Δεν το πιστεύω. Κουνάω το κεφάλι μου πέρα δώθε, μπας και καταφέρω να αναταράξω λίγο τις φιλοσοφικές μου γνώσεις και να βρω μια άκρη.. Ο Γιώργος κάνει επαναξιολόγηση όλων των αξιών; Αυτό δηλαδή που πρότεινε ο Νίτσε; Αναφέρω ενδεικτικά τη μετονομασία του υπουργείου Δημοσίας τάξεως σε υπουργείο προστασίας των πολιτών και των μπάτσων σε ..προστάτες του πολίτη! Ήδη με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης οι ..προστάτες κάνουν επανειλημμένα «ντου» στα Εξάρχεια που θυμίζουν πλέον κατεχόμενη περιοχή. Αναφέρω επίσης ενδεικτικά ότι ζήτησε από τη Δαμανάκη, τη φωνή του Πολυτεχνείου παρακαλώ, να αναλάβει την ..προστασία ενώ τοποθετεί στο υπουργείο πολιτισμού τη ..Γκερέκου.. Ταυτοχρόνως δε, παρουσιάζει την εξουσία ως αντεξουσία και ζητάει από τους υπουργούς να συμπεριφέρονται ως ..αντεξουσιαστές(!) Αν λοιπόν αυτό δεν λέγεται βαθειά και σαρωτική επαναξιολόγηση όλων των αξιών τότε πως σκατά λέγεται;

gerekou

Η επαναξιολόγηση της Γκερέκου..

Περιττό να σας πω ότι οι ομάδες των αναρχικών και αντεξουσιαστών έχουν πάθει την πλάκα τους.. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά δέχτηκαν το πιο καίριο κτύπημα που τους έγινε ποτέ! Ήρθαν τα πάνω κάτω σε μια μέρα! Τελικά δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί αντεξουσιαστές αλλά η κυβέρνηση του Γιώργου! Ο υπουργός ..προστασίας του πολίτη δηλώνει φίλος και συνομιλητής των αντεξουσιαστών οι οποίοι με γουρλωμένα μάτια από την έκπληξη άφησαν τα βιβλία του Μπακούνιν και του Κροπότκιν και ψάχνουν για τα συγγράμματα του Γιώργου και του Χρυσοχοίδη!

Τέλος πάντων.. Ο Νίτσε λοιπόν  (και σπεύδω να προλάβω ορισμένους φασίστες, ελληναράδες καρατζαφερικούς, αλλά και πάρα πολλούς αδαείς «αριστερούς», ότι το έργο του Νίτσε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φασισμό, αντιθέτως μάλιστα) για το Νίτσε λοιπόν, τίποτα δεν είναι απόλυτο. (απλουστεύω επικινδύνως..) Πίσω από κάθε αξία υπάρχει μια «θέληση για δύναμη» η οποία εμφανίζεται με δύο τύπους δύναμης ή ζωής. Την «ενεργητική δύναμη» που προάγει την ζωή και την «αντενεργή δύναμη» πού λέει «όχι» στη ζωή. Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε μια αδιάκοπη πάλη μεταξύ τους. Όταν οι «αντενεργές» δυνάμεις της ζωής επικρατούν τότε εδραιώνεται ο «μηδενισμός». Πρόκειται για την κατάσταση εκείνη όπου συνειδητοποιούμε ότι οι κατηγορίες μέσω των οποίων δίναμε νόημα στη ζωή στερούνται νοήματος, οι αξίες χάνουν την αξία τους και η τάξη του νοήματος καταρρέει. Όταν ο μηδενισμός θριαμβεύει τότε όλα αναποδογυρίζουν. Τότε η «θέληση για δύναμη» γίνεται «αντενεργός» στη ζωή και δεν λέει θέλω την δύναμη για να δημιουργήσω, αλλά θέλω την δύναμη για να κυριαρχήσω στους άλλους και να ιδιοποιηθώ τις κατεστημένες αξίες, την εξουσία και τα πλούτη.. Όμως αυτήν την παθολογική κατάσταση του μηδενισμού μπορούμε να την υπερβούμε και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα του Νίτσε. Να την υπερβούμε, με το να πάρουμε το «σφυρί», να αποδομήσουμε και να «επαναξιολογήσουμε» όλες τις αξίες. Το κριτήριο γι αυτήν την επαναξιολόγηση είναι η «θέληση για δύναμη», κατά πόσο δηλαδή μια αξία «αντιστοιχεί» με την «προοπτική» των δυνάμεων της ζωής, καταφάσκει στη ζωή και την προάγει, ή λέει «όχι» και την αντιμάχεται. Η ζωή είναι το μέτρο για όλα τα πράγματα..

