Το σεξ όχι μόνο ..πουλάει τρελά, (τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις) αλλά, όπως και να το κάνουμε, δεν αποτελεί πλέον μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά μια επίσημη υπόθεση του δημόσιου βίου και της πολιτικής μας ζωής.. Κάποιοι, όπως ο Μπερλουσκόνι, έγιναν πρωθυπουργοί για να καταφέρουν να «πηδήξουν» και κάποιοι άλλοι, που λυσσάξανε να ζητούν εκλογές, αναμένουν εν πλήρη στήσει στη γωνία να υφαρπάξουν την εξουσία για να πηδήξουν και αυτοί, ή μάλλον να «ξαναπηδήξουν» το λαό.. Εν ολίγοις, η εξουσία πηδάει, πάντα πηδούσε και πάντα θα πηδάει.. Το γεγονός αυτό δεν είναι φυσικά καινούργιο. Η είδηση είναι ότι στην μετανεωτερική εποχή μας, όπου η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα, όπου κυριαρχεί το άγχος και η ανασφάλεια, όχι μόνο ..σκύβουμε ολοένα και περισσότερο για να μας πηδούν καλύτερα, αλλά και μας ..αρέσει κιόλας όσο σε καμία άλλη εποχή και πολιτισμό..
Αυτά τα ολίγα εισαγωγικά από εμένα.. Και επειδή η σεξουαλική μας απελευθέρωση συναρτάται οπωσδήποτε με το καθεστώς της μιντιακής-τηλεοπτικής δημοκρατίας μας και στην πραγματικότητα η απελευθέρωση μας είναι μόνο τηλεοπτική, παραδίδω τώρα τη σκυτάλη στην ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΕΛΛΗ για να μας μιλήσει για τη
«σεξουαλική απελευθέρωση της τηλεόρασης»:
» Κάποτε τα τηλεοπτικά φιλιά μεταξύ ομοφυλοφίλων κόστιζαν ακριβά. Σήμερα, έξι χρόνια μετά το φιλί στη σειρά του Χρ. Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια», οι γκέι και οι σχέσεις τους αποτελούν αναπόσπαστο και ανώδυνο κομμάτι της τηλεοπτικής πραγματικότητας.
Σε μια εποχή που οι πιπεράτες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελούν το αγαπημένο καλοκαιρινό ανάγνωσμα και το τηλεφωνικό σεξ των εγκλείστων της συμμορίας των 16 σε φυλακές με τις ερωμένες τους δημοσιεύεται στον Τύπο, γίνεται σαφές ότι δύσκολα πλέον μπορεί κάτι να σοκάρει. Ακόμη πιο δύσκολα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο την ώρα που πολλοί εξ ημών, καθισμένοι αναπαυτικά στον καναπέ με την τηλεοπτική οθόνη αναμμένη, παρακολουθούμε ερωτικές σκηνές. Διότι αν κάποτε η κάμερα μετά την ανταλλαγή του πρώτου φιλιού προτιμούσε να «σφυρίζει κλέφτικα»κατ΄ άλλους καλλιτεχνικά- και να κάνει πλάνα στο ταβάνι ή στο πάτωμα, σήμερα πλέον όχι απλά ζουμάρει στις λεπτομέρειες αλλά αναδεικνύει και τις πλέον τολμηρές. Φυσικά ουδείς εξαιρείται. Ούτε και τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων, τα οποία, αν και κάποτε κατάφερναν να σκανδαλίσουν με ένα φιλί, σήμερα αποκτούν ίσα τηλεοπτικά δικαιώματα τα οποία τους επιτρέπουν να συγκατοικούν, να κάνουν παιδιά και κυρίως να ζουν ανάμεσά μας. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα από μια σειρά τηλεπεριπετειών με αίσιο τέλος.
