Βοηθείστε με παρακαλώ να καταλάβω. Εντάξει το ανίκανο και αναίσθητο κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα.. Μπορεί όμως ο έμπορος ναρκωτικών να πουλάει ηρωίνη εφόσον ουδείς τον ελέγχει; Ο κλέφτης και ο δολοφόνος μπορούν να κλέβουν και να σκοτώνουν εφόσον το κράτος δεν μπορεί να μας προστατέψει; Μπορεί ο απατεώνας να εξαπατά επειδή δεν γίνεται αντιληπτός;
Αν η απάντηση είναι όχι, τότε γιατί γαμώ τα υπουργεία μου οι επιχειρήσεις της αγοράς μπορούν σε κάθε ευκαιρία να μας ταγίζουν σκατά και δηλητήρια, να μας κάνουν τούρμπο με τα ορυκτέλαια και όλη η ευθύνη απλώς να βαραίνει μόνο το ανίκανο κράτος που δεν έκανε τον έλεγχο; Δεν έχουν οι επιχειρήσεις νομική ευθύνη γιαυτό πού μας πουλάνε, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι δεν έχουν συνείδηση; Δεν είναι υποχρεωμένες πρώτα απ όλα οι ίδιες να έχουν ελέγξει αυτό που πουλάνε είτε το παράγουν είτε το διακινούν;
Τι είναι πιο απλό τελικά; Να υποστεί τις συνέπειες αυτός που πουλάει το δηλητήριο έτσι ώστε στο εξής να κόβει τον λαιμό του και να το ελέγχει ο ίδιος κι αν δεν μπορεί να το ελέγξει να μην το πουλάει ή να περιμένουμε την κυβερνητική βούληση, το ΑΣΕΠ να κάνει προσλήψεις, το χημείο του κράτους και τα τελωνεία να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα μηχανήματα και τους δημόσιους υπάλληλους να ξεβολευτούν και να ελέγξουν χωρίς μάλιστα να «λαδωθούν»;
Και κάτι άλλο για τους διαβόητους ελέγχους γιατί μου κάθεται στο λαιμό ακούγοντας κάθε μέρα διάφορους πολιτικούς και προπαντός ανόητους δημοσιογράφους να επαναλαμβάνουν ότι ακριβαίνουν τα πάντα διαρκώς γιατί δεν γίνονται έλεγχοι.. Προφανώς και δεν ακριβαίνουν γιατί δεν γίνονται έλεγχοι, αλλά και να γίνονταν τι σημασία έχει σε μια «ελεύθερη» αγορά; Θα επιβάλει ο έλεγχος στις τιμές να κατέβουν;
Βοηθείστε με να καταλάβω ρε παιδιά.. Κρατιστής δεν είμαι αλλά και την δικτατορία της αγοράς δεν την αντέχω..
Η αγορα ειναι βία.
Το Κράτος και η βία. Οι δύο τρόποι ανακατανομής του πλούτου!
Η δικτατορία του κράτους από τη μια και η δικτατορία της αγοράς από την άλλη…
@ papaioannou,
και όχι μόνο..
@ Greek Rider,
Ξέχασε πλέον την κυριαρχία του κράτους.. Από το 1985 περίπου άρχισε σιγά-σιγά να μετατρέπεται σε αρωγό της αγοράς.. Στην Ελλάδα η μετατροπή αυτή ολοκληρώθηκε επί «σοσιαλισμού» Σημίτη..
έχω προτείνει 3 πράγματα για την λύση των τιμών :
κατάργηση όλων των αγροτικών επιδοτήσεων ή άμεση επιδότηση της κατανάλωσης (που θα στείλει τις τιμές στα ύψη βέβαια…)
κρατικός παρεμβατισμός στις τιμές τώρα
αμφισβήτηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος σταθεροποίησης τώρα!!! Τελικά κοστίζει παραπάνω από ότι αποφέρει ως κέρδος στους πολίτες της ΕΕ.
