Τελικά δεν χρειάζεται να αποδράσει και τρίτη φορά με τον ίδιο τρόπο για να το καταλάβουμε. Ο Παλαιοκώστας μας δείχνει μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μας λείπει. Αυτή που θα μπορούσε πάντα να κερδίζει αν διέθετε και αυτή όπως εκείνος την τόλμη και φαντασία, την υπομονή και επιμονή, τον σωστό σχεδιασμό, τη μεθοδικότητα και σοβαρότητα και προ παντός τον στόχο και το όραμα!

ελευθερίαΤότε αυτή η άλλη Ελλάδα θα μπορούσε να αποδράσει με επιτυχία από την καθημερινή φυλακή της. Από τη μιζέρια στην οποία την καταδικάζουν καθημερινά οι διάφορες «σέχτες» μικρών και μεγάλων εξουσιών και οι διάφοροι «κουκουλοφόροι» της αγοράς, των τραπεζών, των μίντια, του κράτους, των κομμάτων και συνδικάτων.. Να αποδράσει από το αδιέξοδο που την έχουν οδηγήσει η βία, ο τσαμπουκάς και η ανευθυνότητα μικρών και μεγάλων συμφερόντων, η απουσία κοινωνικής συνείδησης, η αγοραία πολιτική, η εμπορευματοποίηση κάθε αξίας.. Να αποδράσει από το αδιέξοδο που την στρέφει ολοένα και περισσότερο προς τον «κανένα» και τελικά προς τον «επόμενο» επιβήτορα που θάναι ακόμα χειρότερος..

Βεβαίως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.. Ακόμα και ο σωστός σχεδιασμός και η σοβαρότητα του Παλαιοκώστα αν υπήρχε, καμιά χώρα δεν μπορεί να αποδράσει όταν οι πολίτες της είναι «φυλακισμένοι». Πρώτα απ όλα λοιπόν χρειάζεται να αποδράσει ο καθένας από εμάς. Από τη φυλακή εντός του όπως λέει και ο ποιητής.. Ο σωστός σχεδιασμός μπορεί να γίνει. Το ελικόπτερο υπάρχει. Μόνο ο στόχος προς την ελευθερία δεν φαίνεται πουθενά και αυτό είναι το ζήτημα..