Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης για το νέο κρούσμα λογοκρισίας στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο. Ο κος Λαφαζάνης απευθύνεται προς τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο καταγγέλλοντας το κόψιμο της εκπομπής της Λίντας Ζαφειροπούλου και της Έλενας Διάκου «Καλεσμένοι της Γης» που έβγαινε στον «αέρα» από το Δεύτερο Πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοφωνίας.

«..Ήταν μια εκπομπή ιδιαίτερη. Μόνο εκεί θα άκουγες Εντίθ Πιαφ και μετά Χαΐνηδες.. Αναφορές στα σκίτσα του Στάθη, στην ποίηση ξεχασμένων φωνών, στο Βραχνό Προφήτη του Θανάση Παπακωνσταντίνου, σε ό,τι αγαπούσες και ό,τι έμαθες να αγαπάς..»

«..ΛΙΝΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ακούστε -έτσι για δοκιμή!- την εκπομπή της 8-9 μμ κάθε μέρα. Ακούστε Ραδιόφωνο. Σκέτο. Χωρίς σάλτσες, ακκισμούς, διασημότητες της πλάκας, χιτάκια του κιλού και της ημέρας. Αλλά με βαθιά μουσική γνώση, ευαισθησία, ρυθμό, προσωπική άποψη. Ακούστε άγνωστα αλλά μεγάλα τραγούδια κάθε είδους, μικρά σχόλια μουσικά και όχι μόνο και όλα αυτά με μια μαγευτική εκφώνηση που έλκει και γαληνεύει. Ακούστε! «

«..Την εκτιμώ ως άνθρωπο και την τιμώ ως επαγγελματία θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα πρόσωπα με σοβαρή άποψη για τον πολιτισμό που δεν συμβιβάζεται. Από αυτή την πλευρά μάλλον και πολλά ήταν τα επτά χρόνια που κράτησε αυτή την εκπομπή, μεταξύ άλλων μιλώντας για τη γενιά των 700 ευρώ, για το περιβάλλον, για το ρατσισμό, για τη δημοκρατία, για το δικαίωμα της διαφορετικότητας και για τόσα άλλα…»

Οι απόψεις αυτές για την εκπομπή και ειδικότερα για την Λίντα Ζαφειροπούλου δεν είναι οι μοναδικές.. Όπου και αν ανατρέξει κανείς αυτό το κλίμα θα συναντήσει. Πραγματικά όπως λέει και ο Π. Λαφαζάνης στην ερώτηση του, ήταν μια από τις πιο αγαπημένες εκπομπές και «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η διακοπή της με όρους ποιότητας ή επιτυχίας».

Έτυχε να γνωρίσω προσωπικά τη Λίντα σε ένα από αυτά που λέμε «φεγγάρια της ζωής μας».. Την κα Διάκου δεν την ξέρω. Η Λίντα σπούδασε κλασικό χορό και αφιερώθηκε στη μουσική. Ξεκίνησε ως μουσική επιμελήτρια στο «Δεύτερο» μετά την «αλλαγή» του 81 στην ιστορική πραγματικά εκπομπή «κάθε μέρα παντού» με τον Δημήτρη Σαπρανίδη και τον Τάκη Ψαρίδη.. Ήταν οι μέρες «αλλαγής» και στο ραδιόφωνο, αν και ένα «ζωντανό» καθημερινό τρίωρο μαγκαζίνο και μάλιστα το πρώτο που «μονοπωλούσε» τα ερτζιανά στη χώρα, ήταν πραγματικά ένα μεγάλο τόλμημα αλλά και μεγάλος μπελάς για τα «κρατικά» μυαλά.. Άκουγα την εκπομπή. Η Λίντα «σχολίαζε» μουσικά τα θέματα και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που θάλεγε κανείς ότι δεν χρειάζονταν ο λόγος των καλών δημοσιογράφων. Αρκούσε ο τίτλος του θέματος και η μουσική.. Ύστερα έκανε δικές της εκπομπές ως παραγωγός και δεν άργησε να γίνει μια από τις πιο αγαπημένες φωνές, αλλά και σήμα κατατεθέν του «Δεύτερου» για τη μοναδικότητα της και τη χαρακτηριστική της ευχέρεια να «μιλάει» και να «αφηγείται» στους ακροατές της με μουσική και τραγούδια..

Το τραγούδι που ακολουθεί είναι μια μικρή αφιέρωση από εμένα..

Η εκπομπή ενοχλούσε (αν είναι δυνατόν να ενοχλεί η μουσική) και οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες. Άλλωστε από άτομα σαν τον Α. Ανδρικάκη και την αδίστακτη Μ. Μυτιληναίου που επιπλέουν, σχεδόν από το 1998 έως σήμερα, με όλες τις καταστάσεις, τις κλίκες και τις παρέες που διαφεντεύουν την ΕΡΤ, δεν περίμενε κανείς διαφορετική συμπεριφορά. Πολύ περισσότερο μάλιστα που έχουν ως προϊστάμενο τους έναν πρόεδρο της ΕΡΤ που το πολιτιστικό του όραμα φτάνει μέχρι τη σούπερ λίγκα και τη γιουροβίζιον και έναν υπουργό πνευματικό τέκνο του Εφραίμ..(!)