@ Sotiris Koukios,
Αγαπητέ Σωτήρη δεν έχω ιδέα από οικονομικά.. Ο,τι καταλαβαίνω στο πετσί μου..
και ελεγα γιατι δεν τρίζω……..φανταζομαι πως την αφορμη την πηρες απο αυτο που εγινε με το λαδι!ο καθενας κανει οτι γουσταρει σε αυτο το κρατος!δυστυχως κανενας ελεγχος…μονο εκει που μπορουν να παρουν χρηματα …την καλημερα μου!
Για τα αγροτικα, η βασικη αιτια αυξησεωςτων τιμων, ειναι οτι οι αγροτες, δεν υποχρεουνται να πληρωσουν ΦΠΑ.
Ετσι, μπορουν ανετα και ανεξοδα, να γραφουν στα τιμολογια που κοβουν στον εμπορα, ο,τι γουσταρει αυτος, δηλαδη συνηθως, 100% παραπανω.
Μ αυτον τον τροπο, η τιμη ανεβαινει αυτοματως, αφου αυτος θα βαλει το κερδος του, πανω στην ηδη αυξημενη τιμη.
Αν πληρωναν ΦΠΑ, δεν θα τους συνεφερε να βαζουν παραπανω τιμη στο τιμολογιο, γιατι θα πληρωναν το παραπανω, απο την την τσεπη τους και ετσι δε θα μπορουσε και ο εμπορας να βαλει ο,τι θελει.
Οι πολιτικοι μας, δεν τολμουν να θιξουν τους αγροτες και ετσι την πληρωνουμε ολοι.
Αυτα.
@ sasel,
Καινούργια και ..ελπιδοφόρα σε βλέπω, σου εύχομαι καλή διαμονή στη μπλογκόσφαιρα και πρόσεχε το ..λάδι σου! 🙂
@ Θοδωρος,
Φίλε θόδωρε δεν τα πολυκαταλαβαίνω τα οικονομικά.. Καταλαβαίνω όμως ότι οι κυρίαρχες αξίες σήμερα είναι της αγοράς..
Είναι ενδιαφέρον ότι ξεκινάς το κείμενο σου αναφέροντας εμπόρους ναρκωτικών, κλέφτες, δολοφόνους και απατεώνες. Από αυτούς όμως κανείς δεν έχει την απαίτηση να δεσμεύονται ηθικά απέναντι στα θύματα τους. Παράνομοι είναι, ό,τι θέλουν κάνουν. Από τις εταιρείες που παράγουν και διακινούν νόμιμα αγαθά όμως έχουμε απαιτήσεις – να μας σέβονται, να μας προστατεύουν, κλπ. Κακώς, αφού κατά βάση δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους εγκληματίες.
Το πρόβλημα της ελεύθερης αγοράς είναι ότι δεν υπόκειται σε ηθικούς φραγμούς. Δεν υπήρξε πρόβλεψη για κάτι τέτοιο όταν σχεδιάστηκε το οικονομικό μοντέλο στο οποίο προέχει το κέρδος από την επιβίωση των πεινασμένων ή την υγεία των καταναλωτών. Μιλάω για το γενικό πλαίσιο φυσικά κι όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών που βάζουν τον πελάτη πάνω από τον εαυτό τους (εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιοι).
Σ’ αυτή την εξίσωση το κράτος ακολουθεί, και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να παίρνει το μερδικό του και να διατηρεί την εκλογική του δύναμη. Πράγμα δύσκολο όταν οι πολίτες εξεγείρονται. Για να εξεγερθούν όμως, πρέπει να τους το πουν τα κανάλια και τα κόμματα, που με τη σειρά τους στηρίζουν την οικονομική τους ευμάρεια στη διαπλοκή με τα κάθε λογής νόμιμα και παράνομα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όσο περισσότερο όμως εξαθλιώνονται οι μάζες , τόσο λιγότερη αγοραστική δύναμη έχουν για οτιδήποτε. Κι όσο περισσότερο δηλητηριάζονται από τις συνέπειες του ανεξέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού, τόσο λιγότερο υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της αγοράς – ενώ η πολιτική εξουσία την έχει όλο και πιο άσχημα.