Οι γκέι ως καρικατούρα
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο για πολλά τηλεοπτικά χρόνια στο μυαλό κάθε σεναριογράφου ο γκέι ρόλος έμοιαζε περισσότερο με καρικατούρα και λιγότερο με άνθρωπο. Τα στοιχεία επαναλαμβάνονταν απαράλλακτα σε σίριαλ, ταινίες, σόου: υπερτονισμός μιας θηλυπρεπούς συμπεριφοράς, αστείο περπάτημα, έντονες χειρονομίες, ομιλία που προκαλούσε γέλιο και φυσικά χαρακτήρες μονίμως απορριπτέοι από αρσενικά τα οποία επιθυμούσαν διακαώς, αν και οι τελευταίοι αρέσκονταν στο να χλευάσουν την τηλεοπτική «αδελφή». Οι γκέι εκτός τηλεοπτικής οθόνης γελούσαν, εξοργίζονταν και παρέα με τους λοιπούς τηλεθεατές απορούσαν: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο οι γκέι μοιάζουν περισσότερο με άνθρωποι άλλου πλανήτη και καθόλου με αυτούς της διπλανής ή ενίοτε και της δικής μας πόρτας; Μια λογική εξήγηση θα μπορούσε να είναι η ανασφάλεια των σεναριογράφων απέναντι σε μερίδα του τηλεοπτικού κοινού που δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο αλλά και η αδυναμία τους να αποδεχθούν και να εντάξουν στις σειρές τους φυσιολογικούς γκέι. Επίσης λογική εξήγηση αποτελεί και η έλλειψη γνώσης ή συναναστροφής μαζί τους και η προσήλωσή τους σε λανθασμένα και βολικά για πολλούς στερεότυπα.
Ωστόσο σιγά-σιγά οι τηλεοπτικοί γκέι αρχίζουν να προσγειώνονται στη σφαίρα του ρεαλισμού. Από τον Φίφη του Σταύρου Παράβα φτάσαμε στους γκέι των «Δέκα Μικρών Μήτσων» (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος), οι οποίοι άρχισαν να γίνονται περισσότερο αποδεκτοί από το τηλεοπτικό κοινό. Στη συνέχεια περάσαμε στον Γιάννη (Γιάννης Μπέζος) των «Απαράδεκτων» και στον πιο ρεαλιστικό γκέι της ελληνικής μυθοπλασίας Τόλη (Αλέξανδρος Ρήγας) των «Δύο ξένων». Πρόσφατα γνωρίσαμε και τον εξαιρετικό Μπίλι (Γιώργος Πυρπασόπουλος) στα «Υπέροχα πλάσματα» και αναγνωρίσαμε τον κολλητό μας, τον φίλο, τον συνεργάτη μας. Ως εδώ όλα καλά. Η ένταξη των παραπάνω στον τηλεοπτικό μικρόκοσμο ήταν ομαλή και σ΄ αυτό σίγουρα βοήθησε και το γεγονός πως όλοι τους ανήκαν σε καστ κωμικών σειρών. Δηλαδή, εμφανίστηκαν όλοι πασπαλισμένοι με χιούμορ, υπερβολή και χαρακτηριστικά που τους έκαναν αξιαγάπητους ακόμη και στους πλέον δύσπιστους. Ακολούθησαν οι σειρές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Μόνο που εκεί άρχισαν τα δύσκολα… Στο πλαίσιο του δράματος, δίχως παραμορφώσεις και ελαφρυντικά, η εικόνα των γκέι προκάλεσε σεισμικές δονήσεις. Ειδικά όταν για το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας τόλμησαν να λάβουν τηλεοπτικό ασπασμό…
