεί. Ολοι το ξέρουμε ότι νοσεί. Επομένως… ΤΙ περιμέναμε? Οτι εύκολα θα γιατρευτεί;
ΑΜ, ΔΕΕΕ….
Μπουκάρανε οι Σκυλάδες στο διαδίκτυο, κι εμείς… νιαουρίζουμε.
Τα περί «ανεξαρτησίας των μπλόγκερ» πραγματικά με κάνουν να αηδιάζω. Ας προσέχανε ορισμένοι, να ΜΗ ΧΑΡΑΜΙΣΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ την ανεξαρτησία αυτή, χτίζοντας κάστρα και καλύβες με κόλακες, αποκλεισμούς και κλίκες.
ΠΟΙΟΣ είναι ανεξάρτητος; Οι πραγματικά ανεξάρτητοι αναγκαστικά (1) δεν θα υπακούουν σε κομματικές γραμμές (2) δεν θα σύρονται από τη μύτη του κοινού τους για να διαβαστούν πολύ (3) δεν θα βλέπουν το σκοτάδι αλλά το φώς. ΠΟΙΟ φως όμως, τη στιγμή που ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ πολλοί το χρόνο τους για να ΜΗ το βλέπουν (όχι όλοι βέβαια…);
Φίλε ΟΧΙ, δεν είμαστε ΚΑΘΟΛΟΥ οι ΙΔΙΟΙ με τους απ’έξω.
Μερικοί είμαστε οι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ. Χρόνια τώρα…
Το διαδίκτυο, η μπλογκόσφαιρα, το Εννοιολογικό Δίκτυο είναι το Υπερ-Μέσο, και το Διαστημικό «Υπερ-Σπίτι» του (μελλοντικού) ΜΕΤΑ-ανθρώπου.
Ο κανονικός άνθρωπος θα είναι σε σύγκριση με τον μετα-άνθρωπο, Ο,ΤΙ και ο χιμπατζής σε σχέση με τον άνθρωπο. Αρκεί να ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ το μέσο. Το μέσο απλά δεν αξιοποιείται. Εν μέρει ούτε καν ξεκίνησε… Είναι σαν να χάρισες σε κάποιον αγράμματο ιθαγενή ένα στυλό κι εκείνος το χρησιμοποιεί για να… καθαρίσει τα δόντια του.
Το καινούργιο ΕΙΝΑΙ ανόθευτο, από τη φύση του:
Δεν πρόλαβε ΑΚΟΜΗ να διαφθαρεί και να νοθευτεί.
Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, το ότι δεν καταλάβανε (όσοι χτίσανε το «κατεστημένο της Μπλογκομετρητίας» τις απίστευτες ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.
Υ.Γ. κωμικό το λάθος μου (χεχε). Το σωστό που έπρεπε να γραφτεί είναι «Ο μετα-άνθρωπος θα είναι σε σύγκριση με τον νθρωπο, Ο,ΤΙ και ο άνθρωπος σε σχέση με τον χιμπατζή. Αρκεί να ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ το μέσο.»
Ε, ας μιλήσω και λίγο σοβαρά, χωρίς (αυτο-)σαρκασμό.
Στην πραγματικότητα, ο ΥπερΚειμενικός Λόγος και Συλλογικός Διάλογος της μπλογκόσφαιρας και του διαδικτύου ΔΕΝ είναι ίδιος με τον Γραμμικό Λόγο και τον πολιτικό μονόλογο, αλλά πολύ ανώτερο ΥΠΕΡΣΥΝΟΛΟ όλων αυτών. Αντιστοιχεί περίπου στη διαφορά μεταξύ ενός πολιτισμού που ανακάλυψε τη γραφή με πρωτόγονους που βγάζουν άναρθρες κραυγές. Οσο για το σκοτάδι, ΚΑΚΩΣ συνδέθηκε με το διαδίκτυο. Π.Χ. μέσα από το Skype και άλλα προγράμματα ΒΛΕΠΕΙΣ με ποιόν μιλάς, ενώ γραπτός διάλογος (με συνδέσμους) είναι πολύ ανώτερος και φωτεινότερος τρόπος επικοινωνίας από π.χ. τα τηλεοπτικά παράθυρα.
