Το καλοκαιράκι πέρασε δυστυχώς και η πολυπόθητη ανανέωση της σχέσης δεν επήλθε, παρά τις συγκινητικές, κοπιώδεις έως και γελοίες προσπάθειες του ζευγαριού και παρά τα δυο φεγγάρια τον Αύγουστο που βγήκαν και πάλι πρόθυμα να βοηθήσουν και αυτά..

Οι επιστημονικές έρευνες ετών, η σύγχρονη νευρολογία του εγκεφάλου και βιοχημεία λένε πώς η ερωτική έλξη που νιώθουμε εξαρτάται από την εκρηκτική παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων συγκεκριμένων ορμονών όπως της τεστοστερόνης, της ντοπαμίνης στη σερετονίνης.. κλπ.. Όμως αλίμονο.. Όσο και αν θέλουμε να το αρνηθούμε και παρά τις εξαιρέσεις, ύστερα από 18 ή το πολύ 30 μήνες από την πρώτη ερωτική επαφή, ο εγκέφαλός μας έχει πια «μπουχτίσει» από την επανάληψη και κυρίως από τη σταδιακή υποβάθμιση του ερωτικού κοκτέιλ ορμονών και δεν αντιδρά πια εξίσου ενεργητικά. Σε αυτή την αποφασιστική καμπή κάθε ερωτικής σχέσης τα πολλά ζευγάρια χωρίζουν..

Πώς λοιπόν μπορεί να ανανεωθεί η σχέση ερωτικά; Τι είναι αυτό που παρακινεί τις συγκεκριμένες ορμόνες να λειτουργούν; Προφανώς δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά. Είναι και αυτό που γενικότερα ονομάζουμε γοητεία και ξέρουμε πολύ καλά ότι η γοητεία είναι ένα μέγεθος κυρίως κοινωνικό. Για παράδειγμα το κύρος και η εξουσία είναι όχι μόνο πολύ γοητευτικά σε κάθε εποχή και πολιτισμό, αλλά και τα καλύτερα αφροδισιακά.. Όταν δηλαδή ένα άτομο γοητεύεται από τέτοιους κοινωνικούς παράγοντες αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι παράγοντες παρακινούν ένα μεγάλο μέρος των εν λόγω ορμονών του να λειτουργούν..

Επομένως όταν ο χρόνος περνάει και φθείρεται η φυσική ομορφιά αυτό που απομένει για να διεγείρει και τις αντίστοιχες ορμόνες-βιοχημεία στους νευρώνες του εγκεφάλου μας ώστε να ανανεωθεί η σχέση, είναι η διαμόρφωση κατάλληλων πολιτισμικών και κοινωνικών συνθηκών και παραγόντων. Όπως παράγοντες ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, κύρους και κοινωνικής καταξίωσης, πνευματικής ανέλιξης κλπ.. κλπ..

Γι αυτό και η ανανέωση της σχέσης δεν μπορεί ποτέ να ξεκινήσει ανάποδα όπως συνήθως γίνεται. Εν κατακλείδι, μην κουράζεστε να αντιγράφετε διάφορες συμπεριφορές στο κρεβάτι απο κιν/κές ταινίες, την τηλεόραση και τα περιοδικά για να φτιάχνεται «ατμόσφαιρα» πασαλειμμένοι με φράουλες, με μέλια και διάφορες γαλλικές σος και να κολλάτε μύγες, να κινδυνεύετε να αρπάξετε καμιά φωτιά απ τα κεράκια, να παιδεύεστε στις παραλίες με χαλαρή στύση και μόνο την άμμο να εισέρχεται εντός σας, να ταλαιπωρείτε το δύστυχο φεγγαράκι με την ανοησία σας και να κάνετε την πανσέληνο του Αυγούστου να το μετανιώνει κάθε φορά που εμφανίζεται μπροστά σας, να ξεπατικώνετε τσόντες, να κρέμεστε ανάποδα από πολυελέους και να σαδομαζοχίζεστε σαν διεφθαρμένοι.. Και προπαντός μην ξοδεύεται τα λεφτά σας σε διάφορους επιτήδειους «ειδικούς» που σας έχουν πείσει ότι φταίτε εσείς γιατί δήθεν «δεν ξέρετε να αγαπάτε».. γιατί δήθεν «δεν αγαπάτε τον εαυτόν σας».. γιατί δεν έχετε «ανακαλύψει τον εαυτόν σας» και τέτοιες περισπούδαστες μπούρδες.. Όπου ακούτε «ανακάλυψε τον εαυτό σου» τρέξτε μακριά ή ακόμα καλέστε και την αστυνομία.. Λες και τότε που ήμασταν νέοι και όντως δεν είχαμε ανακαλύψει ούτε τη ζωή ούτε και τον εαυτό μας τουλάχιστον όσο τώρα, δεν ζήσαμε τον έρωτα, δεν αγαπήσαμε και δεν αγαπηθήκαμε..

