οι εκπρόσωποι του έθνους..

οι εκπρόσωποι του έθνους..

Έτοιμοι οι παίχτες. Το προεκλογικό δράμα στην κορυφαία στιγμή του. Κάποιοι θα σταυρωθούν.. Απέραντη θλίψη.. Οι πολιτικοί θα δοκιμάσουν κορώνα γράμματα το πολιτικό πεπρωμένο τους και οι δημοσιογράφοι θα προσθέσουν μερικούς πόντους στο βάθρο της προσωπικής τους προβολής και κοινωνικής αναρρίχησης..

Ο λαός θα στρωθεί στις καναπεδένιες κερκίδες καιροφυλακτώντας να απολαύσει αδυναμίες και φόβους, πονηρές ερωτήσεις, ανελέητα κτυπήματα, να δει το πολιτικό αίμα να ρέει άφθονο στην τηλεοπτική αρένα.. Η διαδικασία είναι ίδια με κάθε ριάλιτι. Το διαβόητο «κοινό» κάποιους θα απορρίψει και κάποιους θα προτιμήσει.. Οι παίχτες, όπως πάντα, θα φαγωθούνε μεταξύ τους..

Φυσικά ουδείς θα γίνει σοφότερος. Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης και της ενημέρωσης είναι το θέαμα. Ασαφείς προγραμματικές κοινοτοπίες, στημένες αντιπαραθέσεις αναμενόμενες απαντήσεις. Ο καναπεδένιος τηλεθεατής αντί να αναζητήσει την ουσία μέσα από τις τυποποιημένες απαντήσεις και τις αδέξιες ή επιδέξιες υπεκφυγές, θα καταναλώσει λαίμαργα την εικόνα.. Σκηνική παρουσία, εικόνα, χειρονομίες, γκριμάτσες, ανάσες, τόνος, προσποιητή αποφασιστικότητα και στημένη άνεση. Το «μέσον είναι το μήνυμα» και το μήνυμα είναι το θέαμα που επιβάλλεται κατά κράτος τόσο επί της πολιτικής όσο και επί της ενημέρωσης οι οποίες, έτσι και αλλιώς δεν νοούνται η μία χωρίς την άλλη..

Στις τηλεοπτικές «δημοκρατίες» οι πραγματικοί εκπρόσωποι του έθνους είναι οι τηλεοπτικοί εντεταλμένοι, διαπλεκόμενοι και μη..  Αμφιβάλει κανείς ότι και σε τούτο το ριάλιτι αυτοί θα είναι και οι μόνοι κερδισμένοι;