Σήμερα το βράδυ δίνεται μια καλή ευκαιρία στο Γιώργο Παπανδρέου, στο Μίμη Ανδρουλάκη και σε όλους τους απανταχού κρυπτο-νεοφιλελεύθερους, ακόμα και σε αυτόν τον διαβόητο Πάσχο Μανδραβέλη, ο οποίος έχει πλέον κατακτήσει τον τίτλο του πιο αστείου νεοφιλελεύθερου «θεωρητικού» στην Ελλάδα (ο Ανδριανόπουλος είναι μακράν σοβαρότερος) για να παρακολουθήσουν μία εντυπωσιακή κατάρρευση της φιλοσοφίας του πατριάρχη τους Φρίντριχ Χάγιεκ..

«Η Φιλοσοφία του F. Hayek: Η χρεοκοπία του Κολεκτιβισμού και οι αντινομίες του νεοφιλελεύθερου αντιπαραδείγματος» είναι το θέμα του αν. καθηγητή φιλοσοφίας του Παν/μιου Ιωαννίνων Διονύσιου Δρόσου, (από εκείνους που τιμούν την «έδρα» τους στον πανεπιστημιακό χώρο) ο οποίος, σήμερα το απόγευμα, θα αποδομήσει τη φιλοσοφία του Χάγιεκ στα εξ ων συνετέθη..

Ο Friedrich von Hayek (1899 – 1992) είναι ο κορυφαίος θεωρητικός του Νεοφιλελευθερισμού. Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας (1974), εκλεκτός φίλος και σύμβουλος της Μ. Θάτσερ, ενώ ο  πρόεδρος Μπούς, ο πρεσβύτερος, του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ένα από τα σημαντικότερα έργα του, Το «Σύνταγμα της Ελευθερίας», (εκδόσεις Καστανιώτη) το οποίο, όπως είχε δηλώσει η ίδια η Θάτσερ, αποτελούσε το ευαγγέλιο της.

Ο "θεωρητικός" του νεοφιλελευθερισμού Πάσχος Μανδραβέλης

Ο "θεωρητικός" του νεοφιλελευθερισμού Πάσχος Μανδραβέλης

Το έχω διαβάσει το συγκεκριμένο «ευαγγέλιο» της Θάτσερ, του ..Μανδραβέλη και όχι μόνο.. Ο Χάγιεκ, έτσι πολύ επιγραμματικά, λέει ότι κάθε ιδέα περί κοινωνικής δικαιοσύνης είναι θεωρητικά αβάσιμη και πολιτικά επικίνδυνη, διότι οδηγεί σε κρατική παρέμβαση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στον ολοκληρωτισμό και τη δουλεία..(!) Δεν διαθέτουμε ούτε τη γνώση για να πραγματοποιήσουμε προγραμματισμό της οικονομίας ούτε το ηθικό δικαίωμα να επιβάλουμε έλεγχο σε όλο το φάσμα της προσωπικής ζωής των ατόμων -κάτι που θα ήταν απαραίτητο να γίνει προκειμένου να εφαρμοστεί ένα σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ελευθερία του κάθε ατόμου να πράξει ατομιστικά και εγωιστικά οδηγεί στην μοναδική έγκυρη και συμβατή με την ελευθερία μορφή τάξης: Την απρόσωπη και ασχεδίαστη και αυθόρμητη τάξη της αγοράς..

Αυτά λέει ο Χάγιεκ και παπαγαλίζει ο Μανδραβέλης χωρίς να τα πολυκαταλαβαίνει.. Αλλά προς τα πού οδηγεί την ανθρωπότητα ο νεοφιλελευθερισμός, μας το έχει διδάξει η ίδια η ιστορία και μάλιστα αφάνταστα επώδυνα. Οδήγησε στην κρίση του 1929 και στην μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 30, με τις στρατιές ανέργων και πεινασμένων, μια κατάσταση που βοήθησε στην άνοδο του Χίτλερ και στη συνέχεια στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.. Μετά τον πόλεμο η «αλλαγή παραδείγματος» στην οικονομική αντίληψη, με την εφαρμογή του κευνσιανισμού και τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στην αγορά, οδήγησε στην αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, στην καθιέρωση του κοινωνικού κράτους και τελικά στη λεγόμενη μοναδική «χρυσή εποχή» του καπιταλισμού έως και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 70. Στη συνέχεια η πετρελαϊκή κρίση και ο περιβόητος στασιμοπληθωρισμός έδωσαν την ευκαιρία στις δυνάμεις της αγοράς να περάσουν στην δεύτερη «αλλαγή παραδείγματος», στο «νεοφιλελεύθερο αντιπαράδειγμα» που λέει και ο Δρόσος, δηλαδή στην επαναφορά του νεοφιλελευθερισμού, στην δικτατορική κυριαρχία της αγοράς επί της κοινωνίας, στην γνωστή απληστία των golden boys και στη σημερινή γενική κρίση..

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεοφιλελευθερισμός κορυφώθηκε παντού στην Δυτική Ευρώπη κατά την δεκαετία του 90, με μοναδική εξαίρεση την ..Ελλάδα (εδώ γελάμε όλοι τρανταχτά και κλαίμε μαζί..) όπου ως γνωστόν είχαμε ..«σοσιαλισμό»(!) δηλαδή την εγκαθίδρυση μιας ιδιότυπης μορφής πασοκικού νεοφιλελευθερισμού τύπου Σημίτη, Τσουκάτου και Πανταγιά, όπου εκτός των άλλων, η επιστημονική λαμογιά έγραψε και τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας της.. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το δακτυλίδι το έλαβε ο Γιωργάκης για να συνεχίσει και αυτός τον ..«σοσιαλισμό» σε πείσμα της βαρβαρότητας που έχει ριζώσει στον υπόλοιπο κόσμο ο οποίος δεν φαίνεται να καταλαβαίνει πως αν δεν ψηφίσει Πασόκ θα βουλιάξει..

(Σήμερα, 04/06/09 στις 19.00, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία.)

Θα είμαστε όλοι εκεί!