Σε παγκόσμια πρώτη στο «Ζαμανφού» της Αννίτας Πάνια (Alter) παρουσιάστηκε από τον Κόναν τον Βάρβαρο ο ύμνος του «νέου πατριωτισμού» υπό τον τίτλο «δεν πάμε καλά».. Ένα συγκλονιστικό απόσπασμα παρουσιάστηκε και στην εκπομπή του Λαζόπουλου.  Αυτό το απαράμιλλης εθνικής ομοψυχίας άσμα επιδιώκει εμφανώς την ενότητα, την κοινωνική συνοχή και κοινωνική συμφιλίωση. Ο μεγάλος εθνικός τραγουδιστής Κόναν ο Βάρβαρος, κατά κόσμον Βασίλης Ρούπας, το ερμηνεύει γονατιστός με τα χέρια υψωμένα ικετευτικά προς τη μητέρα των ουρανών:

«Γονατιστός την Παναγιά παρακαλώ/ τον κόσμο να ευσπλαχνιστεί/ και μεταξύ τσαντιριών και παλατιών/ η σύγκρουση ν’ αποφευχθεί» και «από το Διεθνές το Νομισματικό/ η χώρα σύντομα να βγει»..

Ο ποιητής παρουσιάζει τη ζοφερή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, όμως -και αυτό είναι που κάνει τα μάτια όλων μας να ..μουσκεύουν και να ..υγραίνονται.. είναι ότι σε αντίθεση με άλλους, που δεν κάνουν προτάσεις αλλά απλώς φωνασκούν και κάνουν διαδηλώσεις, αυτός κάνει πρόταση με σχέδιο ανασυγκρότησης και ..επαναπροσδιορισμού:

«Δεν πάμε καλά, καθόλου καλά/ πιο χάλια δεν γίνεται, πιο κάτω δεν πάει. / Μα θ’ αντεπεξέλθουμε, θ’ ανασυγκροτηθούμε/ σαν κράτος θ’ ανακάμψουμε, θα επαναπροσδιοριστούμε/ ας μην κωλυσιεργούμε»..

Επιτέλους ο «νέος πατριωτισμός», που διακήρυξε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, (ναι, μίλησε για «νέο πατριωτισμό»(!)) διαθέτει και τον ύμνο που εμπνέει τους Έλληνες να αγωνιστούν και να πεθάνουν για την πατρίδα ρε γαμώτο.. Γιατί όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες κρίσιμες εθνικές στιγμές, ο Κόναν ο Βάρβαρος δεν είναι μόνος του. Εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο όλο αυτό το μεγάλο και ρωμαλέο κίνημα εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, που ξεκίνησε από τα τηλεοπτικά κανάλια, διαπερνάει την κοινωνία και απλώνεται παντού έως και την τελευταία γωνιά του facebook.. Πατριώτες πανελιστές και πανελίστριες, χαριτόβρυτοι παρουσιαστές με ανήσυχους κώλους, παρουσιάστριες με ξεσηκωμένα βυζιά και ανταγωνιστικά καπούλια, μαζί με «σοβαρούς» σχολιαστές, εντεταλμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και πολιτικούς με λερωμένα σώβρακα, σε ένα εκρηκτικό μίγμα πασοκισμού, μητσοτακισμού και καρατζαφερισμού, όλοι μαζί χέρι-χέρι και με μια φωνή καλούν το λαό να θυσιαστεί για να σωθεί η πατρίδα..

Τώρα, το παιδικό ερώτημα που από καταβολής ελληνικού κράτους βασανίζει τον τόπο επανέρχεται δριμύτερο. Τι είναι η «πατρίς»; Μην είναι οι κάμποι, τα άσπαρτα ψηλά βουνά..  και επανέρχεται δριμύτερο παρότι όλοι πια ξέρουμε απ έξω και ανακατωτά ότι «πατρίς» είναι τα συμφέροντα των ισχυρών που προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι βάζουν τους πολλούς να αγωνιστούν και να πεθάνουν για να σώσουν την ..πατρίδα.. Όπως διδάσκει η ιστορία, πάντα οι «σωτήρες», είτε δικτάτορες, είτε «βάρβαροι», είτε «σοσιαλιστές», για να προστατέψουν αλλότρια συμφέροντα, την καταλήστευση του πλούτου της κοινωνίας, να δικαιολογήσουν τις θυσίες και το αίμα των πολλών και την κοινωνική αδικία, κατέφευγαν στο όραμα του «πατριωτισμού», τον οποίο, επίσης ανέκαθεν, τον συνόδευε η καρικατούρα και η γελοιότητα.. Σήμερα ο «πατριωτισμός» ξαναζωντανεύει με νέες μορφές απείρως τραγελαφικές.. Αλήθεια, ποιός το περίμενε ότι το 2010 θα ζούσαμε στιγμές που αποκαλύπτουν πως η απόσταση από τον γελοίο τσάμικο του δικτάτορα Παπαδόπουλου έως το σκυλάδικο του Κόναν του Βάρβαρου είναι τόσο μικρή..