Κατ αρχάς είμαι κουκουλοφόρος εκ πεποιθήσεως.. Υπογράφω το παρόν μπλογκίδιον με την κουκούλα του «Σοφιστή», τα δε, τουλάχιστον, πέντε τελευταία χρόνια, κάθε εμφάνιση μου στην κοινωνία συνοδεύεται απαραιτήτως και με την κουκούλα του ράπερ στους ώμους, παρά το γεγονός ότι έχω περάσει τα ..άντα. Φορώντας λοιπόν και εγώ την κουκούλα μου τα βάζω με το σύστημα, αλλά δεν θεωρώ ότι οι βιτρίνες και τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το σύστημα, δεν «απαλλοτριώνω» τράπεζες και μαγαζιά, δεν συμπαθώ καμιά μορφή εξουσίας και πιστεύω ότι η βία είναι η χειρότερη άσκησης εξουσίας, είτε αυτή επιβάλλεται από τις δυνάμεις καταστολής του κράτους και της αγοράς (αστυνομία, μίντια, κλπ) είτε από τις δυνάμεις καταστολής των κουκουλοφόρων στους δρόμους και στα πανεπιστήμια..

και ο Πρετεντέρης κουκουλοφόρος είναι..

και ο Πρετεντέρης κουκουλοφόρος είναι..

Μερικοί, συνήθως βολεμένοι «εξεγερμένοι», κονδυλοφόροι και λαϊκιστές, προσπαθούν να εξομοιώσουν τη βία με τους απελευθερωτικούς αγώνες ενός λαού ή με τον αγώνα κατά των δικτατορικών καθεστώτων. Το τελευταίο καιρό πιπιλίζεται εκκωφαντικά και το πασίγνωστο τσιτάτο ότι «η βία είναι η μαμή της ιστορίας» αποσιωπώντας εντέχνως ότι αυτό ειπώθηκε για την επανάσταση και όχι για τις «απαλλοτριώσεις» βιτρινών και τραπεζών.. Καμία σχέση φυσικά η απελευθερωτική ή επαναστατική βία με τις σημερινές «απαλλοτριώσεις».. Η βία, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, όταν αυτή ασκείται σε κοινωνίες ελεύθερης διακίνησης ιδεών, τότε λέγεται τρομοκρατία της μιας ή της άλλης μορφής και τα αποτελέσματα της είναι πάντα κατασταλτικά σε κάθε λαϊκή αγανάκτηση, αγώνα και κινητοποίηση απέναντι στο σύστημα. Δυστυχώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν, για πολλοστή φορά, ότι όσο πιο πολύ τρομοκρατείται η κοινωνία τόσο περισσότερο γίνεται και πιο συντηρητική..

Η βία δεν είναι απλώς η χειρότερη άσκηση εξουσίας. Είναι τυραννία γιατί η έννοια της εξουσίας προϋποθέτει και μια μορφή συναίνεσης από τον εξουσιαζόμενο. Η βία ασκείται μόνο εκεί όπου δεν υπάρχει ίχνος συναίνεσης. Είναι η επιβολή με κάθε μέσο και τρόπο της μιας και μοναδικής αλήθειας του εξουσιαστή-τυράννου, είτε αυτή η αλήθεια είναι θρησκευτική, πολιτική, ιδεολογική, είτε προέρχεται από τη δεξιά ή την αριστερά, δεν έχει σημασία, δηλαδή είναι η επιβολή του κακού ανεξαρτήτως εποχής και πολιτισμού. Δεν είναι περισσότερο «θυμωμένα» τα παιδιά που φορούν κουκούλες και ούτε όλοι αυτοί που δεν φορούν πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Ο θυμός είναι το πρόσχημα του ανόητου. Απλώς βρίσκουν την εύκολη διέξοδο και επιβεβαίωση εκεί όπου απαιτείται όσο το δυνατόν λιγότερη φαιά ουσία. Γιατί η προσήλωση στη μία και μοναδική αλήθεια είναι επόμενο να συρρικνώνει καταλυτικά τη σκέψη σε μία μονοδιάστατη άποψη για τη ζωή και δεν είναι τυχαίο ότι οι ομάδες των χούλιγκανς και των κουκουλοφόρων είναι πολιτικώς αναλφάβητοι και νοητικού επιπέδου κρετίνου..

Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά τα Εξάρχεια και η λεγόμενη ατίθαση νεολαία. Άλλωστε οι ποικίλες μετα-αναρχικές και αντιεξουσιαστικές τάσεις που αναπτύσσουν πνευματικές και κοινωνικές δράσεις, είναι πλούτος και όχι εχθρός της κοινωνίας. Οι τάσεις αυτές ασκούν και καταλυτική κριτική στους «επαγγελματίες» κρετίνους της βίας. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι δεν είναι απλώς πλούτος για την κοινωνία, αλλά αποτελούν και την πρωτοπόρα έκφραση της, αυτή που είναι αδύνατον να βγει από οποιονδήποτε βολεμένο και καθησυχασμένο μέσα σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς είτε του κόμματος, είτε του κράτους, είτε της αγοράς.. Εν ολίγοις όλοι φοράμε τις κουκούλες μας.. Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο, ο καθένας από μας, χρειάζεται την κουκούλα..

Προσεχώς η συνέχεια..