Αναμένεται εναγωνίως η απάντηση του κυρίου Θάνου Βερέμη, που είναι και ο επικεφαλής της «επιστημονικής» επιτροπής του ριάλιτι οι «Μεγάλοι Έλληνες» του Σκάϊ, γιατί η απάντηση των στελεχών του σταθμού στην κριτική που τους γίνεται είναι μάλλον για κλάματα. Το κοινό ψήφισε τους «Μεγάλους Έλληνες» και όχι ο σταθμός, λένε τα φουκαριάρικα τα στελέχια. Ψήφισαν, λένε, 38.472 άτομα ! Δηλαδή και αυτή τη φορά, όπως και για κάθε τηλεοπτική χυδαιότητα, φταίει η «κακούργα κοινωνία»!

Κατ αρχάς μιλάμε για μια «ψηφοφορία» της οποίας η εγκυρότητα και σοβαρότητα είναι παντελώς διάτρητη. Όχι μόνο γιατί αποτελεί ένα από τα γνωστά κόλπα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, στην συγκεκριμένη περίπτωση για την προώθηση της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, αλλά και γιατί το ίδιο το αντικείμενο της «ψηφοφορίας», με τον τρόπο που τίθεται, προκαλεί για πλάκα και ακραίες αντιδράσεις.  Εγώ τουλάχιστον ξέρω πολλούς που «ψήφισαν» για πλάκα. Κι ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει αυτό, αρκεί να βγει στον δρόμο και να ρωτήσει, αν ο πιο σημαντικός Έλληνας όλων των εποχών είναι ο Αριστοτέλης ή ο Ζαγοράκης(!) Η απάντηση εξαρτάται από την ευγένεια και την κατανόηση που θα δείξει ο ερωτώμενος. Στην καλύτερη περίπτωση θα απαντήσει η Πετρούλα, ενδέχεται όμως και να τον γιαουρτώσει.. Τηρουμένων των αναλογιών αυτή είναι και η «ψηφοφορία» του Σκάι αλλά και η ουσία αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει. Η κατάληξη είναι ένα καθαρό ριάλιτι (debate το λένε στο σταθμό) με «έγκλειστους παίχτες» τους «Μεγάλους Έλληνες» εκ των οποίων το κοινό θα επιλέξει τον πιο σημαντικό όλων των εποχών! Η φαιδρότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Αλλά ακόμα και σοβαρή να ήταν η «ψηφοφορία» το γεγονός ότι το κοινό θα ψήφιζε όπως ψήφισε ήταν απολύτως αναμενόμενο. Σε κάθε χώρα όπου στήθηκε το «παιχνίδι» συνέβησαν όπως ήταν φυσικό διάφορα τραγελαφικά. Στη Γερμανία ψηφίστηκε ο Αδόλφος Χίτλερ αλλά τελικά εξαιρέθηκε από την «ψηφοφορία». Στην Αγγλία για ελάχιστους ψήφους ο Τσόρτσιλ νίκησε την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Στην Πορτογαλία πρώτος αναδείχθηκε ο δικτάτορας Αντόνιο Σουλαζάρ. Μέσα στη δεκάδα ήταν και ο Βάσκο Ντε Γκάμα! Στην Αμερική νικητής ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Στην Γαλλία ο Ναπολέων πάλεψε στήθος με στήθος με τον  Σερτζ Γκενσμπούργκ! Σε μας εδώ ο δικτάτορας Παπαδόπουλος παλεύει με τον Αριστοτέλη, τη Βουγιουκλάκη, τον Ζαγοράκη και τον ..Άγνωστο Στρατιώτη(!)

Το ανατριχιαστικό λοιπόν της υπόθεσης είναι το σκόπιμο τσουβάλιασμα και η  σκόπιμη ισοπέδωση των πάντων κε Βερέμη μου για να υπηρετηθεί το κόνσεπτ της παραγωγής. Το ερώτημα δεν είναι αν οι Έλληνες είναι όντως Έλληνες. Εδώ πρόκειται για μια τηλεοπτική καμπάνια συστηματικής και οργανωμένης ισοπέδωσης της παγκόσμιας Ιστορίας και είναι τουλάχιστον πρόκληση ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της παιδείας μας να συμμετέχει σε τέτοια καμπάνια! Μόνο και μόνο η ερώτηση «ποιος είναι πιο σημαντικός», εκτός των άλλων, είναι και άκρως αντιεπιστημονική. Κι αν αυτό δεν το καταλαβαίνεται εσείς κοτζάμ καθηγητής, το καταλαβαίνει ακόμα και το «αμόρφωτο» κοινό το οποίο, εκτός της πλάκας, ανέδειξε και τον «Άγνωστο Στρατιώτη» θέλοντας να πει ότι στην θέση του σημαντικότερου Έλληνα βάζει τον άγνωστο Έλληνα!

Απαντήσεις λοιπόν του τύπου «αυτό είναι το κοινό αυτό ψήφισε τι να κάνουμε», είναι τουλάχιστον ανόητες. Απλώς να μην το κάνετε! Μερικά πράγματα δεν βγαίνουν ούτε στο σφυρί, ούτε στο κλήρο, ούτε και στην ψήφο. Η ισοπέδωση των πάντων δεν είναι δημοκρατία αλλά καθαρός φασισμός και από την άποψη αυτή οι «Μεγάλοι Έλληνες» είναι το χειρότερο ριάλιτι όλων των εποχών!

Υπάρχουν και νεότερα ΕΔΩ