Το πρόβλημα είναι ότι… ΟΛΑ τα προβλήματα (που ορθώς κριτικάρει αυτό το ποστ) και γενικώς όλα τα προβλήματα στη μπλογκόσφαιρα (κλπ) πηγάζουν (κατά την ταπεινή μου γνώμη – πάντα) από μία και μοναδική αιτία. Την εισαγωγή και επανάληψη μέσα στον ανώτερο ΥπερΚειμενικό διάλογο των τρόπων σκέψης (και προκατάληψης κλπ) του ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ πολιτισμού μας, χωρίς συνειδητοποίηση της πολύ μεγάλης αναβάθμισης που φέρνει το διαδίκτυο και των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων που έχουμε. Οσοι ξαναχτίζουν μέσα στην Διαδικτυακή Πολιτεία τις… καλύβες που είχανε στο χωριό τους, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ το πρόβλημα. Και αυτό το κάνανε ΗΔΗ, πολύ πριν μπουκάρουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑξΕΣΤΟΙ….
πάντα έτσι γινόταν…
ότι διαφορετικό και αληθινό υπάρχει (όπως το ανώνυμο blogging) η εξουσία προσπαθεί να το βάλει σε καλούπια.
κι αν είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί θα δούμε ότι το θέμα αρχισε να δημιουργείται από τότε που οι δημοσιο-καφροι έγιναι και bloggers
προσυπογράφω το σχόλιο του omadeon. Γενικά η ελευθερία είναι το πιο δύσχριστο αγαθό. Χρειάζεται ιδιαίτερη λεπτότητα γαι να διαχειριστεί κανείς με μέτρο και έλλειψη ματαιοδοξίας εξ ίσου, και την δυνητικά άπειρη δυνατότητα που προσφέρει η ανωνυμία, αλλά και εκ διαμέτρου να μην «υποκύπτει» στη σειρήνα της αναγνωσιμότητας. Με άλλα λόγια αυτό που έχω ξαναγράψει εδώ. Αφού αυτη η δραστηριότητα δεν πληρώνεται (αν δεν πληρώνεται έμμεσα με διαφίμηση ή αλλιώς), ο μόνος τρόπος να συμπλέει κανείς με την «κοινή γνωμη» των αναγνωστών, χωρις να παρασύσρεται από τις επιθυμιες τους είναι να αγνοεί τα νούμερα. Να γράφει σαν να μην υπάρχουν, καικάθε φορά να «μηδενιζει» το κοντέρ, σαν να ήταν η κάθε ανάρτηση, η πρώτη-πρώτη.
To blog, όπως και πάρα πολλά άλλα πράγματα, μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Μπορεί να άρχισε με μια συγκεκριμένη οπτική, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί τελείως διαφορετικά και αρκετά ετερρόκλητα. Μπορεί να βρει κανείς ενημερωτικά Blogs (που λογικό είναι να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας), κουτσομπολίστικα, προσωπικά, θεματικά, δημοσιογραφικά, σαρκαστικά blogs, ακόμα και για την τέχνη.
Το να βάλεις, λοιπόν, κανόνες και όρια σε αυτό το καλώς εννοούμενο – και κακώς πολλές φορές – αχταρμά, δεν είναι και το πιο εύκολο. Ίσως δεν είναι και το πιο πρέπων.
Όταν άρχισα πριν κάτι χρόνια το blogging είχα μια πολύ διαφορετική οπτική πάνω στο θέμα. Σήμερα η γνώμη μου και η στάση μου είναι τελείως διαφορετικές. Γιατί μαζί με το μέσο, εξελίχθηκα και εγώ ο ίδιος. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, πολλές φορές ξεχνάω ότι μπορεί να με διαβάζουν και 100 άνθρωποι την ημέρα. Νομίζω ότι απευθύνουμε σε αυτούς τους 20-30 που μου αφήνουν σχόλια ή μιλάμε κιόλας. Αυτό είναι η μαγεία πλέον του blogging για μένα. Και στο λέω ειλικρινά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπαίνω στο τριπάκι του τι να γράψω για να με διαβάσουν. Αλλά μπαίνω στο τριπάκι για αυτή την παρέα μου.