Ηταν βράδυ της 11ης Δεκεμβρίου 2003 όταν ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών στη σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια» οδηγεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην απόφαση να τιμωρήσει με πρόστιμο 100.000 ευρώ το Μega. «Υπήρξαν απαράδεκτοι και ακραίοι διάλογοι που προετοίμασαν μια ατμόσφαιρα χυδαία και οδήγησαν σε μια εκδήλωση που μπορεί να συμβαίνει στην κοινωνία αλλά δεν είναι συνήθης. Είναι μια ιδιορρυθμία που είναι έξω από την παραγωγική διαδικασία της ζωής» είχε πει τότε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης. Η υπόθεση λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τον τηλεοπτικό μικρόκοσμο. Ομοφυλοφιλικές ενώσεις διαμαρτύρονται, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών καταδικάζουν την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής και η πλειονότητα τηλεθεατών και ανθρώπων της τηλεόρασης αντιδρά στην «αναχρονιστική και φαρισαϊκή λογική του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», όπως τη χαρακτήρισαν. Η υπόθεση φτάνει ως το Ευρωκοινοβούλιο, όπου και εκεί γίνεται λόγος για έλεγχο που ξεπερνά τα όρια και για περιορισμό της έκφρασης ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού. Ακολούθησε η ανατροπή. Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε το πρόστιμο των 100.000 ευρώ κρίνοντας ότι δεν υπήρχε νόμιμη αιτιολογία και πως επρόκειτο για ένα φιλί και όχι για σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου. Το ΣτΕ κάνει ένα βήμα ακόμη λέγοντας ότι πρέπει οι ερωτικές αυτές επιλογές να γίνονται «απολύτως σεβαστές», ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής, και οι οποίες μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως γίνεται με τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού. Ο σταθμός και ο Χρ. Παπακαλιάτης δικαιώνονται και η υπόθεση του φιλιού θα απασχολήσει τα μίντια για πολύ καιρό ακόμη, με σχετικούς και άσχετους να διατυπώνουν απόψεις επί του θέματος, με την κατάσταση να ξεφεύγει και να μετατρέπεται σε πόλεμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και ακραίων συντηρητικών προσώπων. Σήμερα πλέον η υπόθεση, που εδώ και χρόνια έχει μπει στο τηλεοπτικό συρτάρι, μοιάζει τουλάχιστον αστεία. Ποιος να φανταστεί πως ένα φιλί εν έτει 2009 θα προκαλούσε τέτοια αναστάτωση; Κανείς. Τα τηλεοπτικά φιλιά δίνονται αφειδώς και δίχως εξαιρέσεις. Μεταξύ ετεροφυλοφίλων και ομοφυλοφίλων, μεταξύ νομίμων και παρανόμων δεσμών.
«Προχωρημένη» Πολυκατοικία
Και ύστερα ήλθε η «Πολυκατοικία». Μόνο που σε αυτή την τηλεοπτική «Πολυκατοικία» μένουν πολλοί και διαφορετικοί ένοικοι. Μικροαστικές οικογένειες, ηλικιωμένοι, εργένηδες, απατεωνίσκοι αλλά και γκέι. Ο Μάρκος (Χάρης Ασημακόπουλος) και ο Χρήστος (Νίκος Πουρσανίδης), αν και αρχικά είναι ένα ζευγάρι που κρύβεται φοβούμενο τις αντιδράσεις των υπολοίπων, τελικά αποκαλύπτεται. Στην πορεία το ζευγάρι θα περάσει από πολλές περιπέτειες, θα διανύσει επεισόδια με εκδηλώσεις αγάπης, ζήλιας, ανταγωνισμού. Θα θεωρήσουν αντιζήλους ακόμη και τις γυναίκες συγκατοίκους τους, θα τα βάλουν με συντηρητικούς εργοδότες, θα προσποιηθούν τους στρέιτ και τελικά θα χωρίσουν. Στη σειρά θα εισβάλει μια ομοφυλόφιλη συγκάτοικος, η Μπέτυ (Ευδοκία Ρουμελιώτη), η οποία θα μείνει στο ίδιο διαμέρισμα με τον Μάρκο. Αρχικά φλερτάρει μια γειτόνισσα, καβγαδίζει έντονα με την πρώην της και τελικά