Ο ναρκισσισμός είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των χρηστών του  facebook  σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Υork που εξέτασε την προσωπικότητα και τις συνήθειες των τυπικών χρηστών και «φίλων» του κοινωνικού αυτού δικτύου..

Στην έρευνα πήραν μέρος 100 φοιτητές, 50 άνδρες και 50 γυναίκες οι οποίοι ρωτήθηκαν για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στο face και απάντησαν σε ένα ψυχολογικό τεστ που αφορούσε τα επίπεδα ναρκισσισμού τους. Οι χρήστες λοιπόν που έμπαιναν πολλές φορές την ημέρα στη σελίδα τους και για περισσότερες ώρες, είχαν υψηλότερο σκορ στο ψυχολογικό τεστ που αφορούσε το ναρκισσισμό..

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ορισμός του ναρκισσισμού, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους επιστήμονες, δεν έχει να κάνει ακριβώς με τον ορισμό που δίνει η ψυχιατρική. Στην έρευνα ο ναρκισσισμός νοείται ως ανάγκη για θαυμασμό από τους άλλους, εμμονή για επίδειξη των ικανοτήτων τους και υπερβολική αίσθηση ότι το άτομο είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία. Σύμφωνα με τους ερευνητές του York, ο τυπικός χρήστης του Facebook ενδόμυχα αποζητά την αποδοχή ενός ευρύτερου συνόλου και την επαφή με πολλά άτομα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην πραγματική του ζωή..

Αυτά λέει η μελέτη και όπως στη ζωή έτσι και σε κάθε μελέτη η αλήθεια δεν είναι ποτέ μόνο μία.. Οι δικές μας μελέτες ημών των ..σοφιστών, δείχνουν ότι αυτό που αποκαλούν «ναρκισσισμό» στο face λειτουργεί περισσότερο θετικά ως ανάγκη για αναγνώριση και αυτοεπιβεβαίωση, ανάγκες που ταυτοχρόνως όμως αποτελούν και κίνητρα για επικοινωνία, για καλύτερες σχέσεις, για δράση και δημιουργικότητα ώστε ο «εαυτός» να κατακτήσει απέναντι στον άλλον και στους άλλους τη θέση που πιστεύει ότι του αξίζει και να δημιουργήσει τη σχέση που επιθυμεί ως καλύτερη.. Αν λοιπόν αυτού του είδους ο «ναρκισσισμός» αποτελεί κίνητρο για να διακινούνται ιδέες, γνώσεις και απόψεις, ακόμα και πολιτικές εκφράσεις, να δημιουργούνται κοινωνικά δίκτυα και δραστηριότητες, να αναπτύσσεται η επικοινωνία, ο διάλογος και καλύτερες σχέσεις μεταξύ των «φίλων», που όμως κάποια στιγμή να περνάνε από το εικονικό στο πραγματικό, τότε μια χαρά ναρκισσισμός είναι.. Μπορεί μεν ο χρήστης να δείχνει ότι είναι πολύ σημαντικός ιδιοποιούμενος και μεταφέροντας στον «τοίχο» του ρήσεις και λόγια άλλων, κατά προτίμηση μεγάλων στοχαστών και ποιητών, αλλά μόνο και μόνο που το κάνει και επικοινωνεί έτσι με τους «φίλους», τουλάχιστον απεγκλωβίζεται από την τηλεοπτική του αποχαύνωση και αυτό το βρίσκω πολύ θετικό..

Δεν αποκλείω φυσικά και τις αρρωστημένες μορφές επιβεβαίωσης που εγκλωβίζουν την ανθρώπινη επικοινωνία μέσα σε ένα τεράστιο πραγματικά ναρκισσιστικό «εγώ» και κάνουν τις ανθρώπινες σχέσεις περισσότερο αφόρητες.. Ακραίο παράδειγμα είναι το γνωστό και αρρωστημένο «άδειασμα», δηλαδή η αυτοεπιβεβαίωση δια της προκλήσεως του ενδιαφέροντος του άλλου και η επακόλουθη απόρριψη του.. Το περιβόητο «άδειασμα» είτε γίνεται για λόγους ανασφάλειας (το συνηθέστερο) είτε καθαρά ναρκισσιστικά, είναι το ίδιο άρρωστο.. Αυτά όμως και άλλα πολλά τα έχουμε αναπτύξει εκτενώς ΕΔΩ.. Και ΕΔΩ..

Κατά τα άλλα, απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη και μίζερη  κοινωνία του μνημονίου, το μόνο που μας μένει είναι να επικοινωνούμε και να σχετιζόμαστε.. Επικοινωνείτε λοιπόν γιατί χανόμαστε!!