Όπως είναι λογικό, ένα τέτοιο σύστημα είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Όχι σε δεκαετίες ή αιώνες, αλλά σε μήνες. Και τότε θα ευχόμαστε να είχαμε λίγο ορυκτέλαιο για να βάλουμε στη σαλάτα…
«…όλη η ευθύνη απλώς να βαραίνει μόνο το ανίκανο κράτος που δεν έκανε τον έλεγχο; Δεν έχουν οι επιχειρήσεις νομική ευθύνη γιαυτό πού μας πουλάνε, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι δεν έχουν συνείδηση; Δεν είναι υποχρεωμένες πρώτα απ όλα οι ίδιες να έχουν ελέγξει αυτό που πουλάνε είτε το παράγουν είτε το διακινούν;>..»
Καλύτερα να απαντήσουν αυτοί που ανακάλυψαν την καινούργια «καραμέλα» που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια διεθνώς (και στην Ελλάδα βέβαια, σιγά μη μέναμε πίσω…) για τις «καλές επιχειρήσεις» και το CSR: Corporate Social Responsibility ή ελληνιστί… εταιρική ευθύνη» (μη γελάτε ποαρακαλώ, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτούς τους γραφικούς νεολογισμούς…)! Δίνουν μάλιστα και βραβεία στις επιχειρήσεις αυτές!
Στο θέμα των τιμών, κάποτε υπήρχε ένας θεσμός, η «διατίμηση». Λοιδωρήθηκε από τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς ως «μπανάλ» παρεμβατισμός. Ας πληρώσουν λοιπόν τώρα τον καφέ 40% πάνω απ΄ όσο τον πίνει ο Γερμανός, έτσι για να τον απολαμβάνουν ως,,, μεταμοντέρνοι καταναλωτές χωρίς τον έλεγχο του κακού κράτους (αυτό το ρημάδι το «αόρατο χέρι» που ισορροπεί ζήτηση και προσφορά, μάλλον… «κουλάθηκε»).!
Το οικονομικό μοντέλο που έχουμε δεν σχεδιάστηκε σε κανένα εργαστήριο ούτε καινούργιο είναι. Ισχύει με διάφορες παραλλαγές του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Απλώς, όπως γίνεται σε πολλά εστιατόρια με τα ξαναζεσταμένα φαγητό (η … «εταρική ευθύνη» που λέγαμε… ) που περίσσεψαν, έτσι και τώρα το ξαναπασάρουν με διαφορετικά ονόματα.
@ Elikas, zalmoxis,
Συμφωνώ.. Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν έχουμε απαίτηση για ηθική ευθύνη της αγοράς, μιλάω λοιπόν για την αυτονόητη νομική ευθύνη (ποινική, αστική κλπ) πού πρέπει να έχει οποιοσδήποτε εγκληματεί ή εξαπατά ανεξαρτήτως αν πουλάει ευθέως ναρκωτικά ή μας ταγίζει με λάδι μηχανής.. Εχει λοιπόν τέτοια ευθύνη η αγορά; Εχει και η ίδια την ευθύνη του ελέγχου αυτών πού πουλάει ή δεν γνωρίζει τι πουλάει; Ο καθένας φέρει την ευθύνη των πράξεων του πλην της αγοράς που την φέρει το ..κράτος;
Ποιές ποινικές ευθύνες; Και ποιός να τις αποδώσει; Οι πολιτικοί;
Μα, οι υποτιθέμενοι ανταγωνιστές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αγοράζουν ρεφενέ κουπόνια των κομμάτων πριν τις εκλογές και τους τα ακουμπάνε αναλαμβάνοντας ο καθένας για λογαριασμό και των άλλων και από ένα κόμμα. Και σαν τους σουπερμαρκετάδες πράττουν και ένα σωρό άλλοι κλάδοι.