αποφασίζει να μείνει έγκυος από τον συγκάτοικό της. Ενδεχομένως το παραπάνω να είναι και το μεγαλύτερο σεναριακό άλμα της ελληνικής μυθοπλασίας. Γκέι ζευγάρια ζουν μαζί, αποκτούν παιδιά, φλερτάρουν με στρέιτ. Και όλα αυτά στο prime time! Δηλαδή, την ώρα που ακόμη και μικρά παιδιά μπορεί να παρακολουθούν τηλεόραση. Στο κανάλι δεν έφθασαν ποτέ διαμαρτυρίες ούτε καταγγελίες. Στο Ιnternet σε κάποια sites η τηλεοπτική ανοχή εξαίρεται, σε κάποια άλλα δαιμονοποιείται. Ατάκες του τύπου «αίσχη στην “Πολυκατοικία”» αλλά και «επιτέλους μια “Πολυκατοικία” σαν και αυτές που ζούμε» γεμίζουν τα πεδία που αφιερώνονται στα σχόλια των επισκεπτών. Αναμενόμενο; Ναι. Αλλά σίγουρα πολύ διαφορετικό. Γιατί αν κάποιος αναλογιστεί ποια θα ήταν η υποδοχή μιας τέτοιας τηλεοπτικής «συγκατοίκησης» από το κοινό λίγα χρόνια πριν σίγουρα δεν θα έβρισκε πολλές ομοιότητες με τη σημερινή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «φιλί» που παρ΄ ολίγον να κοστίσει εκατό χιλιάδες ευρώ και πολλά κιλά μελάνης. Ο κόσμος αλλάζει και μαζί με αυτόν και η τηλεόραση, έστω και με αργά βήματα καθώς πρέπει να αρέσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Ενστάσεις πάντα υπάρχουν και καλώς. Ωστόσο για όσους νιώθουν απειλή πάντα υπάρχει και η πιο δραστική λύση που μπορεί να εξουδετερώσει οποιονδήποτε «εχθρό» του προσωπικού γούστου, της ηθικής και των αξιών: το κουμπί off. Τηλεοπτική δημοκρατία έχουμε άλλωστε». (ΤΟ ΒΗΜΑ 09-08-09)
Ένα δισέλιδο γέμισε το «Βήμα» με μια πρόχειρη ανασκόπιση σε «τολμηρές» ερωτικές σκηνές της ιθαγενούς τηλεόρασης, η οποία -κακά τα ψέμματα- θα έχει μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τις σελίδες του βιβλίου ή εκείνη που αφιέρωσε στο «Δράμα της Ίμβρου».
Ποιότητα είναι να μην αφήνεσαι στις ευκολίες σου…
Κυριοι, το που οδηγείται το ανθρώπινο είδος θα το δούμε σε λίγα χρόνια. Ήθελα να ρωτήσω τους υπερασπιστές της προβολής και διάδοσης της ομοφυλοφιλίας το εξής απλό: για πόσα χρόνια ακόμα νομίζουν ότι θα υπάρχουν αρσενικά για να παράγουν υλικό ομοφυλοφιλίας ήτοι ανθρώπους που θα εξυπηρετούν ομοφυλόφιλους.
Φυσικά η ερώτηση γίνεται για να καταλάβουν ότι, αν μη τι άλλο (υγεία-φυσιολογία), δεν τους συμφέρει η διαδοση της ομοφυλοφιλίας.
Κατρακύλα MME, τίποτα περισσότερο…
Ma αλλοιμονο αν το Βημα δεν εγραφε ετσι.
Στο φιναλε,το ψαρι βρωμαει απ το κεφαλι…
Και ο νοων,νοειτω.
Theodore, θές να πείς ότι αν το Βήμα δεν πρωτοστατούσε ποιός θα πρωτοστατούσε. Έτσι; Υπό αυτή την έννοια, ορθώς. Το πρόβλημα όμως παραμένει και για τους ομοφυλόφυλους οι οποίοι είναι, συγχωρήστε με όσοι καπνίζουν οτιδήποτε, εγωιστές και αδιάφοροι για τους υπόλοιπους.
Μα τι ξευτιλα ειναι αυτη?
ενα βιτσιο η μια διαστροφη(οπως θελετε παρτε το)
το εκαναν πολιτικο δικαιωμα.
μηπως μας κυβερνανε ομοφυλλοφιλοι?
ποσοι απο τους 300 της βουλης ειναι νορμαλ?
@Παναγιώτης, Στο προηγούμενο ποστ γράφεις:
«η ουσια ειναι οτι εξαφανισε την λαθρομεταναστευση στην Ιταλια δεν μας ενδιαφερει τι κανει με το πιπι του.»