Βεβαίως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι φουκαριάρες οι γυναίκες είναι οι αδικημένες της υπόθεσης.. Γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι η γυναίκα έλκεται περισσότερο από την κοινωνική γοητεία ενώ ο άντρας περισσότερο από τη φυσική.. Όταν αρχίζουν δηλαδή να φαίνονται ολοένα και περισσότερο τα σημάδια του χρόνου είναι πολύ δύσκολο για την γυναίκα να παρακινήσει τις ορμόνες του άντρα.. Είναι η εκδίκηση της «γυφτιάς» που λέμε.. Είναι λοιπόν καλύτερο για μερικές εν ενεργεία καλλονές να είναι σεμνότερες και λιγότερο αλαζονικές γιατί ουδείς γλύτωσε από τον χρόνο και ο πόνος θάναι πολύ μεγάλος, ανάλογος δηλαδή της αλαζονείας τους..  Όσο δε, πλούσια και αν είναι μια γυναίκα, όσο κύρος και εξουσία και αν έχει, πρέπει να είναι πολύ γαϊδούρι ο άντρας, πολύ ρηχός και φτηνός για να του ..σηκώνεται μόνο με το ..κύρος της.. Αντιθέτως ο άντρας μπορεί κάλλιστα να εξισορροπήσει κάπως την απώλεια της φυσικής του γοητείας με μια πιο γεμάτη τσέπη ή μια καλύτερη κοινωνική θέση..

Όταν λοιπόν αναγκαστικά επέρχεται η βιοχημική πλήξη τότε σε κάθε προσπάθεια ανανέωσης μιας σχέσης προηγείται η κοινωνία και έπεται το κρεβάτι. Η ανανέωση δηλαδή δεν μπορεί ποτέ να ξεκινήσει από το λεγόμενο σεξουαλικό και ερωτικό αλλά πρώτα από το λεγόμενο κοινωνικό. Πάντως, αν και είναι απαραίτητο, ποτέ δεν αρκεί ένα λίφτινγκ της εικόνας της γυναίκας και ένα αντίστοιχο λίφτινγκ της ..τσέπης και του κύρους του άντρα. Απαιτείται η όσο το δυνατόν πιο σύγχρονη ανανέωση όλων των κοινωνικών συνθηκών και παραγόντων που επιδρούν και ρυθμίζουν τη κάθε σχέση. Μια ανανέωση που πρέπει να στηριχτεί στην ύπαρξη αμοιβαίων συναισθημάτων εκτίμησης και αγάπης.. Στην ουσία πρόκειται για έναν δεύτερο γάμο μέσα στον ίδιο γάμο που τόσο περισσότερο θα επιτύχει, όσο καλύτερα καταφέρει να παντρέψει την βαθειά αγάπη με την αναγνώριση.. και θάρθει και το ερωτικό, χωρίς φυσικά να γκρεμίζονται τοίχοι και να ανοίγουν οι ουρανοί, αλλά σε νέες προσαρμοσμένες μορφές..

Γιατί εννοείται πως τόση ώρα μιλάμε για την ανανέωση εκείνων των σχέσεων που υπάρχει μεν αγάπη, πλην όμως έχει σβήσει ο έρωτας και το σεξ.. Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου έχουν ριζώσει άσχημα και κακά συναισθήματα και έχει χαθεί κάθε στοιχειώδης εκτίμηση και αναγνώριση για τον άλλον με αποτέλεσμα να φυτρώνει ο εγωισμός και η κακία δι «ασήμαντον αφορμή» και ανά πάσα στιγμή.. Οι σχέσεις «κόντρας» θα μείνουν μια ζωή στην «κόντρα» και όσο περνάει ο καιρός θα χειροτερεύουν με μαθηματική βεβαιότητα έως και τα βαθειά γηρατειά.. Αυτές οι σχέσεις δεν αλλάζουν με τίποτα όποια κοινωνική χρεία και αν κουρταλεί την θύρα τους.. Ίσως το μόνο που θα τις ..έσωζε θα ήταν ο χωρισμός και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.. Αλλά και στα 80 δεν είναι αργά..

ΥΓ. ..και με αυτό το κειμενάκι έκλεισε και για φέτος ο καλοκαιρινός κύκλος με λάιτ ..εκπαιδευτικά θεματάκια.. Καλό κουράγιο βρε.. Αλλά για καλό και για κακό έχετε πάντα μαζί σας και την ρήση του ..Σοφιστή ότι ο έρωτας είναι εξωοικογενειακή υπόθεση.. και θα με θυμηθείτε.. χαχαχα..

Τα άλλα φετινά καλοκαιρινά θεματάκια είναι:

Απελευθερώστε τον γάμο σας! ΕΔΩ

Ρεπορτάζ παραλίας..ΕΔΩ

Ας προλάβουν οι γυναίκες! ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν πια άντρες κυνηγοί! ΕΔΩ