Υ.Γ. Είναι περιττό να πω ότι εγώ και ο Μάκης δεν κάνουμε το ίδιο Blogging. Δεν σχολιάζω ποιος το κάνει καλύτερα, απλά δεν κάνουμε το ίδιο πράγμα…
Συνετός και σοβαρός μπόγκερ φαίνεσαι «VK in Athens».
Η ανεκτικότητα είναι μεγάλη αρετή και έχεις άφθονη. Τελικά (παρόλο που ώρες-ώρες είμαι καυστικός – ελπίζω όχι με ΑΤΟΜΑ αλλά με αόριστες κατηγορίες αγνώστων) συμφωνώ μαζί σου. Αν μη τι άλλο, διότι αυτό που περιέγραψες, ΑΥΤΟ κάνω κι εγώ.
Το «τριπάκι του να γράψει κανείς κάτι _για να τον διαβάσουν_» προκαλεί πολλά (ϊσως τα περισσότερα) προβλήματα όπως λες.
Σε αυτό το θέμα αναλυτικά τα είπε κι η Μαρια προηγουμένως.
Στο σχόλιό σου, εξέχουσα σημασία δίνω στο εξής:
…Σήμερα η γνώμη μου και η στάση μου είναι τελείως διαφορετικές. Γιατί μαζί με το μέσο, εξελίχθηκα και εγώ ο ίδιος.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Το διαδραστικό αυτό μέσο δεν προκαλεί _μόνο_ αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτό ΚΑΙ τον κάθε άνθρωπο, τον οποίο ΑΛΛΑΖΕΙ ΘΕΤΙΚΑ . Δεν είναι όπως τα άλλα μέσα, είναι ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΑΛΜΑ (και πού’ σαι ακόμα…)
Από κει και πέρα, είναι οφθαλμοφανές ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ _ΔΗΘΕΝ_ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Απλούστατα, ορισμένοι «παλιοί μπλόγκερ» που (Καλώς ή κακώς) θεωρούν τους εαυτούς τους βετεράνους, αυθεντίες, και «τοπ κοινωνία» στη μπλογκόσφαιρα, ορισμένοι μάλιστα γράφοντας και… αυτο-λιβανιστήρια για την επιτυχία τους στις στατιστικές, ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ότι με την τωρινή «κάθοδο των Βαρβάρων» οι πολυαγαπημένες τους «τοπ επιδόσεις» θα ΠΕΣΟΥΝ ξαφνικά (κυρίως σε αριθμούς hits). That’s all.
Αλλά… όπως λέει κι η Μαρία, όπως συμβαίνει ΚΑΙ στη ζωή, το καλύτερο είναι να ξεκινάς ΚΑΘΕ μέρα σαν να είναι 100% καινούργια. Με μηδενική ανοχή απέναντι στην απολίθωση, στο σχηματισμό τετελεσμένων «φημών» και ακροατηρίων, κ.ο.κ. – συμπληρώνω. Με κύριο στόχο να ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ κόσμο στον τομέα των ιδεών και των ενδιαφερόντων, κλπ. ΟΧΙ με στόχο να προσελκύεις ΑΡΙΘΜΟΥΣ παρατηρητών.
Καλή σας μέρα, είμαστε ακόμη στην αρχή της Αναγέννησης Πολλαπλών Μορφών (των μπλογκ).
Το καλό με το διαδίκτυο είναι οτι πραγματικά ο καθένας έχει δικαίωμα έκφρασης. Μπορεί οι «δημοσιογράφοι» να έχουν πιο ενημερωμένες υποτίθεται και έγκυρες είδήσεις, δε μπορούν όμως να αλλάξουν τη ροή του ποταμού των δυσαρεστημένων που ζητάει κάτι διαφορετικό…
Κάτι πέρα από τα ελεγχόμενα, λαϊκίστικα και trash Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης…
Συμφωνώ απόλυτα με όσα αναφέρεις και η αλήθεια είναι ότι με έχει προβληματίσει και εμένα αυτό το «μόρφωμα» του δήθεν blogging απο διάφορους πρόην!!Αυτοί νομίζω στο μέλλον θα καταφέρουν να απαξιώσουν το μέσο και να το ρίξουν στα τάρταρα…