Τελικά μήπως σε νοιάζει επιλεκτικά τι κάνει ο καθένας με το πιπί του;
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο Μπερλουσκόνι εφάρμοσε μια πολιτική τύπου «Μακριά από τον κώλο μας κι όπου θέλει ας είναι». Χωρίς να αλλάξει κάτι ώστε να μην υπάρχει λαθρομετανάστευση αλλά ουσιαστικά συντηρώντας και αναπαράγοντας τις δομές και τις καταστάσεις (πόλεμος, οικονομική ανέχεια, ολοκληρωτισμός) που ενεργοποιούν την (λαθρο)μετανάστευση σε παγκόσμια κλίμακα απλά κράτησε τους (λαθρο)μετανάστες μακριά από την Ιταλία. Αποτέλεσμα ήταν να την λαθρομετανάστευση που παράγει και μετά αποκρούει η Ιταλία να την φορτωθεί η Ελλάδα και άλλες χώρες που βρίσκονται στα μονοπάτια των λαθρομεταναστών… Ουσιαστικά δηλαδή ο Μπερλουσκόνι το πιπί του το έβαλε και στον δικό μας κώλο… Εσύ αυτή την πρακτική όχι μόνο την αθωώνεις αλλά την επικροτείς…
Αντίθετα, επιλέγεις να ασχοληθείς με ένα ζήτημα που δεν σε αφορά. Λες πως δεν σε ενδιαφέρει το πιπί του Σίλβιο (το οποίο το έχεις φορτωθεί κι εσύ) αλλά κάθεσαι και ασχολείσαι με το πιπί ανώνυμων ανθρώπων που δεν γνωρίζεις και δεν σε αφορά η ζωή τους, τους οποίους ονομάζεις διαστροφικούς χωρίς να γνωρίζεις ότι η ομοφυλοφιλία διαγράφηκε από τα βιβλία των ψυχικών νοσημάτων γύρω στο ’60. Σου απαντώ (όντας απολύτως στρέιτ) ότι για το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του, όσο βιτσιόζος ή «διαστροφικός» κι αν είναι, δεν τίθεται ζήτημα πολιτικού δικαιώματος ή όχι. Είναι κάτι το οποίο δεν αφορά κανένα κράτος και κανέναν θεσμό… Επιπλέον, το πρόβλημα δεν είναι αν οι πολιτικοί είναι ομοφυλόφιλοι (με ένα λ) αλλά ότι είναι βλάκες… κι όσο ψηφίζουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο σεξομανής Μπερλουσκόνι «έλυσε» το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και ότι το πρόβλημα είναι τι βάζει ο άλλος στον ποπό του οι πολιτικοί θα είναι βλάκες… Αυτοί είναι οι πολιτικοί που σου αξίζουν Παναγιώτη…
harisheiz
απο την πολη ερχομαι και στην κορφη κανελα.
αλλα διαβαζεις και αλλα καταλαβαινεις.
1)δεν με ενδιαφερει τι κανει κανεις στο κρεβατι του.
Αλλα μας εχουν πρηξει με τα δικαιωματα των ομοφυλλοφυλων.
2) Τα ΜΜΕ μας εχουν πρηξει με τα σεξουαλικα του Μπερλουσκονι.
εμενα ουτε που με ενδιαφερουν.
3)Μακαρι να ειχαμε και εμεις πολιτικη για την λαθρομεταναστευση και ας τους φορτωναμε στους Βουλγαρους πχ.,οπως κανουν οι Ιταλοι.
4)Εγω δεν θα ψηφιζα ποτε Μπερλουσκονι
Δυστυχως ημουν απο τα ιδρυτικα μελη του Συνασπισμου το 1989,
προερχομενος απο το ΚΚΕ εσωτερικου απο το 1974.
Και λεω δυστυχως γιατι η πολιτικη της λεγομενης «αριστερας» ειναι (μαλακα?)ναρκωτικα,ομοφυλλοφυλια και λαθρομεταναστευση(μεχρι αφανισμου της ΕΛΛΑΔΑΣ).
