Σχεδόν όλος ο πρώην «υπαρκτός σοσιαλισμός», εξαιρουμένης της Ρωσίας και κάνα δυο άλλων, τάσσεται προκλητικά υπέρ του Ισραήλ! Η Τσεχία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσε να δηλώσει ότι η εισβολή του Ισραήλ και η σφαγή στη Γάζα είναι αμυντική! Στο άκουσμα της δήλωσης ο Σαρκοζί (ο καραδεξιός  Σαρκοζί παρακαλώ) βγήκε έξω από τα ρούχα του και καταδίκασε την εισβολή, ο Γκόρντον Μπράουν (οι Βρετανοί παρακαλώ)  σε συνέντευξή του στο BBC χαρακτήρισε ως «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή» την ισραηλινή χερσαία επίθεση, ενώ ακόμα και η Ιταλία (του Μπερλουσκόνι παρακαλώ) εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία της» για την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας!

Φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στην υπερατλαντική βούληση, όμως, τι να πει κανείς για τα νέα πιστά σκυλιά των Αμερικανών, για τις χώρες του πρώην «υπαρκτού» που δεν χάνουν ευκαιρία να γαυγίσουν για τα συμφέροντα του αφεντικού τους; Έχουν πλέον αναδειχτεί στο βάθρο των αντιδραστικότερων χωρών της Ευρώπης σε διάφορους καίριους τομείς της διεθνούς αλλά και εθνικής πολιτικής και αυτό δεν είναι μια απλή σύμπτωση.. Και να πεις ότι χειραγωγείται η λαϊκή βούληση από δικτατορικά καθεστώτα.. Αστικές δημοκρατίες είναι, δηλαδή σκατά δημοκρατίες όπως και η δική μας, αλλά αυτοί οι άνθρωποι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, όταν ακούνε για αγώνες των λαών, για  αλληλεγγύη, για ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, βγάζουν καντήλες! Φυσικά ούτε κουβέντα να γίνεται για την λέξη σοσιαλισμός που είναι σιωπηρώς απαγορευμένη..

Βεβαίως το φαινόμενο έχει τις εξηγήσεις του, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές.. Όμως μου δίνεται η αφορμή να ρωτήσω ορισμένους εγχώριους συντρόφους. Εντάξει δεν θα εξετάσουμε τώρα το πώς αυτές οι χώρες πέρασαν στον καπιταλισμό. Όμως τόσα χρόνια στον «υπαρκτό», σχεδόν μισός αιώνας ή και παραπάνω, οι συνειδήσεις αυτών των ανθρώπων, πώς διαμορφώνονταν; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα. Πώς διαπλάθονταν; Τίποτα δεν πήραν τόσα χρόνια; Υποτίθεται ότι τα πάντα ήταν δομημένα στο όνομα της δημιουργίας ενός καλύτερου ανθρώπου. Αυτός δεν ήταν ο υπέρτατος σκοπός του συστήματος; Τίποτα δεν έμεινε λοιπόν; Ούτε μια μικρή, τόση δα, άλλη αντίληψη, ούτε μια αδιόρατη άλλη νοοτροπία; Γιατί, ας μην πει κανείς ότι τους χάλασε μέσα σε μια νύχτα ο καπιταλισμός.. Αν λοιπόν το δείγμα ενός καλύτερου ανθρώπου είναι σαν και αυτό που βλέπουμε καθημερινά γενικά σε όλο το φάσμα του πρώην «υπαρκτού», τότε να το χέσω.. Ειλικρινά σας λέω σύντροφοι, ένα σύστημα που δεν αλλάζει τους ανθρώπους προς το καλύτερο τόχω κι αυτό χεσμένο κι ας το λένε και «σοσιαλιστικό»..