Αυτό λοιπόν κάνει ο Γιώργος; Πήρε το σφυρί και επαναξιολογεί όλες τις αξίες; Μακάρι.. Μόνο που ο πασοκισμός επί 20 χρόνια μας έχει συνηθίσει στις επαναξιολογήσεις ή μάλλον στις μετονομασίες.. Τον αποκεφαλισμό των υπουργών τον είχε ονομάσει ..αναδόμηση.. Το νεοφιλελευθερισμό που εδραίωσε στη χώρα μας ο Σημίτης τον είχε ονομάσει εκσυγχρονισμό και σοσιαλισμό.. Τα πιο αντιλαϊκά μέτρα, φιλολαϊκά.. κλπ.. κλπ.. Αναποδογύρισε όνειρα και οράματα, ξέφτισε την «Αλλαγή» και κάθε νόημα της, εδραίωσε τις αξίες της αγοράς.  Οι «αντενεργές» δυνάμεις επικράτησαν παντού  και ζήσαμε στο πετσί μας μια θεσμοθετημένη και γενικευμένη λαμογιά σε πρωτοφανή έκταση.. Και το χειρότερο όλα αυτά κάτω από την εκκωφαντική σιωπή των μμε και της διαπλεκόμενης δημοσιογραφίας..

Δεν εξισώνω το πασοκ με τον πασοκισμό. Τον πασοκισμό τον ορίζω ως μια σύγχρονη μορφή μηδενισμού. Είναι οι «αντενεργές δυνάμεις» του πασοκ που όμως, και τελικά πάντα επικρατούν. Όταν ξεφτίζονται και εξουδετερώνονται νοήματα, ιδέες και οράματα τότε κυριαρχεί ο πασοκισμός που δεν θέλει την «δύναμη» για να δημιουργήσει, αλλά θέλει την «δύναμη» για να κυριαρχήσει στους άλλους, να ιδιοποιηθεί τις κατεστημένες αξίες, την εξουσία και τα πλούτη..  Έτσι εξηγείται η ιδιαίτερη ροπή αυτού του κόμματος προς τη λαμογιά.. Όταν γίνεται εξουσία δεν του βγαίνει η «Αλλαγή» οπότε την επαναξιολογεί και στην συνέχεια την ιδιοποιείται..

Αναζωπυρώθηκε λοιπόν ο πασοκισμός; Πάντως μπήκαμε και πάλι στο ρυθμό των επαναξιολογήσεων των ονομασιών και μάλιστα στην πιο ακραία τους εκδοχή.. Η δημόσια τάξη έγινε δημόσια ..προστασία και η εξουσία ..αντεξουσία..(!) Εντάξει, πέρα απ το γελοίο της υπόθεσης, ας περιμένουμε να δούμε αν ο Χρυσοχοίδης είναι «ενεργητική δύναμη» της ζωής, αν η Γκερέκου είναι «άριστη», ή απλώς «αρεστή».. Τέλος πάντων, ίσως αρμοδιότερος για να απαντήσει απ αυτού είναι ο Βοσκόπουλος.. Εγώ απλώς προσεγγίζω τη νέα κυβέρνηση φιλοσοφικά, αλλά δεν με ενδιαφέρει η επικράτηση των ορμέφυτων και ενστίκτων.. Άλλωστε μια τέτοια προσέγγιση σαφώς υποτιμά και προσβάλει το έργο του Νίτσε..

Θα μου πείτε αυτό ψήφισε ο κόσμος. Όχι δεν ψήφισε αυτό! Κατά αρχάς ψήφισε το πασοκ και όχι τον πασοκισμό.. Μα θα μου πείτε ότι ο πασοκισμός είναι σύμφυτος με το πασοκ και ποτέ δεν πεθαίνει.. Μα ούτε και το πασοκ το ψήφισε καλά-καλά ο κόσμος! Με όσες ακριβώς ψήφους έχασε το πασοκ το 2004, με τόσες ακριβώς κέρδισε το 2009! Ούτε έναν πάρα πάνω! Άλλο ένα θαύμα του αγίου εκλογικού νόμου! Ο κόσμος λοιπόν απλώς έδιωξε τους μπουχέσες και τους ανίκανους! Και μην νομίζουν οι επιτήδειοι του πασοκισμού ότι πιάσαν τον Πάπα από τα … επειδή η δημοσιογραφία της διαπλοκής μετονόμασε το Γιωργάκη σε Γιώργο και  αντικατέστησε τον έλεγχο της εξουσίας κάνοντας αντιπολίτευση στην ανύπαρκτη αντιπολίτευση.. Την τελική επαναξιολόγηση θα την κάνουν άλλοι..