Κατ αρχάς το γεγονός ότι όλα τα κόμματα πιπιλίζουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή κάτι σαν Άνω Μακεδονία, αυτό με κανένα τρόπο δεν αποτελεί κριτήριο εγκυρότητας. Αντιθέτως μάλιστα..

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά. Αυτό που εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε είναι τον σφετερισμό της αρχαίας Μακεδονίας, την αναγνώριση μιας δήθεν Μακεδονικής εθνότητας, καθώς και τις εθνικιστικές και σοβινιστικές τάσεις επέκτασης έως το Αιγαίο που καλλιεργεί το νεόκοπο ιδεολόγημα του «μακεδονισμού».

Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν το ζητούμενο φαίνεται ότι το Νέα Μακεδονία δεν αποκλείει το γεγονός ότι μπορεί κάποιοι να προέρχονται από μια παλιά Μακεδονία και να ιδρύουν μία Νέα, όπως Νέα Υόρκη (από τη βρετανική Υόρκη), Νέα Ζηλανδία (από την ολλανδική Ζηλανδία), Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία (από τη μικρασιατική Ιωνία) κλπ. Υποδηλώνει δηλαδή κάποιον δεσμό του νέου με το παλιό και όχι μια σαφή αντιδιαστολή μεταξύ τους..

Από την άλλη όμως είναι σαφές ότι αυτά που δεν αντιδιαστέλλονται με τίποτα μεταξύ τους είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός με την Ιστορία, δηλαδή το Άνω Μακεδονία με την παλιά και αρχαία Μακεδονία. Αντιθέτως μάλιστα, το Άνω με κανένα τρόπο δεν αποκλείει ότι είναι ταυτοχρόνως και παλιό και ότι κάποτε ήταν και αυτό ένα κομμάτι του αρχαίου όπως και το Κάτω..

Ίσως τελικά το Νέα να είναι προτιμότερο.. Δεν ξέρω.. Σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός είναι ότι ακόμα και αν αποφασιστεί το ευνοϊκότερο για μας όνομα, (όποιο κι αν είναι αυτό) εκείνο πού θα μείνει θα είναι το «μακεδόνες» και η προπαγάνδα του «μακεδονικού» δεν πρόκειται να σταματήσει.. Σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη απάντηση είναι μόνο οι καθαρές εξηγήσεις και η ανάπτυξη καλών σχέσεων.. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους.. Ίσως κάποτε ο πολιτισμός να συρρικνώσει τους γείτονες εθνικιστές στο 3% παρέα και χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη.. Λέμε ισως..

Αναμένονται και άλλες σκέψεις και ψύχραιμα σχόλια..

buzz it!