Σοβαρότατα ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής θέτει με το νέο της συγκλονιστικό dvd η μεγάλη αοιδός μας Εφη Θώδη. Η ανθρώπινη μοναξιά και η αποξένωση, η αγωνιώδης αναζήτηση κοινωνικής καταξίωσης και επιβεβαίωσης.. Ο αγώνας για αναγνώριση που, όπως έλεγε ο Χέγκελ, είναι ένας αγώνας για ζωή και για θάνατο.. Στην σημερινή εποχή του ρίσκου και της αβεβαιότητας, της κρίσης και της παρακμής όπου τα πάντα καταρρέουν παταγωδώς, εθνικά σύνορα, κοινωνικό κράτος, μισθοί, συντάξεις και ανθρώπινες υποστάσεις, που οι επικοινωνιακές ταχτικές έχουν υποκαταστήσει κάθε διαδικασία δημοκρατικής έκφρασης, το μόνο πια που αξίζει είναι αυτό που πουλάει.. Ο,τι δεν πουλάει καταδικάζεται και ρίπτεται στον Καιάδα.. Το άτομο έχει μεταλλαχθεί σε ένα ανταλλάξιμο προϊόν που πλέον, λόγω της κρίσης, πωλείται και με εκπτώσεις και προσφορές.. Ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός έκανε μια τεράστια πορεία μέσα στους αιώνες για να αναδείξει τις «αγορές» ως τον υπέρτατο ρυθμιστή ανθρώπων και πραγμάτων.. Ας δούμε λοιπόν ολόκληρο το συγκλονιστικό αυτό βίντεο και ας προβληματιστούμε..

Όλα αυτά τα ζητήματα αναλύει με το βίντεο της η Εφη Θώδη, με σαφήνεια και χαρακτηριστική παραστατικότητα και αντιπροτείνει κάτι πιο απλό και ανθρώπινο.. Έψαξε παντού για το νόημα και το βρήκε στο  face.. Σε γνώρισα στο Facebook.. Μια γνωριμία που εκφράζει το ξέσπασμα του λαού που σπεύδει κοπαδιαστά στο face για να ζήσει στιγμές ουσιαστικής επικοινωνίας, αγάπης, έρωτα και κατανόησης, στιγμές πιο ελεύθερες και ανθρώπινες.. να ζήσει μια εικονική ζωή πολύ καλύτερη από την πραγματική.. Ένας λαός πονεμένος, πικραμένος και λαβωμένος όσο ποτέ άλλοτε, που σιχάθηκε την υποκρισία της πραγματικότητας, το πολιτικό σύστημα, το ψέμα, την διαφθορά και την αδικία και βρίσκει καταφύγιο στην φιλόξενη εικονική πραγματικότητα των «φίλων».. Η κοινωνία των πολιτών που αναστενάζει μέσα στα ηλεκτρονικά δίκτυα επικοινωνίας, ενώ όλο το παγκόσμιο απόθεμα κοινωνικού κεφαλαίου εμπιστοσύνης συγκεντρώνεται πλέον μόνο μέσα σε αυτά..

Η Εφη Θώδη έψαξε παντού και τον βρήκε στο face.. Ο αγώνας της αναγνώρισης και επιβεβαίωση τώρα δικαιώνεται.. Βρήκε δηλαδή την διέξοδο για πιο ανθρώπινες σχέσεις, για ανιδιοτελή συναισθήματα, για αμοιβαία κατανόηση και προσφορά, για υπέροχους έρωτες χωρίς εξουσιαστικούς καταναγκασμούς και εξαρτήσεις, χωρίς αρρώστια και ψυχοπαθολογία, για  αγνό και άδολο σεξ χωρίς συναισθηματικές προσμίξεις, για σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας χωρίς ανταγωνισμούς και αποκλειστικότητες ανθρώπου από άνθρωπο, σε ένα περιβάλλον, εικονικό μεν, αλλά που η κοινωνία δεν αποτελεί ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ και κάθε άτομο δεν είναι μια ανταγωνιστική επιχείρηση που αν δεν έχει να πουλήσει κάτι από τον εαυτόν του δεν έχει και να επιβιώσει..

Όποιος τώρα με καταγγέλλει ότι όλα αυτά που περιέγραψα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το dvd της Θώδη, θα του έλεγα ότι ούτε και τα μέτρα έχουν καμία σχέση με την σωτηρία της ..πατρίδας.. Και όποιος επιμένει ότι ο αγώνας για επιβεβαίωση και αναγνώριση έχει μεταφερθεί από το πραγματικό και στο εικονικό και μάλιστα είναι πολύ πιο βάρβαρος, ανελέητος και ψυχοπαθολογικός, θα του έλεγα ναι, αλλά το εικονικό έχει και την εναλλακτική του ονείρου και της ουτοπίας.. Τουλάχιστον το βίντεο της Θώδη θέτει έναν προβληματισμό.. (λέμε τώρα..)..Τυχαίο; Δεν νομίζω..

ΣΗΜ: περισσότερα για τούς «φίλους» στο facebook ΕΔΩ