Το Poetry Slam είναι ένας διαγωνισμός ποίησης. Οι συμμετέχοντες απαγγέλουν δραματοποιημένη πρωτότυπη δουλειά τους. Η παράσταση διαρκεί 3 λεπτά για τον καθένα ενώπιον του κοινού και μιας κριτικής επιτροπής. Με καθυστέρηση 26 ολόκληρων χρόνων, μετά την πρώτη παράσταση Slam στο Σικάγο, αρχίζουν να οργανώνονται τέτοιες παραστάσεις και στην Ελλάδα με στόχο να προκληθεί η πλήξη και η ανία και να οδηγηθεί ποίηση πιο πέρα, σε νέες μορφές έκφρασης..

1930. Στην μπροστινή σειρά από αριστερά:Tristan Tzara, Salvador Dali, Paul Eulard, Max Ernst, Rene Crevel. Πίσω σειρά: Man Ray, Jean Arp, Yves Tanguy, Andre Breton

Λέτε να εκκολάπτεται «κάτι» όπως τότε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου που ξεπετάχτηκαν τα «κινήματα πρωτοπορίας»; Τότε που ο Τριστάν Τζαρά απήγγειλε τον «κύριο ΑΑ τον Αντιφιλόσοφο»; Απίστευτη εποχή.. Επισημαίνω λοιπόν ότι τότε, στην κεντρική Ευρώπη, η ποίηση γεννοβολούσε κάθε μέρα, στους δρόμους, στις πλατείες, παντού.. Η ποιητική γλώσσα απελευθερώνονταν πλήρως και ταυτίζονταν με την απελευθέρωση της ύπαρξης. Οι λογικοί, οι αισθητικοί και ηθικοί κανόνες ξεπερνιούνταν και αναμειγνύονταν διαφορετικά γλωσσικά και υφολογικά στοιχεία. Ο εξπρεσιονισμός με τους γερμανούς ποιητές ορθώνονταν ως κραυγή διαμαρτυρίας αναπαριστώντας παραμορφωτικά την πραγματικότητα. Ο φουτουρισμός με τον Μαρινέτι εξέφραζε τις αξίες της βιομηχανικής κοινωνίας και της νέας εποχής και απελευθέρωνε την γλώσσα από τα δεσμά της σύνταξης και του μέτρου. Ο ντανταϊσμός με τον Τζαρά αρνιόταν κάθε «κατευθυνόμενη σκέψη», επιτίθονταν σε κάθε έλλογη μορφή και περιεχόμενο και τα αντικαθιστούσε με την αισθητική αναρχία. Τέλος ο  σουρεαλισμός με τον Μπρετόν εξοβέλιζε τη λογική και χρησιμοποιούσε την «αυτόματη γραφή» αναζητώντας το αυθεντικό και επιδιώκοντας τη σύνθεση του συνειδητού με το ασυνείδητο, του ονείρου με την επανάσταση… Απίστευτα πράγματα.. Μάλλον Θα έχω τρελαθεί τελείως αν περιμένω να ξανασυμβούν όλα αυτά και μάλιστα στην Ελλάδα.. Αλλά πού ξέρεις, αν μέσα και από ένα Poetry Slam δεν ξεπεταχτεί ένας σύγχρονος Τζαρά; Πού ξέρεις;

Επιστροφή στο παρόν λοιπόν.. Το πρώτο Poetry Slam στην Ελλάδα έγινε στα Εξάρχεια στις αρχές Νοεμβρίου 2009. Το δεύτερο κύμα θα το απολαύσουμε αύριο Δευτέρα  1 Φεβρουαρίου στα Κανάρια, Πλαταιών και Κεραμεικού, στον Κεραμεικό. Την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου στου Πατάκη, Ακαδημίας 65 και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Bacaro, Σοφοκλέους 1. Στις 8:00 το βράδυ.. Επίσης. Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 8μ.μ. στο Dasein Café στα Εξάρχεια, ο πιο διάσημος γερμανός slam poet Bas Böttcher δίνει μία ξεχωριστή ποιητική performance και υπόσχεται μία άλλη αισθητική εμπειρία. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προπώληση Εισιτηρίων από 6/2/2010..

ΣΗΜ: Και μια και διάγουμε περίοδο γενικών «εκπτώσεων», η φωτο (πραγματικά σπάνια) είναι μια προσφορά του «Σοφιστή» στους σύγχρονους ποιητές..