Μας καλούν πάλι να σβήσουμε τα φώτα μας λες και τώρα τα έχουμε ανοιχτά.. Να σώσουμε τη γη λέει.. Να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στα κέντρα εξουσίας αυτού του πλανήτη και να αναλάβαμε εμείς τις δικές τους ευθύνες ή τουλάχιστον να τις μοιραστούμε.. Γιατί πραγματικά έχουμε τεράστιες ευθύνες.. εφόσον θέλουμε να ζεσταινόμαστε, να κινούμαστε, να βλέπουμε, να πλενόμαστε, να ζούμε, να αναπνέουμε.. Καταναλώνουμε ενέργεια για όλα αυτά και επομένως είμαστε υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι..

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ζούμε πια στις σπηλιές και επομένως καταναλώνουμε ενέργεια.. Το πρόβλημα για τα κέντρα εξουσίας είναι μόνο ο τρόπος που καταναλώνουμε εμείς την ενέργεια και όχι ο τρόπος που παράγεται αυτή η ενέργεια και όχι αυτοί που παράγουν τις ρυπογόνες και καταστροφικές ενέργειες. Φταίνε αυτοί που καταναλώνουν το δηλητήριο και όχι αυτοί που το παράγουν.. Καλά θα κάνεις λοιπόν φίλε Κώστα, Ελένη, Μαρία, Μιχάλη να κλείσεις τα φώτα σου και να διαμαρτυρηθείς εντόνως στον εαυτόν σου γιατί το εργοστάσιο σου ρυπαίνει το περιβάλλον.. Άσε που γέμισες τον Ασωπό με τα σκατά σου.. Άσε που πουλάς πετρέλαια ενώ θα μπορούσες να παράξεις άλλες εναλλακτικές μορφές πιο φιλικές.. Είσαι δε τόσο ανεύθυνος πολίτης που κινείσαι ακόμα με βενζίνη και δεν βάζεις στο αυτοκίνητο σου ένα πανί να κινείσαι με τον αέρα.. Γιατί ανάβεις το κλιματιστικό σου όταν σκας από τη ζέστη.. Γιατί πίνεις νερό όταν διψάς και δε σου φτάνει μισό ποτηράκι.. Γιατί έχεις δε τόσο θράσος που επιμένεις να αναπνέεις κιόλας με ένα τρόπο άκρως αντιοικονομικό..

Να σβήσουμε λοιπόν τα φώτα μας, λες και ήταν ποτέ ανοιχτά.. Λες και δεν ζούμε διαρκώς στο σκοταδισμό της άγνοιας, της παθητικότητας και της υποκρισίας.. Να πειθαρχήσουμε και να σβήσουμε τα φώτα μας συμβολικά γιατί στην εξουσία δεν αρκεί η απλή εκμετάλλευση. Θέλει τον εκμεταλλευόμενο να σκύβει κιόλας ολοένα και πιο βαθιά και να αναλαμβάνει ο ίδιος τις ευθύνες της που δεν τον πήδηξε ακόμα πιο σκληρά.. Ας σβήσουμε λοιπόν τα φώτα μας τραγουδώντας όλοι μαζί γεμάτοι περηφάνια και αξιοπρέπεια το γνωστό καψουροτράγουδο «εσύ να φταις κι εγώ συγνώμη να ζητάω»..Τουλάχιστον να ζήσουμε λίγες στιγμές ρομαντισμού και άδολου σεξ..  Μόνο αν ακούσω εκείνη την ώρα μαζικά βογγητά ικανοποίησης να αναδύονται απ τα παράθυρα στον μολυσμένο αέρα της πόλης, μόνο τότε θα πιστέψω ότι πράγματι μπορεί να σωθεί αυτός ο πλανήτης..

Advertisements