@Παναγιώτη,
Αρχικά, οι κορφές, οι κανέλες και τα λοιπά σου επιστρέφονται…
Λες δεν σε ενδιαφέρει αλλά προφανώς και σε ενδιαφέρει. Το βαφτίζεις κάπως (βίτσιο, σου θυμίζω ότι κάπως έτσι το είπε κι ο Χριστόδουλος) και κράζεις χωρίς να ξέρεις τι και γιατί. Τι θα πει «μας τα έχουν πρήξει» και βασικά τι θα πει «μας»; Αν εσύ προσωπικά ενοχλείσαι ή δεν σε ενδιαφέρει μην ασχολείσαι. Δεν σε πήρε κανείς με το ζόρι να κατέβεις σε gay parade. Στην τελική, όσο λάιτ κι αν είναι ο τρόπος που επιλέγουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους οι ομοφυλόφιλοι, εσύ θεωρείς ότι είναι λυμένα τα ζητήματα που τους αφορούν; (Η απάντηση είναι προφανώς όχι)… Κι ας πούμε ότι συμφωνώ ότι τα δικαιώματα των gay στην Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων είναι ένα θέμα δεύτερο, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικούν. Από εκεί και πέρα για τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να έχεις εσύ με την λεγόμενη «αριστερά» (την οποία ανέθρεψες εσύ και η γενιά σου) και τα αδιέξοδα της (ίσως και σου) δεν σου φταίνε ούτε οι gay ούτε οι λαθρομετανάστες… Τέλος, η κομματική σου ταυτότητα και την πορεία σου είναι δικό σου ζήτημα. Μπορεί να δίνει ένα στίγμα αλλά δεν σημαίνει και τίποτα γιατί αυτό που κρίνω εδώ είναι οι θέσεις σου. Με άξονα αυτό λοιπόν προσθέτω ότι αυτό που λες, «…και ας τους φορτωναμε στους Βουλγαρους» είναι επιεικώς χυδαίο και σίγουρα δεν είναι αριστερό, είναι απλά δικό σου!…. Τέτοια αριστερά (σαν τη δική σου), ευχαριστώ… Δεν θα πάρω!
Μα δεν υπαρχει αριστερα.
Σε ολη την ευρωπη μονο στην ελλαδα υπαρχει κομμουνιστικο κομμα.
Οσο για τον συν-συριζα αυτο δεν ειναι αριστερα, αλλα η νεα ταξη των αμερικανων.
οσο για την λαθρομεταναστευση το χυδαιο ειναι να ανεχεσαι η και να θελεις να σου φορτωνουν οι αλλοι εκατομυρια ασιατες.
«την Ελλαδα δεν θα την κατακτησουμε με πολεμο,
παρα θα στειλουμε απεναντι μερικα εκατομυρια μουσουλμανους»
ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΟΖΑΛ (πρωθυπουργος της Τουρκιας)
Το χυδαίο και μαζί το βλακωδώς κοντόφθαλμο είναι να θεωρεί κανείς ότι το πρόβλημα είναι η λαθρομετανάστευση ενώ στην ουσία είναι απλά η παρενέργεια, ή αν θες το φυσικό επακόλουθο, μεγαλύτερων προβλημάτων, της ανέχειας, του πολέμου και όλων αυτών των συγκυριών που είτε παράγονται είτε συντηρούνται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δυτικού κόσμου (όπως πχ της Ιταλίας του Μπερλουσκόνι). Κοινώς, την λαθρομετανάστευση που αποκρούει ο Μπερλουσκόνι την έχει παράξει ο ίδιος και η πολιτική του (μαζί με αυτή των Αμερικάνων και της ΕΕ κλπ). Από εκεί και πέρα θα μπορούσαμε προφανώς να μιλάμε για ώρες για ενδεχόμενες λύσεις του προβλήματος αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολιτική Μπερλουσκόνι δεν είναι λύση, είναι απλά μετάθεση του προβλήματος σε άλλο χρόνο και μετατόπιση του σε άλλο χώρο. Επί της ουσίας η πολιτική του που παράγει μεταναστευτικά ρεύματα από τον αναπτυσσόμενο και υπανάπτυκτο κόσμο στον λεγόμενο αναπτυγμένο δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο… Είναι σαν να κάνεις πάρα πολλά σκουπίδια κι αντί να κοιτάξεις πως θα κάνεις λιγότερα να ψάχνεις απλά να βρεις ένα νέο μέρος να τα πετάξεις (την αυλή του γείτονα)…
Τώρα αν σε όλο αυτό εσύ θες να βλέπεις κάποιο ενορχηστρωμένο σχέδιο (έστω και ως ενδεχόμενο) ή αισθάνεσαι ότι απειλείσαι (πραγματικά ή εν δυνάμει) είναι άλλη ιστορία και είναι δικό σου θέμα, δεν με αφορά και δεν το πιστεύω. Όπως δεν με αφορά και η κουβέντα και τα σχόλια περί αριστεράς στην Ελλάδα.. Για εμένα αυτοί οι άνθρωποι είναι κάποιοι κακόμοιροι και για την κατάντια τους φταίει ο Καβαλιέρε και όλη η καβαλαρία της εποχής…