Ποιός θα τους ζητήσει αστικές ευθύνες; Η δικαιοσύνη; μόλις τον περασμένο Ιανουάριο τα δικαστήρια (η… «αδέκαστη δικαιοσύνη») κατάργησαν μία σειρά διατιμήσεων για να αισχροκερδούν τα λαμ… (συγνώμη, για να συγκρατεί σε ορθολογικά και ανταγωνιστικά πλαίσια το περιθώριο κέρδους της η «αγορά»…).
Ποιά νομική ευθύνη; Άλλο Κωνσταντίνος Καραμανλής που όταν διαπίστωσε ότι το κεφάλαιο ζητούσε χούντα, τράβηξε και μερικές κρατικοποιήσεις (π.χ. τον όμιλο του Ανδρέαδη) και άλλος Κωστάκης Καραμανλής που τάδωσε όλα στους «νταβατζήδες» όπως τους είχε αποκαλέσει και στου Μπαϊρακτάρη…
Όσο το κράτος εκχωρεί δύναμη, πλούτο και εξουσία στην αγορά, τόσο η τελευταία θα εξαχρειώνεται και θα δείχνει αλαζονική περιφρόνηση σε νόμους, αποφάσεις, νομολογίες (βλέπε τράπεζες που καταπατούν συστηματικά το νόμο και κανείς τραπεζίτης δεν μπήκε φυλακή).
Να μετάσχουμε για να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.
Πρόσκληση προς τους πολίτες – καταναλωτές
Δημοσιεύθηκε την Ιούνιος 30, 2008 από newinka
Η ακρίβεια, η φτώχεια, η αισχροκέρδεια, μας συντροφεύουν στην καθημερινότητα μας. Για αυτό, γινόμαστε ενεργοί πολίτες και αντιδρούμε. Το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους πολίτες, μέλη του και μη, να δημιουργήσουν και να στελεχώσουν Επιτροπές Δράσης και Συμβούλια Γειτονιάς.
Οι επιτροπές δράσης θα λειτουργούν με πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες που θα αποφασίζουν τα μέλη τους.
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή:
Με σχόλιο – δήλωση στο: http://newinka.wordpress.com/
Μέσω fax: 210 6469982
Mέσω e-mail: inka@newinka.gr
Οι μετέχοντες εκτός Αθηνών, μπορούν για την μεν Θεσσαλονίκη να συγκροτήσουν τις επιτροπές δράσης με την συνδρομή του ΙΝ.ΚΑ. Μακεδονίας (fax: 2310 535263), για δε τα Ιωάννινα με την συνδρομή του ΙΝΚΑ Ιωαννίνων (τηλ. / fax: 26510 65178), είτε στους τόπους τους με την συνδρομή μας. Οι πρώτες επιτροπές που προτείνονται, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιτροπές και τα μέλη δεν μπορούν να προτείνουν νέες, είναι οι ακόλουθες:
• Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας διατροφικών αγαθών.
• Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας υπηρεσιών από ιδιώτες.
• Επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου υπηρεσιών Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
• Επιτροπή ηλεκτρονικών αγαθών, υπηρεσιών και μέσων.
Κάθε φίλος ή φίλη μπορεί να μετάσχει σε περισσότερες από μία επιτροπές του ενδιαφέροντός του ή να προτείνει περαιτέρω επιτροπές.
Με την συγκέντρωση πέντε (5) τουλάχιστον συμμετοχών θα ειδοποιηθούν οι μετέχοντες για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας και οργάνωσης της επιτροπής.
Με τους ίδιους τρόπους και διαδικασίες το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους φίλους και μέλη του να συγκροτήσουν συμβούλια γειτονιάς στα όρια των δήμων τους, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους στις ανωτέρω επιτροπές. Η σύσταση των συμβουλίων γειτονιάς θα γίνει επίσης με την συγκέντρωση πέντε (5) δηλώσεων συμμετοχής ανά περιοχή ή δήμο.